Kam patria použité servítky a kam obal od vajíčok. Viete správne separovať papier?

Patricia Poprocká, 6. novembra 2019 o 05:03

Nie je papier ako papier. Aj keď sa to na pohľad zdá jednoznačné, nie všetok papier môže ísť do zberu či kontajnera. Niektoré typy sa na recykláciu nehodia, napríklad pre svoje zloženie alebo preto, že už recyklované boli.

Čo s takou kopou? Mäkký papier do kontajnera, tvrdé obaly zo zošitov však recyklovať nemožno.

Foto: shutterstock.com

Papier tvorí asi pätinu odpadu a jeho recyklácia je dôležitá z hľadiska záchrany stromov aj kvality ovzdušia. Výroba papiera z papiera je výrazne ekologickejšia než výroba papiera z celulózy.

Podľa portálu Separujodpad sa vytriedením 100 ton starého papiera, z ktorého sa vyrobí nový, zachráni zhruba hektár storočného lesa a ušetrí sa 70 percent energie. Podľa severoamerickej organizácie pre ochranu životného prostredia Earth Care výroba tony papiera zo starého papiera zachráni 17 stromov, ušetrí polovicu vody a o 75 percent zníži znečistenie ovzdušia oproti výrobe papiera z celulózy.

Separácia papiera na Slovensku síce rastie, v porovnaní s priemerom EÚ, ako aj s mnohými ďalšími krajinami však triedime veľmi málo. Niektoré západoeurópske štáty vyzbierajú a recyklujú až 70 % použitého papiera.

Čo do kontajnerov na papier nepatrí

Na čo pri vyhadzovaní papiera dávať pozor? V prvom rade o to, či je papier čistý a či neobsahuje aj iné materiály (plasty, kov). Do separovaného zberu nepatria aj niektoré navonok jednoznačne papierové veci. Tu je ich krátky prehľad:

Servítky, v ktorých bolo zabalené jedlo, do ktorých sa utierajú ruky alebo sa fúka nos pri nachladnutí, patria do kompostu alebo obyčajného, teda zmesového odpadu. Dôvodom je ich znečistenie, pre ktoré ich nemožno recyklovať. Riešením je tiež ich spáliť v piecke, ak niekto kúri v zime drevom.

Bločky z nákupov. Ani tie nepatria do separovaného papiera, a to pre chemikálie, ktoré obsahujú. Ako upozorňujú ochranári, škodlivé látky by sa mohli dostať do recyklátu, do ktorého sa balia aj niektoré potraviny.

Obaly od vajíčok, rolky od toaletného papiera či kuchynských utierok sú už vyrobené z recyklovaného papiera. Predstavujú posledný stupeň recyklácie, ktorý na ďalšie použitie nie je možný. Treba ich teda vyhodiť do komunálneho odpadu, dať do kompostu, alebo sú vďačnou pomôckou pri zakladaní ohňa.

Papierové sáčky od korenín, obsahujú totiž viaceré zložky, pre ktoré nie sú vhodné na ďalšie použitie. Ale pozor, krabičky od čajov, cestovín, dokonca aj od pracích práškov možno do zberných kontajnerov na papier podľa portálu Separujodpad pokojne vyhadzovať.

Tetrapakové obaly. Aj keď vyzerajú sčasti ako papierové, do papiera nepatria. Niektoré obce majú na ne špeciálne kontajnery, v iných sa tetrapaky hádžu do nádob na plasty.

Jednorazové plienky. Ide jednoznačne o komunálny odpad, ktorý má navyše dlhú dobu rozložiteľnosti, odhaduje sa 250 rokov. Skúste porozmýšľať nad výhodami látkových.

Tvrdé obaly z kníh. Opäť ide o papier s prímesami, takže ho treba vyhodiť do komunálneho odpadu. Ale lepšia cesta je dať nepotrebné knihy do antikvariátu alebo verejných schránok, ktoré možno nájsť v mnohých mestách i kaviarňach.

Čo do kontajnerov možno dávať bez obáv

Papier na písanie, knihy zbavené tvrdých obalov, zošity, letáky, noviny, časopisy, telefónne zoznamy, obálky, krabice, vrátane malých krabičiek od čajov, syrov, dezertov. Pri separácii papiera treba z neho odstrániť všetok materiál, ktorý je iného charakteru ako papier. Teda napríklad plastové okienko na niektorých obálkach, plastovú hrebeňovú väzbu, kovové spony. Treba tiež dbať na to, aby papier zaberal čo najmenej miesta. Teda napríklad krabice na rohoch roztrhať a narovnať, rovnako narovnať aj pokrčené papiere či obálky.

Viete?

Papier sa u nás vyrába od 15. storočia. Najznámejšia celulózka a papiereň, ružomberská, funguje od roku 1880, kedy ju založil obchodník Jakub Klein.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >