Mamy o materstve. Čo najkrajšie povedali osobnosti?

pt, gb, 22. júna 2019 o 06:11

Milé čitateľky, milí čitatelia. Anketa Mamy o materstve sa na našom portále po polroku končí, už na budúci týždeň vám ponúkneme inú, tentokrát zameranú na tipy mamičiek na zaujímavé letné výlety s deťmi. Prečítajte si výber najkrajších myšlienok, o aké sa oslovené osobnosti na webe s nami podelili.

Niekedy mám pocit, že predtým to bol niekto nedokončený, hovorí o materstve Misha.

Foto: Misha

Urobme si život čo najkrajším, kým sme spolu
Je pre mňa dôležité nezanedbávať ten úsek života, ktorým ideme spolu. Dcérke som v jednej napätej chvíli povedala, že takto intenzívne žijeme spolu len krátku časť nášho života, a preto si ho obe urobme čo najkrajším. No a jej to ide neraz aj lepšie ako mne.
(výtvarníčka Dorota Sadovská)

Dôležitá rovnováha
Treba každý deň hľadať rovnováhu. Treba aj zasmiať aj si poplakať, netreba sa za to hanbiť.
(Emília Sičáková Beblavá, protikorupčná expertka a pedagogička)

Sú perfektí a krásni
Deťom často hovorím, že sú perfektní a krásni. Lebo sú.
(spisovateľka Andrea Coddington)

Neúčinný krik
Výchova slovom, nebodaj krikom, je len málo účinná, ak vôbec. Od našej Evky sme nežiadali správanie sa, ktoré sme sami nedodržiavali. Snažili sme sa jej ukázať pestrosť sveta, možnosti, a najmä cesty ku skutočnému šťastiu a radosti zo života. Aby bola schopná prijímať a dávať lásku. Aby bola schopná počúvať a tolerovať iných a zamyslieť sa nad názorom, s ktorým nesúhlasí.
(sociologička, pedagogička a bývalá politička Iveta Radičová)

Láska mamy tu bude navždy
Chcem synov viesť k tomu, aby nehľadali výhovorky ako sa niečo nedá, ale hľadali riešenia ako to urobiť. A aby vedeli, že sme tu vždy pre nich, v akejkoľvek situácii. Že láska mamy a celej rodiny je to, čo tu bude navždy.
(šéfka Slovenských dúl Ľuba Lapšanská)

Vždy hovorím pravdu
Vždy im hovorím pravdu prispôsobenú ich veku a schopnosti ju chápať, aby sa nikdy nenaučili klamať. Upratujem a pracujem aj pred ich očami, aby som im vryla do krvi základ pre život. Ale už čakám, kým sa im to tam aj vryje, aby som s tým mohla prestať, vyložiť nohy na gauč a nechať niekoho iného, nech to za mňa urobí.
(speváčka a fotografka Misha)

Nikto nám nič nie je dlžný
Náš život bude iba taký, aký si ho urobíme sami, naše šťastie nemôže závisieť od nikoho iného. Nikto nám nie je nič dlžný. Dlžní sme iba sami sebe, aby sa z nás stal dobrý človek. Lebo lásku a úctu ľudí si musíme zaslúžiť.
(Katarína Krekáňová, reprezentačná trénerka slovenských gymnastiek)

Aj dieťa môže mať pravdu
Dieťa treba rešpektovať a vypočuť. A keď má pravdu, treba mu ju uznať, aj keď je to „len“ dieťa.
(autor turistických máp Vysokých Tatier a Slovenského raja Oto Rozložník)

Bola by som pyšná, ak by dcéry zdedili kúsok mojej angažovanosti
Myslím si, že sa viem postaviť za seba, za veci a princípy vo svojom okolí, ktoré sú dôležité, ale aj za ľudí, ktorých hlas z rôznych dôvodov nie je dostatočne počuť. Bola by som veľmi pyšná, ak by moje dcéry po mne zdedili aspoň kúsok mojej angažovanosti a aby neboli ľahostajné.
(aktivistka a právnička Janka Debrecéniová)

Ak ti niekto prekáža, prekážaš sám sebe
Každý človek má pravdu. Každý človek má svoj príbeh. Svoje správanie, ktoré o niečom vypovedá. Je potrebné vedieť v živote komunikovať tak, aby sme toto mali vždy na mysli. Ak ti niekto prekáža, prekážaš sám sebe. Vidíš svoje chyby, čo si sám v živote nezvládol. Správaj sa priateľsky, pomáhaj. Využívaj čo najviac empatiu k druhým a úprimné slová, ale s hranicami. Nechaj si priestor aj pre seba.
(poradkyňa dojčenia a nosenia Adriana Kráľová)

Slušnosť a zdravá bojovnosť
Nech už deťom pôjdem v čomkoľvek príkladom, jedno si z toho niečo zoberie a druhé nie. No snažím sa ich vychovávať najlepšie ako viem a sústreďujem sa najmä na slušné správanie, cieľavedomosť a takú „zdravú bojovnosť“, nech už sa rozhodnú pre čokoľvek, nielen pre šport.
(bežkyňa Lucia Hrivnák Klocová)

Potrebujeme sa zmeniť, aby tu naše deti mohli žiť
Dospeli sme nielen ku klimatickým zmenám, ale priamo ku klimatickej katastrofe. A potrebujeme sa zmeniť hneď teraz my rodičia a viesť k tejto zmene od narodenia aj deti, inak už ony nebudú môcť na našej planéte žiť.
(predsedníčka združenia Mamila Lucia Kantorová)

Láska znamená obetu
Po narodení prvého dieťaťa som rýchlo pochopila, že láska má aj iné meno, a je ním obeta, ktorej sa pri deťoch učím. Moje deti ma tiež inšpirujú k prežívaniu slobody, ako to dokážu len deti. A keďže sa ich snažím vychovávať najmä pozitívnym príkladom, tak ma učia byť najlepšou možnou, akou viem byť.
(lekárka Katka Trenčanská)

Deti majú na všetko čas
Deti ma naučili trpezlivosti. Nepoznajú hodinky... ony majú čas, na všetko. No my dospelí často ten čas nemáme a tlačíme na deti, aby boli rýchlejšie. Ale oni veci potrebujú robiť svojím tempom. Naučila som sa radšej trochu dlhšie počkať, dať dieťaťu priestor, než aby som na dieťa tlačila a situáciu zhoršila. Tiež som s príchodom prvého dieťaťa objavila svoje poslanie v živote. Pôrod prvého dieťaťa mi ukázal smer, ktorým som sa vydala... pomáhať ženám v tehotenstve, pôrode a pri dojčení.
(poradkyňa pre jednoduchý pôrod Ľudka Tóthová)

Dcéram som vštepovala, že musia byť nezávislé
Dcéram som chcela byť vzorom v tom, aby dokázali byť ekonomicky nezávislé a mali svoje vlastne postavenie, čo sa mi absolútne podarilo. Vštepovala som im, aby sa v živote nespoliehali na to, že sa dobre vydajú a niekto ich bude živiť, ale že musia byť samé sebou a samé si riadiť svoj život.
(feministka Oľga Pietruchová)

Správaj sa k druhým s úctou
Dobré rady, ktoré sme my dostávali v minulosti a teraz ich dávame, sa ani nedajú spočítať. Ale tá najdôležitejšia, ktorú som dcére dala, znie: Je jedno, čomu sa človek venuje a čo robí, vždy je dôležité vážiť si ľudí okolo a správať sa k nim s úctou. Samozrejme som jej radila aj to, aby si vážila sama seba.
(violoncellistka Silvia Šarköziová)

Deti nikdy neporovnávam
Túžim do ich malých dušičiek hlboko zasadiť pocit, že sú nadovšetko milovaní a prijímaní so všetkým, čo prinášajú. Že sa môžu naplno prejaviť bez toho, aby ich za emócie niekto karhal. Že všetky emócie v nás majú svoj zmysel a netreba sa na svet iba usmievať, aby sme boli ľúbení. Že sa môžu smiať, plakať, hnevať sa, kričať a vždy budú naše najdrahšie deti. Nikdy nepoužívam vetu: Pozri, aká si škaredá, keď plačeš. Nikdy ich s nikým neporovnávam. Milujem ich vlastné prejavy. Akékoľvek sú.
(zakladateľka stránky www.codokazemama.sk Andrea Kováčová)

Chcem, aby deti pomáhali
Od svojich šestnástich rokov som sa pohyboval v neziskových organizáciách. Bol by som rád, keby moje deti kráčali podobnou cestou a robili niečo pre okolie – pomáhali ľuďom, životnému prostrediu alebo zvieratám. Ale radšej im to nehovorím, lebo zväčša spravia presný opak toho, čo by som si prial. Tak som len tichým vzorom.
(Juraj Hipš, zakladateľ neziskovej organizácie Živica)

Vzdelanie a kariéra sú menej než vzťahy
Láska je jediná hodnota, pre ktorú sa oplatí žiť. Možno to znie ako klišé, ale túžim po tom, aby to moje deti pochopili, a neuprednostňovali napríklad vzdelanie, kariéru, hmotné veci pred milujúcimi vzťahmi.
(Eva Šarkozyová, mama šiestich detí, z toho najmladšia Ela má Downov syndróm )





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa