Koľko stojí dieťa: Prečo matky zarábajú menej než bezdetné ženy

Patricia Poprocká, 10. augusta 2021 o 05:01

Iveta odchádzala na materskú z vedúcej pozície, na ktorú sa už ale po piatich rokoch nevrátila. „Nedalo by sa to zvládnuť, lebo by som vôbec nemala čas na deti. Zarábam dnes teda v hrubom toľko, koľko som mala pred materskou v čistom, ale nič s tým nespravím. Deti sú priorita,“ vraví.

Kým ženy pôvodnú úroveň príjmu nedosiahnu ani po šiestich rokoch od pôrodu, otcovia zarábajú viac i než ich bezdetní kolegovia.

Foto: shutterstock.com

Jej prípad je typickým príkladom väčšiny žien, ktoré po materskej nastúpia do práce. Pokles príjmov, strata pozície. Analytici Inštitútu finančnej politiky v štúdii Koľko stojí dieťa vypočítali, že aj šesť rokov po prvom pôrode matky zarábajú v priemere o tretinu menej než keby deti nemali. Najviac sa to dotýka žien s vysokoškolským vzdelaním, kde je prepad v priemere až 40-percentný. Naopak, u matiek so základným vzdelaním je pokles príjmov pätinový a u tých so stredoškolským 26-percentý.

Dôvodov je viac. Jedným z nich je podľa analytikov aj fakt, že matky spravidla odpracujú menej hodín, šesť rokov po prvom pôrode je to približne o dva a pol mesiaca. „Približne tretinu rozdielu v mesačných mzdách je možné vysvetliť tým, že matky pracujú v priemere menej hodín,“ konštatujú. Zamestnávatelia navyše menej investujú do ich kvalifikácie, lebo rátajú s tým, že ženy môžu opäť otehotnieť a odísť na ďalšiu materskú.

Najťažšie po roku

Najväčší prepad príjmov u nás nastáva zhruba po prvom roku materskej, teda keď žene skončí nárok na materské (dávka vypočítaná z predchádzajúceho zárobku, ktorú vypláca Sociálna poisťovňa, dnes takmer na úrovni čistej mzdy) a ona ostane odkázaná na výrazne nižší rodičovský príspevok (sociálna dávka, ktorú vypláca úrad práce).

Potvrdzuje to aj Iveta. „Ten prvý rok bol vcelku v pohode. Materské bolo dostatočnou náhradou príjmu, k tomu ešte príspevok pri narodení dieťaťa, preplatenie zvyšnej dovolenky z práce... Navyše sme mali nižšie výdavky – ubudli náklady na dochádzanie, a moje deti, keďže boli dojčené a nosené, nepotrebovali takmer žiadne detské pomôcky ako kočíky, postieľky, vaničku, chodítka, fľaše, cumlíky, kozmetiku, lieky... Náklady sme mali akurát tak na plienky, oblečenie sa dalo lacno kúpiť v secondhandoch a niečo sme aj podedili od kamarátov, čiže sme si mohli dovoliť ísť aj na tri týždne k moru. Potom, keď som prešla na rodičovský príspevok, to už bolo, samozrejme, horšie a veru som aj začala počítať, koľko čo stojí, keďže sme ostali odkázaní de facto len na manželov príjem,“ opisuje.

Otcovia sú na tom najlepšie

Pre mužov je paradoxne, rodičovstvo výhodné. Aj analytici v spomínanej štúdii Koľko stojí dieťa vypočítali, že príjmy mužov sa často po narodení deti zvýšia. V tejto súvislosti sa spomína takzvaná „otcovská prémia“, čo je označenie vyšších príjmov otcov v porovnaní s bezdetnými mužmi. „Najčastejšie udávaným vysvetleniami otcovskej prémie je potreba kompenzovať výpadok príjmov matky a vyššie subjektívne ohodnotenie otcov zo strany zamestnávateľov. Otcovia môžu byť napr. považovaní za produktívnejších, či zodpovednejších,“ uvádza Inštitút finančnej politiky vo svojej štúdii.

V porovnaní so ženami muži zarábajú celkovo viac, no medzera medzi príjmami mužov a žien-matiek sa zväčšuje. „Pri matkách a otcoch, ktorým sa prvé dieťa narodilo v roku 2006, išlo o nárast z 29 percent v roku pred narodením dieťaťa na 60 percent v štvrtom roku po narodení,“ pripomínajú analytici. Navyše, rozdiely v príjmoch sa na pôvodnú úroveň nevrátili ani po 13 rokoch.

Z upratovačky na manažérku

Ako všade, aj tu sú výnimky, o čom svedčí príklad Sone. Na materskú odchádzala mladučká, takpovediac priamo po skončení vysokej školy, vyštudovala pedagogiku. „Keď mal syn niečo cez dva roky, začala som si hľadať brigádu,“ spomína. Našla si ju rýchlo – miesto upratovačky v strojníckej firme. Nezostala však pri upratovaní. Ona mala snahu i záujem ísť ďalej, oni jej dali šancu, ona ju využila, oni to ocenili. Dnes je zo Sone zástupkyňa šéfa, ktorá absolvovala viaceré služobné cesty a školenia v Nemecku i inde. Momentálne je opäť na materskej, ale z domu spolupracuje na niektorých projektoch, ktoré zvláda na diaľku. „Mám pocit, že som sa našla. Práca ma baví, s manželom si vieme starostlivosť o deti rozdeliť, kolegovia sú naozaj ústretoví, čiže zladiť sa dá všetko,“ konštatuje spokojne.


ANKETA:

Zarábate menej než pred narodením dieťaťa?

63,5%



36,5%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >