Máte už vianočné darčeky? Našich 10 užitočných tipov

Patricia Poprocká, 19. decembra 2019 o 05:05

Vianoce už o päť dní, a čo darčeky, nachystané? Aj keď sviatky nie sú len o nich, drobná pozornosť blízkych vždy poteší. Na hodnote jej zvyšuje, ak je daná zo srdca, užitočná a pomáha chrániť planétu. Ak hľadáte niečo z toho, tu je našich 10 tipov.

Vianočné darčeky sa kedysi nedávali vôbec.

Foto: shutterstock.com

1. Fľaša na vodu
Ak ju bude obdarovaný nosiť so sebou a napĺňať vodou z vodovodu, ktorá je najkvalitnejšia a najlacnejšia, ušetrí našu Zem od nových plastov aj emisií, vyprodukovaných na rozvoz nápojov. Z hľadiska materiálov je najvhodnejšie sklo, ktoré do potravín neuvoľňuje žiadne látky, dá sa dobre umyť a rokmi nestráca nič na kvalite. Jeho nevýhodou je vyššia váha a krehkosť. Ak nechcete dávať pozor na sklenenú fľašu, kúpte nerezovú. Pri plastových opatrne – je z nich síce najväčší výber, mnohé sa však zanesú drobnou špinou, ktorá nejde umyť, prípadne páchnu, a ak ich zakrátko človek vyhodí, ekologický prínos nie je žiaden, skôr naopak.

2. Biopotraviny
Dobroty pod zub sa síce zvyknú dávať na Mikuláša, kvalitná strava je však veľmi dôležitá a nie každý si ju môže finančne dovoliť. Preto zdravé potraviny bez chémie sú aj vhodným vianočným darčekom. Ale pozor – nie všetko bio znamená aj ekologické. Dôležité je, aby šlo o lokálne potraviny, kde nevznikajú obrovské náklady na ich dovoz cez polovicu planétu. Takže niekdajšie skromné darčeky našich starých mám – domáci med, ovocie, bylinkový čaj či pohár sušených hríbov – majú v dnešnej prechemizovanej dobe cenu zlata.

3. Stromček
Áno, obyčajný stromček v kvetináči. Obdarovaný si na vás spomenie pri každom zalievaní, má živého spoločníka, ktorý mu skrášľuje byt a zlepšuje životné prostredie, z ktorého si môže o rok spraviť vianočný stromček, a ktorého môže po pár rokoch presadiť do lesa. Okrem toho, že prispeje k rozvoju potrebnej zelene zanechá aj pamiatku na seba pre ďalšie generácie.

4. Ekologické sáčky
Nepoužívať jednorazové sáčky na pečivo či zeleninu je síce pekné, oveľa krajšie však je, ak sa k takému postupu pridá čo najviac ľudí. Motivujte blízkych k noseniu si vlastných sáčkov a nákupných tašiek tým, že im ich darujete. Je z čoho vyberať – kompostovateľné (po opakovaných použitiach) vrecúška z kukuričného škrobu či z biobavlny, väčšina z nich je prakticky poskladateľná s minimálnou hmotnosťou, ktorá v taške nezaberie miesto.

5. Látkové náhrady jednorazových pomôcok
Pre mamičky sú to napríklad látkové plienky, vložky do podprseniek, ktoré zachytávajú svojvoľne vytekajúce materské mlieko, prateľné odličovacie tampóny. Počiatočná investícia je síce vyššia, prínos pre životné prostredie však obrovský, ak si uvedomíme, akú veľkú záťaž preň predstavujú napríklad jednorazové plienky.

6. Kompostér
Veľmi užitočná vec, ktorá znižuje tvorbu odpadu. Dnes sú v ponuke aj také, ktoré možno mať v byte, prípadne na balkóne. Možno doň dávať odpad z ovocia či zeleniny, kávy, čajov, škrupiny z vajíčok, ale aj kompostovateľný papier – napríklad rolky z toaletného papiera. Vyzerá pekne, žiadna neforemná haraburda, nemusíte sa báť.

7. Semienka byliniek či zeleniny, najlepšie už v kvetináči
Opäť praktický darček, ktorý ľuďom skrášli byt, prevonia a prinesie aj úžitok v podobe chutných paradajok, jahôd alebo byliniek v biokvalite, vypestovaných na okne či terase.

8. Sviečky zo včelieho vosku
Patria k najzdravším sviečkam, ktoré na rozdiel od tých umelo naparfémovaných nevyvolávajú alergické reakcie, nezaťažujú vzduch splodninami z parafínu a vytvoria príjemnú domácu atmosféru. Horia síce rýchlejšie a stoja viac než priemyselne vyrábané, je to daň za pracný spôsob výroby. Tie naozaj kvalitné dokonca horia čisto, bez odkvapkávania vosku.

9. Kniha
Dobrá kniha neomrzí nikdy. Kto práve nemusí najnovšie komerčné vychytávky, tu má ešte (našťastie) antikvariáty, kde možno nájsť naozaj zaujímavé a hodnotné kúsky. Že sú možno obchytané či natrhnuté? Možno to vnímať ako nedostatok, ale aj ako dôkaz o jej kvalite, keďže zaujala toľkých ľudí.

10. Miesič na cesto alebo pekárnička na chlieb
Nie je to práve najekologickejšia vec, ľuďom ale ušetrí čas i peniaze a dodá kvalitnú základnú domácu potravinu. Upiecť si chutný kváskový chlieb môže každý doma, chutí lepšie než kupovaný a vyjde i lacnejšie. Človek sa navyše nemusí každý deň nakupovať v obchode. Podmienkou je pestovať kvások (čo je vcelku jednoduché) a cesto potom dobre vymiesiť. To pri hektickom spôsobe života býva najväčšou prekážkou, takže technika býva vďačnou pomôckou. Pre tých ešte uponáhľanejších je potom alternatíva pekárnička na chlieb. Výčitky, že ľudí to časom prestane baviť, nie sú celkom namieste. Receptov na chlieb je neúrekom, každý si môže nájsť ten svoj a aj ho neskôr obmieňať podľa chuti.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >