Krabica spomienok, listy od mamičky... 10 tipov, ako potomkovi uchovať pamiatku na detstvo

Gabriela Bachárová, 11. januára 2023 o 05:30

Krabica spomienok, zarámované poklady, výročná narodeninová fotografia alebo listy od mamičky. Plus ďalšie zaujímavé tipy, ako uchovať spomienky na vzácne obdobie detstva vašich detí.

Fotokniha nie je vhodným darčekom len pre príbuzných, ale i dieťa samé.

Foto: Shutterstock.com

Rastú tak rýchlo. Detstvo je zrazu preč a deti sú dospelé. Zastavte čas aspoň v spomienkach. Darujte svojim deťom vzácny dar, silné vedomie svojej vlastnej identity. Ponúkame vám zopár tipov, ako na to.

Krabica spomienok

Keď si ju deti raz otvoria, budú nadšené. Môžete do nej dať čokoľvek: prvé bodýčko, prvé topánočky či prvý podbradníček, obľúbený cumlík, milovanú, tisíckrát „ožužlanú“ detskú knižku, vstupenku z prvej návštevy zoo či obrázky, ktoré dieťa namaľovalo ako maličké. Súčasťou krabice môžu byť i noviny, ktoré vyšli vtedy v deň, keď sa dieťa narodilo. Knihu schovajte a darujte ju potomkovi na osemnáste narodeniny. Žiadny iný darček sa mu páčiť viac celkom určite nebude.

Zarámované poklady

Zarámované spomienky dokážu byť veľmi dojemné. Z vecí, ktoré dieťa používalo, vytvorte obraz, aký nemá páru. Do rámu môžete vložiť roztomilé letné tričko, prvé dupačky, zimnú čiapočku, v ktorej vaše dieťa strávilo svoje prvé mesiace alebo ponožky, ktoré uplietla babička. Alebo urobte mix.

Odtlačok rúčky či nožičky

Na stenu si môžete zavesiť aj sadrový odtlačok ručičky či nožičky vášho dieťaťa. Súpravu, ktorú na to potrebujete, kúpite v bežnej obchodnej sieti. O niečo jednoduchším variantom je namočiť dlaň či chodidlo dieťaťa do obyčajnej temperovej farby a nechať na papieri zaschnúť.

Narodeninové fotografie

Skúste dieťa fotografovať každý rok pri príležitosti jeho narodenín na tom istom mieste. Uvidí tak (a vy spolu ním), ako postupne rástlo a dospievalo. Nemenné pozadie vytvorí zaujímavý kontrast s rýchlo sa meniacim potomkom. Prípadne sa môže každý rok fotografovať aj celá rodina.

Fotokniha

Fotoknihu, v ktorej nájdu krásne fotografie svojho milovaného vnúčaťa, zväčša dostávajú babičky a dedkovia. Najčastejšie si ju nájdu pod vianočným stromčekom. Môžete ju však vytvoriť aj pre dieťa samé. Treba len vybrať fotografie, zvoliť si vzhľad fotoknihy a všetko elektronicky odoslať firme, ktorá zabezpečí jej výrobu. Po pár dňoch vám príde hotové dielo. Fotoknihu si môžete nechať vytvoriť každých pár rokov.

Denník pre teba

Na trhu nájdete pekné denníky, do ktorých sa zapisujú najdôležitejšie okamihy v živote maličkého dieťaťa, no postačí vám na to aj lepšia (a lacnejšia) písanka z papiernictva. Vždy po istom prežitom období si sadnite ku stolu a napíšte do denníka, čo sa v živote vášho potomka stalo. Prvýkrát sa postavil, narástol mu prvý zúbok, prvýkrát sme cestovali vlakom… Nemusíte však písať len o dôležitých udalostiach. Zápisky z bežnej dennej rutiny raz budú vášmu dieťaťu pripadať ako to najväčšie dobrodružstvo. Dobrodružstvo jeho života.

Listy od mamičky

„Milá Emička, tento rok bol v Tvojom živote plný zmien. Naučila si sa chodiť na nočník a už nepotrebuješ plienky. Tiež sme ťa zapísali do škôlky, kam začneš chodiť už o pár mesiacov…“ Pri príležitosti každých narodenín môžete potomkovi napísať list, v ktorom vymenujete najdôležitejšie udalosti uplynulého roka. Čo zažilo, čo dokázalo, kde ste boli… List môžete potomkovi dať ako narodeninový darček každý rok alebo si ich odkladať a zo zásuvky ich vytiahnuť všetky naraz pri príležitosti osemnástich narodenín.

Výročné výtvarné dielo
Tak, ako vždy na narodeniny cvaknete výročnú fotografiu, poproste pri tejto príležitosti dieťa o namaľovanie výročného obrázku, ktorý si budete odkladať a potom mu všetky kresby dáte.

Tvoje míľniky

Ďalší variant denníka pre dieťa. Ak sa vám nechce písať pravidelne denník, možno postačí zapisovať si dôležité míľniky v živote dieťaťa. Najviac ich samozrejme bude v prvom roku života. Prvé slovíčko, prvé namaľované čiary, prvé posadenie sa. So zaznamenávaním dôležitých udalostí môžete pokračovať až do dospelosti. Maturita, odchod na vysokú školu…

Odkladajte si obrázky

Na výročných narodeninových fotografiách dieťa uvidí, ako rástlo, odložené obrázky budú zasa dôkazom, ako sa v čase vyvíjala jeho kresba. Od prvých kostrbatých čiar cez jednoduchých panáčikov až po krásne západy slnka či perfektne nakreslené postavy.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >