Jogurt alebo bryndza? Prečo potrebujeme probiotiká a ktoré potraviny ich majú najviac

pt, 27. marca 2022 o 04:12

Keď sa povie probiotiká, každý si predstaví niečo zdravé, telu prospešné. Čo v skutočnosti tieto mikroorganizmy sú, ako nášmu telu pomáhajú a ako ich do organizmu najvhodnejšie dopĺňať?

Bryndza je cenným zdrojom probiotík, má ich viac než jogurt.

Foto: Shutterstock.com

Probiotiká patria do skupiny mikroorganizmov, ktoré prospievajú nášmu zdraviu. Ide o baktérie, ktoré nám pomáhajú udržať zdravú črevnú mikroflóru. Tá zabezpečuje správnu kondíciu tráviacemu traktu a má i priaznivý vplyv na obranyschopnosť organizmu. „Zachovanie dobrej mikroflóry preventívne potláča rast škodlivých baktérií a môže pomáhať produkovať protilátky,“ vysvetlila pred časom pre ahojmama.sk lekárka Gabriela Slováková.

Probiotiká posilňujú imunitný systém, a zároveň tlmia silné obranné reakcie, ktoré v našich telách vyvolávajú zápalové procesy a s tým súvisiace následné problémy. Podpora imunity probiotikami je preto veľmi potrebná.

Organizmu ich treba dodávať, najmä keď vplyvom zlého stravovania, životosprávy alebo užívania antibiotík dôjde k narušeniu črevnej mikroflóry. Ktoré potraviny ich obsahujú najviac?

Pre mnohých ľudí sú symbolom probiotík jogurty, resp. kyslé mliečne výrobky ako kefír či acidofilné mlieko. Nie však všetky, osožné sú tie, ktoré sú obohatené o tzv. živé kultúry – Lactobacillus acidophilus alebo Bicfidobacterium bifidus by mali byť uvedené pri informáciách o zložení výrobku.

Ešte viac probiotík obsahuje bryndza, najmä v surovom stave. V jednom grame bryndze sa nachádza približne miliarda probiotických mliečnych baktérií a kvasiniek, čo je minimálne stokrát viac ako v jogurtoch.

Cenným zdrojom probiotík je aj kyslá kapusta. Probiotiká v nej môžu obsahovať až 28 rôznych bakteriálnych kmeňov, čo znamená, že môže mať viac pozitívnych účinkov na zdravie. Každý kmeň baktérií totiž vplýva na niečo iné v ľudskom tele. Čím viac kmeňov, tým viac liečivých účinkov. Kyslá kapusta vďaka probiotikám dokáže pri užívaní antibiotík napríklad redukovať hnačku alebo jej predchádzať. Podobné účinky má aj iná kvasená zelenina.

A čo prebiotiká?

Nejde o preklep, prebiotiká sú nemenej dôležité ako probiotiká. Ide v podstate o nestráviteľnú zložku stravy, ktorá ostáva v čreve a je potravou pre probiotiká. Nachádza sa predovšetkým vo vláknine a v nestrávených častí sacharidov (oligosacharidy). Z potravín sú na prebiotiká bohaté napríklad celozrnné obilniny, strukoviny, cesnak, cibuľa, pór, špargľa, artičoky či banány.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >