Manuel z detského domova skončil na majstrovstvách sveta v karate deviaty. „Žiadna prechádza ružovou záhradou, len tvrdé strety s najlepšími,“ hodnotí tréner

Patricia Poprocká, 28. októbra 2022 o 04:02

Fantastická správa z Turecka! 15-ročný Manuel Laci sa v konkurencii najlepších karatistov sveta nestratil. Na majstrovstvách sveta kadetov skončil zo 61 zápasníkov deviaty a podľa jeho trénerov ukázal, že má na to, aby raz bol tým najlepším.

Manuel Laci trénuje karate sedem rokov.

Foto: Karate klub Junior Prešov

Manuel Laci to v živote nemal ľahké. Rodičia sa oňho ani o jeho súrodencov v osade nedokázali postarať, takže od útleho veku vyrastá v prešovskom detskom domove (dnes centrum pre deti a rodiny). Športovú šancu mu dal Karate klub Junior Prešov, ktorý mu v rámci projektu Juniorko bezplatne poskytuje tréningy i výstroj. Podmienkou je pravidelná dochádzka, ktorú Manuel dodržiava už sedem rokov.

Výsledkom poctivej práce bola nominácia na majstrovstvá sveta, v ktorých sa mladý Prešovčan presadil a podľa trénera Ľubomíra Čiernika z prešovského klubu podal priam neuveriteľný výkon. Absolvoval zápasy proti medailistom z vrcholových svetových podujatí mládeže a bol im vyrovnaným súperom. „Žiadna prechádzka ružovou záhradou, len tvrdé strety na vrcholovej svetovej úrovni v súčasnosti,“ hodnotí Ľubomír Čiernik.

Manuel vo svojich začiatkoch.

Foto: Karate klub Junior Prešov
Manuel začal prvým zápasom so súperom zo Saudskej Arábie, ktorý bol zároveň medailistom z Majstrovstiev Ázie. „Tento zápas zvládol a postúpil do druhého kola, kde ho čakal neskorší finalista, víťaz K1 Youth League na Cypre, egyptský zápasník,“ približuje tréner. S ním Manuel tesne prehral, no následne uspel v tzv. repasáži. Zvíťazil nad najlepším súčasným nemeckým zápasníkom jeho kategórie, tiež niekdajším medailistom z podujatí K1 Youth League, čím sa dostal do bojov o medaily. Tu opäť veľmi tesne podľahol súperovi z Ukrajiny, okrem iného tiež víťazovi z podujatia Yourh League z chorvatského Poreču, čo v konečnom dôsledku znamenalo celkové deviate miesto.

„Rastie nám obrovský talent, aj keď my sme v Prešove dávno vedeli, že Manuel v sebe má neskutočný potenciál. Veríme, že Manuela tento výkon ešte viac posunie k tomu, aby raz udával tempo v svojej kategórii na celom svete.

Okrem Manuela je v Turecku aj ďalšia slovenská zástupkyňa, Veronika Jalowiczorová, ktorá tam cestovala tiež s najvyššími cieľmi.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >