Knižka sa môže premeniť aj na domček. Šesť tipov, ako v deťoch vypestovať lásku k čítaniu

Patricia Poprocká, 30. januára 2023 o 04:20

Aj v dnešnom pretechnizovanom svete hrajú knihy významnú úlohu – ich čítanie pomáha rozvíjať detský mozog a inteligenciu. Mnohí rodičia bojujú s tým, že ich potomok nerád číta, k láske ku knihám je dobré deti viesť od samého začiatku. Tu je šesť užitočných tipov.

Čítanie rozvíja pamäť, fantáziu, slovnú zásobu, ovládanie pravopisu i celkovú inteligenciu.

Foto: Shutterstock.com

Choďte príkladom

Deti napodobňujú, svojich rodičov zvlášť radi. Ak budete neustále sledovať mobil, skôr či neskôr sa vaše deti začnú hrať rovnako. „Akože“ ťukajú do telefónu, posielajú si správy, fotky, sledujú videá, volajú si... A to aj v prípade, ak im telefón nekúpite, telefónom sa stane akákoľvek kartička či kartón. Takže rovnako to môžete skúsiť aj s knihou. Ak budú mať deti pred očami obraz dospelého s knihou v ruke, budú to napodobňovať tiež. Zvedaví, čo na tom sledovaní písmeniek len máte.

Nechajte knihy dostupnými

Umiestnite ich v byte alebo detskej izbe tak, aby ich mali deti pred očami. Nie na vysoko umiestnenej poličke, nie niekde vzadu. Pekne vo výške detských očí a rúk, aby si ich mohli ľahko kedykoľvek vybrať.

Dajte im voľnosť

Aj keby sa mali s knihou len hrať, leporelo sa premení na domček, prípadne knihy na hradby alebo tunel, je to v poriadku. Nezahriakujte ich, že kniha je na čítanie, dieťa sa s knihou zoznamuje po svojom a verte tomu, že raz bude zvedavé, čo je na „domčeku“ či „tuneli“ napísané a nakreslené.

Čítajte s nimi

Aj tu je základom voľnosť. Neodporúča sa školský prístup, keď je dieťa pod paľbou otázok: „Čo je toto? Čo robí chlapček? Kde je dievčatko?“ Skôr nechajte deti, nech si samé vyberú, čo si chcú v knihe prezrieť, pristavte sa s nimi na stránke tak dlho, ako budú chcieť, a z obrázkov vytvárajte príbehy: „Z domčeka sa dymí, zakúrili si v piecke, aby im bolo teplo.“ „Kozliatko si skacká, asi sa teší, čo myslíš, čo ho mohlo potešiť?“ A podobne.

Urobte z kúpy knihy sviatok

Dajte deťom najavo, že ide o výnimočnú vec. Zoberte ich do kníhkupectva, vysvetľujte, čo vidíte okolo seba, koľko všakovakých kníh je tam a pre koho sú určené, ukážte im, ako ich opatrne prezerať, aby sa nezničili a dovoľte im vybrať si, čo sa im najviac páči. Knižku si môžu domov doniesť, čítať však smú len keď bude porobené všetko ostatné, keď budú mať čisté ruky, poriadok v izbe a podobne. Nech sa naučia ceniť si chvíle s knihou. Podobne to platí aj pri návšteve knižnice.

Vytvorte si knižné rituály

Napríklad večer pred spaním – prečítajte si rozprávku alebo kapitolu z knihy namiesto pozretia rozprávky na dobrú noc z televízie. Ak stihnete, môžete sa o prečítanom ešte porozprávať, prezrieť obrázky. A môžete sa v čítaní striedať. Deti majú radi, ak sú dôležité a ak sa im dostane možnosti čítať pred spaním všetkým zúčastneným, bude to pre ne to najlepšie precvičovanie čítania a možno i umeleckého prednesu.


ANKETA:

Čítajú vaše deti knihy rady?

68,8%



18,8%



12,5%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >