Mamička z dvojičiek porodila v Košiciach sama dvojičky. „Zabila som dve muchy jednou ranou,“ smeje sa Miriama

gb, 13. júna 2022 o 04:45

Miriama Vincová vždy túžila po dvojičkách. Sama je z dvojčiat a svoj sen o dvoch uzlíčkoch v perinke si splnila v košickej nemocnici, kde priviedla na svet vytúžených synov.

Šťastná mamička so svojimi dvojičkami.

Foto: nemocnica Agel Košice-Šaca

Romanko a Damiánko sú siedmymi dvojičkami narodenými v nemocnici v Košiciach-Šaci od začiatku tohto roka. „Som z dvojčiat a predstava mať dvojičky sa mi vždy páčila. Čiastočne aj z dôvodu, aby som, ako sa hovorí, zabila dve muchy jednou ranou,“ smeje sa čerstvá mamička Miriama. „Nikdy som sa tým netajila. Všetci moji blízki vedeli, že túžim po dvojičkách a vždy som verila, že ich budem mať. Moja predstava bola ešte konkrétnejšia. Mať jedno dievčatko a dvoch chlapcov. To sa mi do bodky splnilo. Mám teda všetko. Úžasného muža a tri deti, za čo som veľmi vďačná a šťastná zároveň,“ žiari Miriama z Poproča. Romanko sa narodil s mierami 3030 gramov a 47 centimetrov a Damiánko s váhou 2970 gramov a dĺžkou 49 centimetrov. Chlapcov doma čaká 1,5-ročná sestrička Elisabeth a šťastný otecko.

Zatiaľ čo väčšina rodičov má z predstavy, že by sa im narodili dve deti súčasne obrovský rešpekt, Miriam s manželom sa netaja nadšením. „Samozrejme, isté obavy v súvislosti s tým, ako to s tromi deťmi zvládnem, tu sú. Zažila som situácie, kedy mi rástli rohy aj pri jednom dieťati,“ priznáva čerstvá trojnásobná mamička a dodáva, že dôležité je nastavenie človeka.

„My sme skrátka nastavení, že to zvládneme a hotovo. Zvládli to moji rodičia a množstvo iných. Je dôležité si to hlavne užiť, nie len sa stresovať. Veľakrát si rodičia to najkrajšie obdobie nestihnú užiť. Deti vyrastú rýchlo. Mojou osobnou víziou je materstvo si vychutnávať, pretože čas ubehne rýchlo a nikdy viac sa to nevráti,“ konštatuje Miriama, ktorej jedinou opodstatnenou obavou je zdravie detí: „Želám si, aby boli chlapci zdraví a nemali v živote vážnejšie zdravotné problémy.“

Šťastní rodičia.

Foto: nemocnica Košice-Šaca

Materstvo si vychutnávam

Krátko po pôrode musel byť jeden z chlapčekov pár dní v inkubátore. „Romanko trochu ťažšie dýchal a bol umiestnený na vyhrievanom lôžku. Obaja veľa spia a málo papajú. Domov nás preto pustia, až keď sa trochu rozjedia a priberú na váhe,“ opisuje čerstvá mamička. A na čo sa teší najviac? „Pri dcérke som si ako prvorodička nedokázala rodičovstvo ešte tak užiť. Veľakrát som prežívala veci stresujúco. Teraz, napriek tomu, že chlapci majú len pár dní, vnímam, že si materstvo dokážem viac vychutnať. S manželom sa tešíme na moment, ako Elisabethke ukážeme jej súrodencov. K deťom veľmi inklinuje, preto sme zvedaví na jej prvú reakciu. V predstavách skrátka vidím peknú rodinnú idylku,“ netají sa.

Sama má so svojím dvojčaťom veľmi pekný a blízky vzťah. „Od detstva sme boli neustále spolu a aj teraz, už ako dospelí, sme denne v kontakte,“ opisuje súrodenecký vzťah s bratom Milanom. Pri otázke, či medzi nimi funguje to špecifické spojenie typické pre dvojčatá, potvrdzuje, že určité prepojenie vníma. „Áno, prežívame veci spoločne, bežne myslíme na to isté a stalo sa nám aj, že nás v rovnakom čase bolelo to isté. Sme si naozaj veľmi blízki. Mať dvojča je jednoducho úžasné a verím, že aj naši dvaja drobci si budú rozumieť tak, ako ja so svojim bratom,“ hovorí Miriama.

Spokojné dvojičky.

Foto: nemocnica Agel Košice-Šaca

Vyššie riziko

Pravdepodobnosť viacplodového tehotenstva je približne 1:80. Šanca na počatie dvojičiek sa zvyšuje za predpokladu, že sa v rodine dvojičky v minulosti už vyskytli. V takom prípade sú vyhliadky 4- až 10-krát vyššie. Viacplodové tehotenstvo so sebou automaticky prináša vyššie riziko. Aké komplikácie môžu nastať v priebehu tehotenstva či samotného pôrodu?

„Najvýznamnejším je riziko predčasného pôrodu, s ktorým sa stretávame v 30 až 50 percentách prípadov. Medzi závažnejšie komplikácie prvého trimestra patrí napríklad syndróm miznúceho dvojčaťa, kedy dôjde k odumretiu jedného z plodov. Neskôr to môže byť takzvaný twin to twin transfúzny syndróm, pri ktorom je jeden plod vyživovaný na úkor druhého. Typický je pre monochoriálne (jednovaječné) dvojčatá,“ vysvetľuje v tlačovej správe nemocnice lekár z Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice Agel Košice-Šaca Juraj Gimera, ktorý priviedol na svet dvojičky pani Miriamy.

„Tehotenstvo pani Vincovej bolo ukončené plánovaným cisárskym rezom, vzhľadom na priečnu polohu druhého plodu. Operačný výkon a následná pooperačná starostlivosť prebiehali bez komplikácií,“ uzavrel pôrodník.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >