Letné školy pokračujú, potrvajú do 26. augusta

TASR, 1. augusta 2022 o 17:41

Počas leta sa v školách vzdeláva vyše 5200 žiakov po celom Slovensku, medzi nimi sú aj deti z Ukrajiny.

Letné školy môžu tento rok navštevovať aj ukrajinské deti.

Foto: Shutterstock.com

Vyrovnanie rozdielov vo vedomostiach, zručnostiach a spôsobilostiach žiakov, pomoc školákom zo sociálne znevýhodneného prostredia, ale aj podpora integrácie žiakov z Ukrajiny do komunity svojich rovesníkov, sú hlavnými cieľmi letných škôl. Počas júla a augusta zorganizuje letnú školu celkovo 214 škôl v 556 cykloch, pričom každý cyklus trvá dva týždne.

Letné školy môžu organizovať základné školy vrátane špeciálnych, ale aj špeciálne výchovné zariadenia a spojené školy s organizačnou zložkou základnej školy.

„Som veľmi rád, že projekt letných škôl sa ujal a tento nápad je takto pozitívne vnímaný,” povedal minister školstva Branislav Gröhling. Ako ďalej dodal, obzvlášť ho teší, že letné školy využívajú aj tie školy, ktoré učia žiakov zo znevýhodneného prostredia.

Najväčší záujem o letné školy prejavili v Prešovskom kraji. Ministerstvo školstva tam podporilo 45 škôl. Naopak, najmenší záujem je v Bratislavskom kraji, o vzdelávanie počas leta prejavilo záujem desať škôl.

Na letnej škole na košickom sídlisku Luník IX sa v utorok 2. augusta zúčastnilo do 50 detí, prvý deň to bolo o viac než polovicu menej. „U nás je počet detí nevyspytateľný,” povedala riaditeľka Základnej školy Ľ. Podjavorinskej Iveta Rošková s tým, že počas dvoch týždňov majú naplánovaných viacero aktivít.

„Čakali sme, čo sa bude diať, koľko detí príde. Už prvý deň nám prišlo zo 20, prišli tak náhodne. Pani učiteľky ešte poslali oznam a nechali sme vyhlásiť v miestnom rozhlase, že sa bude konať letná škola,” povedala s tým, že sa do nej zapájajú prevažne deti z prvého stupňa. Väčšinou ide o žiakov, ktorí sa na tomto projekte zúčastnili i po minulé roky a ktoré pravidelne chodia do škola aj počas školského roka.

„Program pre ne pripravujú učiteľky. Do desiatej by mali byť vonku s deťmi v areáli školy alebo na sídlisku. Keď začína byť teplo, sú vo vnútri. Budú niečo vyrábať, kresliť, prípadne robiť doučovania,” uviedla Rošková. Okrem toho majú naplánované aj rôzne pohybové a športové aktivity. Chystajú sa tiež na výlet do zoologickej záhrady v Spišskej Novej Vsi.

Podľa riaditeľky je tohtoročná letná škola zameraná viac na iné aktivity než na učenie sa, ako to bolo v prvých rokoch pandémie nového koronavírusu. „Keďže učiteľky sťahujú do letnej školy väčšinou svojich žiakov, vedia, čo s nimi treba dobrať,” dodala s tým, že majú pre ne pripravené napríklad aj aktivity na precvičovanie čítania a písania.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >