KRÁSNE VIDEO. Prezident odprevadil do školy dievča s Downovým syndrómom, ktoré tam nechceli

Gabriela Bachárová, 15. februára 2022 o 04:15

V triede ju nechceli niektorí spolužiaci ani ich rodičia. To nenechalo ľahostajným prezidenta malej balkánskej krajiny, dievča vzal minulý týždeň za ruku a do školy ju odprevadil. Silné gesto, ktoré ukazuje, že všetci sme si rovní a nik by nemal byť odstrkovaný len preto, že je odlišný.

Deti s Downovým syndrómom majú právo vzdelávať sa spolu s ostatnými.

Foto: Shutterstock.com

Embla Ademi je jedenásťročné dievčatko trpiace genetickou poruchou Downovým syndrómom. Ten má síce vplyv na vzhľad i na mentálnu kondíciu ľudí, ktorí ho dostanú do vienka, postihnutie však patrí k tým ľahším.

Deti s Downovým syndrómom možno vzdelávať, hoci to ide pomalšie, sú schopné zapojiť sa do bežného života, pracovať, vydať či oženiť sa a mať deti. Ich rodinní príslušníci a priatelia hovoria, že povaha týchto detí je veľmi vrelá a vedia dať najavo lásku tak ako málokto.

Napriek tomu však voči nim stále panujú predsudky a odmietanie. Ani u nás nie je až tak úplne bežné, aby sa deti s Downovým syndrómom vzdelávali v bežných školách. Nemálo ľudí si myslí, že by ostatných žiakov zdržovali od práce a bránili im tak v dosahovaní dobrých výsledkov. Inklúzia, ktorá si kladie za cieľ neoddeľovať odlišné deti od tých zdravých, je behom na dlhé trate. Pomôcť zmene myslenia sa rozhodol prezident Severného Mecedónska, malej dvojmiliónovej krajiny na Balkánskom polostrove.

Sociálny demokrat Stevo Pendarovski (58) sa stal hlavou štátu pred tromi rokmi, keď zvíťazil v priamych prezidentských voľbách. Určite vtedy ani len netušil, čo bude robiť v druhý februárový týždeň tohto roka.

Embla mala v triede problémy, niektorým deťom ani ich rodičom sa nepáčila jej prítomnosť v bežnej škole, vraveli, že jej správanie je neprijateľné, čo však poprela organizácia, ktorá Emblu podporuje. Situácia vygradovala, keď sa dievča muselo učiť samo na chodbe a potom pendlovala dokonca medzi tromi triedami.

Keď sa o tom prezident dozvedel, rozhodol sa vyslať jasný signál a dievča osobne odprevadil do „domovskej” základnej školy v meste Gostivar, ako môžete vidieť na fotografii a vo videu nižšie. „V spoločnosti sme si všetci rovní. Prišiel som, aby som podporil a zvýšil povedomie o tom, že začlenenie je základným princípom,” citovala prezidenta tlačová správa, ktorú zverejnila jeho kancelária.

„Správanie tých, ktorí ohrozujú práva detí, je neprijateľné, najmä pokiaľ ide o deti s atypickým vývojom. Tie by mali nielen využívať práva, ktoré si zaslúžia, ale mali by sa cítiť rovnako a byť vítaní aj v školských laviciach aj na školskom dvore,” reprodukovala kancelária prezidentove slová. Stevo Pendarovski, uvádza www.cnn.com, pritom za kľúčovú považuje empatiu. „Pomôže to deťom, ako je Embla, ale tiež nám to pomôže naučiť sa od nich, ako sa úprimne radovať, zdieľať a byť solidárni,” je presvedčený.

Vo videu vidieť, ako sa prezident zvítal s rodinou dievčatka. To od neho dostalo darčeky, jeho reakcia je naozaj roztomilá. Potom už Embla v spoločnosti hlavy štátu a svojich rodičov kráča do školy. Prezident jej ešte v závere videa zamáva. Čo si myslíte o jeho geste? Pozrite si video a hlasujte v našej ankete pod článkom! Ďakujeme.



Pozrite si aj video, ako prezident odprevádza dieťa do školy.



ANKETA:

Ako hodnotíte čin severomacedónskeho prezidenta?

88,9%



11,1%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >