Mami, buď pri mne... 5 dôvodov, prečo je dobré zaspávať s dieťaťom

Patricia Poprocká, 4. marca 2019 o 06:01

Zaspávanie s dieťaťom bez ohľadu na jeho vek nie je strata času, aj keď mnohí to vnímajú práve takto. Ísť večer do postele zvlášť so staršími deťmi dospelých rozčuľuje, najmä matky riešia, čo všetko by za ten čas stihli – poupratovať v kuchyni, pozrieť si správy, navariť na ďalší deň, prípadne si len vyložiť nohy a mať chvíľu pre seba... Skúste však žiť prítomnosťou a namiesto uvažovania nad tým, čo vám práve uteká, si uvedomte jedinečnosť chvíle, ktorú pri zaspávaní s dieťaťom práve máte.

Zaspávanie a spanie s dieťaťom pomáha jeho psychickej vyrovnanosti i sebaistote.

Foto: shutterstock.com

Chvíľa pre dôverný rozhovor

Pokoj, prítmie, teplo, pohoda... Ideálne prostredie, za ktoré sa platí v psychologických ambulanciách, máte vytvorené priamo v posteli. Zaspávanie s dieťaťom je ideálna príležitosť, ako si v pokoji porozprávať, čo máte obaja práve na duši. Či sú to krásne chvíle z dneška, plány na zajtrajšok, obavy z neznámych udalostí alebo nedoriešené konflikty. Tieto rozhovory upokoja, vyriešia vnútorné trápenia a pre vaše deti budú posilňujúcou spomienkou aj v dospelosti, keď už budú odkázané samé na seba.

Chvíľa pre seba

Tí, ktorí s deťmi zaspávajú, to poznajú – čarovnú minútu, keď deti stíchnu, postupne upadajú do spánku. Vtedy môžete vypnúť aj vy. Nekonečné otázky aj nekonečné úvahy vašich detí, ktoré vám samozrejme cítia potrebu povedať najmä večer pred spaním, už boli povedané a všetci už len relaxujete. Možno vás čaká večer ešte množstvo práce, pred každou prácou je však užitočné pár minút si poležať, v tichu a tme podriemať, popremýšľať. A s vlastnými spiacimi deťmi k tomu... – na nezaplatenie.

Chvíľa pre uvedomenie si vzácneho daru

V izbe nádherné ticho, prerušované len dychom detí či občasným trhnutím, keď sa zaspávajúcemu dieťaťu uvoľňujú svaly. Hlava na vašom ramene, detská ruka vám objíma brucho a váš potomok spokojne zaspáva, aby nabral síl do ďalšieho dňa. Môže byť niečo krajšie, než uvedomenie si, aké bohatstvo máte práve vo svojich rukách, a aké vzácne chvíle je vám práve umožnené prežívať?

Chvíľa pre podporu dieťaťa

Mami, poď so mnou, prosíkajú očká vašej školáčky, ktoré sa po vašom prikývnutí hneď rozžiaria. Dieťaťu plníte jeho želanie (i potrebu), cíti sa rešpektované, uznávané, rovnocenné. Sú rodičia, ktorí sú schopní dieťaťu pol hodiny vysvetľovať, prečo má ísť spať samé. Dieťa napokon ustúpi, a hoci sa rodič cíti spokojný, dieťa nie je spokojné ani zďaleka, skôr naopak. Verte, ak vás volá k sebe, má na to dôvod, i keď pre vás možno iracionálny. Prečo teda dieťa nepodporiť? Bojíte sa, že nebude samostatné? Samostatnosť sa nemeria tým, či je schopné zaspať samé. Samostatnosť sa ukazuje v iných veciach – ako si dokáže poradiť s problémom a ako skúša nájsť riešenia. V prípade zaspávania ide o jeho spokojnosť a vašu podporu, ktorú mu môžete svojou prítomnosťou vyjadriť. Napokon, dieťa s vami zaspí oveľa šťastnejšie aj oveľa skôr než za spomínanú polhodinku.

Chvíľa pre potvrdenie rolí

Nie, nerozmaznáte ho, keď ho budete hladkať, hojdať v náručí alebo mu niečo čítať. Len mu ukážete, kto je kto. Takáto chvíľa vám dáva jedinečnú šancu potvrdiť si vašu rolu rodiča, človeka, ktorý pre vaše dieťa predstavuje útočisko, silu, bezpečie. Ak vás dieťa volá k sebe do postele, dáva vám tým najavo, že napriek všetkým silným rečiam a prejavom ešte zostáva tým malým dieťaťom, ktorý potrebuje práve vás.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >