Môže sa dojčiť s horúčkou, treba izolovať chorú matku od dieťaťa? Všetko, čo potrebujete vedieť o dojčení počas pandémie

Patricia Poprocká, 25. marca 2020 o 04:17

Na dojčení záleží, v čase svetovej pandémie koronavírusu COVID – 19 zvlášť. Materské mlieko chorým deťom pomáha bojovať s chorobou, zdravým posilňuje imunitu. Existujú pri dojčení nejaké obmedzenia? Je materské mlieko nakazenej matky bezpečné? Prinášame vám 10 otázok a odpovedí na tému Koronavírus a dojčenie.

Dojčenie je počas pandémie ešte dôležitejšie než predtým.

Foto: shutterstock.com


Nemala by sa dojčiaca matka s podozrením na koronavírus izolovať aj od dieťaťa?
Nie, bola by to chyba. Ako upozorňuje na svojom portále občianske združenie Mamila, ktoré pomáha ženám s dojčením a radí im pri starostlivosti o deti, matka a dieťa trávia väčšinu času v úzkom kontakte v tom istom prostredí, čiže sa stretávajú s tými istými baktériami a vírusmi. Ak ochorie matka, s vysokou pravdepodobnosťou prišlo do kontaktu s vírusom aj dieťa a materské mlieko je niečo, čo mu môže pomôcť prekonať chorobu bez príznakov, prípadne s miernym priebehom. „V materskom mlieku sa začnú pri ochorení matky nachádzať špecifické protilátky, ktoré bábätko špecifickým spôsobom chránia,“ upozorňuje Mamila. Nakazená matka by sa teda mala izolovať spoločne s bábätkom, pre ktoré dôležitá aj samotná fyzická prítomnosť matky. Tá podobne ako nosenie a dojčenie pomáha bábätku k psychickej pohode, ktorá je tiež dôležitá pre fyzické zdravie a prípadné uzdravovanie sa.

Dostane sa vírus do materského mlieka?
Nie. Podľa vedeckej štúdie, na ktorú upozorňuje Mamila, v materskom mlieku matiek chorých na koronavírus testy jeho prítomnosť nepreukázali. Matky teda môžu pokojne svoje deti dojčiť, prípadne mlieko odstriekavať.

Prečo je materské mlieko tak dôležité?
V materskom mlieku bábätko získava „protilátky, imunitné látky a faktory, biele krvinky ako aj celý rad ďalších protizápalových faktorov a látok, ktoré chránia jeho zdravie, pomáhajú mu zostať zdravým a urýchľujú uzdravenie,“ zdôrazňuje Mamila. Ak je bábätko infikované, dojčenie podľa združenia zvyšuje šance na to, že choroba bude mať asymptomatický (bez príznakov) alebo miernejší priebeh.

Ako často dojčiť?
Vždy podľa potreby a požiadaviek bábätka. Aj keď len pred chvíľou dopilo a žiada si prsník zas, treba mu vyhovieť. Nie je na tom nič zlé, materského mlieka sa dieťa nepreje.

Čo v prípade, ak mám problémy s dojčením?
Laktačné poradenstvo funguje aj online. Na niektoré problémy stačí aj telefonická konzultácia, ktorú väčšina poradkýň poskytuje bezplatne. Pri riešení problémov, ktoré by si za normálnych okolností možno vyžadovali stretnutie s laktačnou poradkyňou, možno teraz zorganizovať videohovory cez skype alebo iné aplikácie. Cez skype poskytovali poradenstvo aj pred pandémiou napríklad americká rodičovská poradkyňa Naomi Aldort, u nás napríklad Jana Michálková (dojcenie.eu), ktorá aj takéto poradenstvo poskytuje bezplatne.

Čo robiť, ak musím do nemocnice?
Ideálne by bolo, ak by dojčené bábätko mohlo byť hospitalizované s matkou, nemocnice na to však často nemajú podmienky. Hospitalizované mamičky, ktorých bábätká nemajú ešte štyri mesiace by si mali mlieko odstriekavať, doma by ho mali bábätku podávať lyžičkou alebo pohárikom. Ak ani to nie je možné, vhodnejšie než umelé mlieko je mlieko od darkyne. Aj v týchto prípadoch je dobré vyhnúť sa kŕmeniu fľašou, aby sa potom dieťa mohlo ľahšie vrátiť k prsníku. Ak je bábätko staršie ako štyri mesiace, podľa Mamily je lepšie mu podávať namiesto umelého mlieka počas matkinej hospitalizácie jedlo.

Mám nejako upraviť stravu, keď dojčím?
Obmedzovanie jedálnička pre dojčiace ženy už dávno prekonané. Iste, ženy by sa mali stravovať zdravo, ale to bez ohľadu na to, či dojčia alebo nie. Jesť sa môže v podstate všetko, tabu by mal byť alkohol, drogy a cigarety.

Začínať s dojčením, keď som nakazená, prípadne mám podozrenie na COVID-19 a práve som porodila?
Určite áno! Ako pripomína Mamila na svojej stránke, Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že po pôrode by mala žena s infekciou COVID-19 či podozrením na infekciu „najneskôr do jednej hodiny začať dojčiť“. WHO zdôrazňuje, že „dojčenie chráni pred ochorením a smrťou v popôrodnom období, v ranom detstve, aj neskôr v detstve“. Výlučné dojčenie by malo trvať šiestich mesiacov, potom by malo pokračovať do dvoch rokov alebo dlhšie. WHO tiež pripomína dôležitosť kontaktu koža na kožu, klokankovania. Odkazuje nemocniciam, aby aj matkám s koronavírusom umožnili rooming-in a neseparovali ich od bábätiek, sprostredkúva dokument Mamila.

Neznižuje vysoká horúčka kvalitu mlieka?
Nie. „V materskom mlieku sa v dôsledku horúčky nenachádzajú žiadne škodlivé látky,“ pripomína Mamila. Vyvracia aj ďalší zastaraný a nesprávny argument, že materské mlieko ženy, ktorá má vysokú horúčku, môže bábätku spáliť ústa. „Je absurdné, ako si ľudia predstavujú, že 38-stupňové mlieko by malo predstavovať riziko pre bábätko a majú predstavu, že umelé mlieko vždy zarobia v teplote presne medzi 36 - 37 °C,“ vysvetľuje Mamila.

Ako sa chrániť pred nakazením?
Istotu človek nikdy nemá, riziko však zmierni dodržiavaním známych odporúčaní ako časté a dôkladné umývanie rúk, nosenie rúška, vetranie, dezinfekcia povrchov – v domácnosti najmä kľučky, vypínače, stoly, klávesnice, vetranie. Ako sme už informovali na našom webe, dôležité je tiež opratie oblečenia, ktoré mal človek na sebe, ak bol vonku, a tiež následné umytie vlasov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >