Na bradavice, pri nádche i do slaných koláčov. Cibuľové šupky škoda vyhadzovať, 10 tipov, ako ich využiť

Patricia Poprocká, 2. novembra 2022 o 04:37

Šúpete radi cibuľu? Viete, že jej šupky sú veľmi užitočné – či už v kuchyni, ako liek alebo ako kozmetický doplnok? Obsahujú rôzne dôležité látky, flavonoidy, karotenoidy, vitamíny E, C, horčík, draslík a železo, majú antibakteriálne i antioxidačné účinky a takto rôznorodo ich možno využiť.

Nechce sa vám čistiť? Nevadí, aj šupky majú svoju hodnotu!

Foto: shutterstock.com

Pri nádche či chrípke

Máte na výber – naparovať sa nad vývarom alebo piť z nich nápoj. V oboch prípadoch zalejeme šupky horúcou vodou a necháme vylúhovať zhruba 10 minút. Ak si chceme nápoj ochutiť, môžeme tam pridať aj dužinu z cibule, prípadne ho zmiešať s iným čajom, medom a citrónom. Vývar zo šupiek môžeme pravidelne každý deň v malých šálkach – na posilnenie imunity.

Na hojenie rán

Cibuľové šupky treba namáčať v horúcej vode a potom ich prikladať na rany. Majú výrazné antibakteriálne a protizápalové účinky. Urýchlia hojenie, zmiernia zápal.

Pri ochoreniach močových ciest

Ide o pravidelné užívanie vývaru z 3 čajových lyžičiek šupkovej drte a 2 šálok vriacej vody. Pozor, vývar musí byť silný, nechajte šupky vrieť aspoň pol hodiny a konzumuje trikrát denne za štamperlík, resp. veľkú polievkovú lyžicu.

Pri zápaloch ústnej dutiny

Vyplachujte vývarom niekoľkokrát denne.

Na bradavice, plesne a kožné choroby

Najlepší je v tomto prípade krém. Vyrobíte ho tak, že šupky pomeliete na jemný prášok a zmiešate s vazelínou v pomere 2:3. Krém skladujte v chlade a postihnuté miesta natierajte dvakrát denne.

Pri varení

Zväčša ich vyhadzujeme ako odpad, robíme však chybu. Ak napríklad dáme do vývarovej polievky cibuľu aj so šupkou, polievka získa tmavšiu farbu i výraznejšiu chuť. To isté platí aj pre omáčky.

Pečenie chleba a slaných koláčov

Tu sa používajú najemno namleté šupky, ktorými môžeme nahradiť časť múky. Chuť cesta bude výraznejšia.

Kozmetika

Vynikajúce prírodné farbivo na vlasy, aj keď, samozrejme, výsledok nezaručený. Závisí od toho, akú cibuľu použijete, koľko jej dáte na vlasy, aký silný vývar bude, no a v neposlednom rade aj od odtieňa a kvality vašich vlasov. Či sú farbené, aký majú aktuálny odtieň a podobne. Za pokus to v každom prípade stojí – cibuľové šupky vlasy nielenže zafarbia, ale aj vyživujú. Odvar posilňuje vlasovú štruktúru a dodáva im lesk. Základný recept znie: 1 veľký hrnček cibuľových šupiek zalejte litrom vody a varte hodinu. Potom dajte na vlasy, prikryte sáčkom a nechajte hodinu pôsobiť. Potom zmyte.

V záhrade

Môžete použiť ako hnojivo tak, že ich jednoducho zahrabete do zeme ku koreňom rastlín – posilnia ich a ochránia pred plesňami a hnilobou. Zlepšujú tiež štruktúru pôdy a zvýrazňujú chuť plodín ako paradajky, papriky, uhorky či jahody. Ďalšou možnosťou využitia šupiek je postrek, vyrobený z vody, v ktorej ich necháte vylúhovať. Mal by rastliny ochrániť predovšetkým pred voškami.

Na Veľkú noc

Cibuľové šupky sú skvelou prírodnou pomôckou pri farbení vajíčok. Nejde o nič zložité: Ako varíte vajíčka na veľkonočný stôl, pridajte do vody cibuľové šupky. Po uvarení ich v nej ešte môžete nechať postáť. Vajíčka získajú hnedú, resp. žltú farbu (podľa druhu cibule, množstva šupiek a pôvodnej farby vajíčka). Ak chcete, môžete ich nechať tak, prípadne na ne ešte niečo dokresliť alebo nalepiť veľkonočné nálepky.


ANKETA:

Využívate nejako cibuľové šupky?

55,7%



20,9%



22,8%



0,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >