Lojové gule nevešajte so sieťkou, vtáky to môže zabiť. Pečivo kačiciam nie! Aké chyby robíme pri kŕmení zvierat v zime

Gabriela Bachárová, 11. decembra 2021 o 04:59

Je to obľúbená zimná kratochvíľa, ktorou učíme deti milovať a chrániť živú prírodu. Voľne žijúcim zvieratám však nemôžeme ako potravu hodiť čokoľvek. Akých chýb sa pri ich kŕmení dopúšťame najčastejšie a aké potraviny im naopak môžeme dopriať bez obáv?

Vtáčiky uvítajú semená či orechy.

Foto: Shutterstock.com

Nie je dobré priniesť do lesa čokoľvek, čo ste doma nezjedli a hodiť to niekam na hromadu alebo nechať len tak v taške - potrava by mohla splesnivieť. Lesníci a poľovníci prikrmujú zvieratá v zime hlavne senom, ktoré ukladajú do krmelcov. Môžete im k nemu pridať jablká, hrušky, zemiaky, mrkvu, vlastne akýkoľvek druh ovocia a zeleniny. Vhodné sú i gaštany, bukvice, žalude, kukurica či hrach, z obilnín najmä ovos.

S chlebom, rožkami, buchtami či vianočnými sladkosťami opatrne, zvieratám môžu spôsobiť nadúvanie a ak ich zjedia nadmerné množstvo, dokonca až smrť, pretože tráviaca sústava zvierat je veľmi citlivá a neprispôsobená na ľudskú stravu. Ak už zveri chcete doniesť nejaké pečivo, tak len v malom množstve a najmä v období, keď mrzne a vonku je sucho. Vyššia vzdušná vlhkosť spôsobí, že zvlhne aj pečivo, čo môže spôsobiť vážne zdravotné problémy.

Zvieratá v zime zväčša hladom netrpia, potravu si zaobstarajú samé, najmä ak žijú v blízkosti ľudských obydlí a nie je tuhá zima. Čo ich však určite poteší, je kamenná soľ, ktorú zoženiete v chovateľských potrebách. Zvieratá ju v zime potrebujú kvôli obsahu sodíka.

Zakázané pečivo

Vodných vtákov, ako sú kačice či labute, v žiadnom prípade nekŕmte starým či čerstvým chlebom, rožkami, sladkým pečivom a sladkosťami, pretože by im mohlo spôsobiť tráviace problémy či dokonca rôzne telesné deformácie (napríklad deformácie krídiel u vyvíjajúcich sa mláďat). Nadmerný prísun pečiva navyše vyvolá vo vtákoch pocit, že sú najedené, a tak budú odmietať inú stravu, čo im môže spôsobiť podvýživu.

Ak už chcete vodných vtákov potešiť niečím, čo im neuškodí, môžete im hodiť nasekané kapustové listy, nejaký šalát, zeleninové odrezky, uvarenú kukuricu, ryžu či hrášok.

Vtáčikom môžete zasa nasypať olejnaté semená, zvlášť vhodné sú slnečnicové či ľanové. Pochutia si však i na maku, orechových jadrách alebo na prose, ovsených vločkách. Celkom určite im však nedávajte pečivo či zvyšky z kuchyne. Pečivo obsahuje veľa soli, ktorá môže byť pre vtákov až jedovatá.

Dne sú veľmi obľúbené lojové gule s obsahom semienok. Zoženiete ich zabalené v sieťke, a to je práve problém. Výhodou gúľ je, že ich jednoducho kúpite v obchode, zavesíte na najbližší strom a prakticky bez práce máte dobrý pocit, že ste urobili niečo užitočného. Sieťky však vtákov ohrozujú, môžu si o ne zachytiť nôžku, už sa nedostanú von a uhynú. Prípadne si nohu o sieťku porania a na následky úrazu zomrú niekde v ústraní. Je preto lepšie lojovú guľu len niekam zapichnúť bez sieťky. Prípadne si môžete kúpiť kŕmidlá v podobe klietky, do ktorej sa lojové výrobky jednoducho položia a žiadny úraz vtákom nehrozí.

Loj by nemal byť nažltnutý. Dôležité tiež je okrem krmiva vtákom dopĺňať aj zásoby vody, ktorá môže v chladnej časti roku rýchlo zamŕzať.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >