Hodinky a ich bohatá história. Prečo ich nosíme na ľavej ruke a kto s tým vlastne začal?

pt, 23. októbra 2022 o 04:53

Hodinky sú symbolom – bohatstva, rodinnej súdržnosti a ak ich darujeme dieťaťu, tak aj odkazom, že ho považujeme za dostatočne vyspelé a zodpovedné. Aj keď dnes už existujú moderné hodinky s funkciami od výmyslu sveta, v mnohých rodinách sa opatrujú z pokolenia na pokolenie práve tie staré – či už nástenné alebo náramkové hodinky po predkoch. Meranie času má za sebou bohatú niekoľkotisícročnú históriu, poznáte jej hlavné míľniky?

Hodinky si prešli dlhú cestu vývoja, aj týmto klasickým budíkom už v ére dnešných smartfónov a smarthodiniek pomaličky odzváňa.

Foto: shutterstock.com

Od starovekých slnečných hodín až k dnešným moderným hodinkám, ktoré kupujeme deťom, to bola dlhá cesta. Plynutie času sa pokúšali zaznamenať už pravekí ľudia v mladšej dobe kamennej. Orientovali sa najmä podľa pravidelných javov v prírode, čiže merali väčšie časové úseky. Až keď neskôr nastala potreba rozdeliť deň na menšie časti, zamerali sa ľudia na pohyby Slnka. Prvé slnečné hodiny vynašli starovekí Egypťania, zhruba dvetisíc rokov pred naším letopočtom.

Keďže nie všade bolo dostatok slnečného svitu, alternatívou začali byť presýpacie a vodné hodiny, fungujúce na princípe hornej a spodnej nádoby. Neboli príliš presné, čo ľudí motivovalo vymýšľať ďalej – napríklad voskové hodiny. Vymysleli ich v Ázii a prepracovali tak, že sviečka zvládala pomerne presne určiť každú celú hodinu. Okrem toho mala v sebe guličku, ktorá po dohorení vosku spadla a cinkla o misku, vďaka čomu sa takého hodiny považujú za prvé, ktoré čas aj odbíjali.

Od orlojov do vrecka

Prvé mechanické hodiny poháňané závažím vznikli koncom 13. storočia a používali sa hlavne v orlojoch. Aby však ľudia nemuseli chodiť niekoľkokrát denne na námestie, tak začiatkom 16. storočia začali vyrábať hodinky vreckové poháňané pružinkou. Prvá väčšia výroba začala práve vo Švajčiarsku, ktoré je dodnes považované za hodinársku veľmoc s tradíciou.

V 17. storočí sa na hodinky pridala sekundová ručička, roku 1861 bolo patentované ručné naťahovanie, a tak hodinky vydržali tikať oveľa dlhšie. S rozvojom priemyslu vzrastala potreba kontrolovať čas, v dôsledku čoho sa aj výroba hodiniek neustále vylepšovala. Prvé pokusy o hodinky na baterky prišli v roku 1883, od čoho bol len krôčik k tomu pripnúť si ich na ruku. Náramkové hodinky mali premiéru v roku 1904, vyrobili ich pre potreby brazílskeho letca, neskôr sa rozšírili medzi vojakmi za prvej svetovej vojny. A keďže väčšina z nich boli praváci, nosili ich na ľavom zápästí, aby sa s nimi ľahšie manipulovalo.

Mechanické a luxusné

V 50-tych rokoch sa začali vyrábať hodinky automatické, ktoré na naťahovanie využívali pohyb ruky – zastavia sa len vtedy, ak ich pár dní nenosíte. V 70-tych rokoch ich na nejakú dobu vytlačili hodinky elektronické s tzv. quartz pohonom na baterky – ich výroba bola výrazne lacnejšia a boli aj presnejšie: kým mechanické hodinky mali odchýlku asi sekundu denne, u quartzových strojčekov sekundy mesačne. Sú však menej kvalitné.

Dnes sa využívajú oba typy pohonov, mechanické sú drahšie a sú to takmer všetky luxusnejšie typy hodiniek. Quartz hodinky sú väčšinou ľahšie, menšie a spoznáte ich podľa sekavého pohybu sekundovej ručičky, ktorý býva často nepresný. Poslednou novinkou sú elektronické hodinky s automatickou synchronizáciou času pomocou rádiových vĺn alebo signálu GPS, ktoré majú odchýlku v radoch nanosekúnd za deň. Vývoj sa ale neustále posúva.

Najdrahšie hodinky sveta sa predali v roku 2016 za 11 miliónov eur. Šlo o nerezové hodinky Patek Philippe 1518 z roku 1934, pochádzajúce samozrejme zo Švajčiarska.

Dvojka a desiatka

Viete, prečo u väčšiny hodiniek vystavovaných v obchode nájdete ručičky v polohe za 10 minút dve hodiny, alebo 10 minút po desiatej? Odpoveď je jednoduchá, aby sa ľahšie predali. Takto rozmiestnené ručičky totiž pripomínajú úsmev a obchodníci rátajú s tým, že sa zákazníkovi budú podvedome viac páčiť.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >