Hendikepované deti sú v špeciálnych školách často úplne zbytočne

Gabriela Bachárová, 18. októbra 2018 o 11:30

Na Slovensku sa v špeciálnych školách vzdeláva až 6,3 percenta detí, čo je najviac v Európe. Európsky priemer je len 2,3 percenta a v Taliansku dokonca iba jedno percento detí.

Aj deti s hendikepom majú právo vzdelávať sa v normálnych školách.

Foto: Shutterstock.com

Neznamená to, že u nás je viac detí s hendikepmi. Príčina je iná, školy často nevedia týchto žiakov prijať a pracovať s nimi. Zúfalo chýbajú pracovníci, ktorí by sa mohli deťom so špeciálnymi vzdelávacími potrebami venovať.

Na tento rok žiadali školy od ministerstva školstva 5 845 vzdelávacích asistentov pre 16 583 hendikepovaných žiakov. Na školách ich však funguje len 2 347, čo je menej ako polovica schválených žiadostí. V priemere len každá piata škola má vlastného špeciálneho pedagóga a na jedného školského psychologa pripadá až tritisíc detí.

Na Slovensku sa v špeciálnych školách vzdeláva až polovica detí s hedikepmi. „Spomedzi európskych krajín je Slovensko na prvom mieste v podiele detí vzdelávaných v špeciálnych triedach a školách, teda oddelene od svojich rovesníkov,“ konštatoval Ondrej Gallo, riaditeľ Nadácie pre deti Slovenska, ktorá s podporou sponzorov organizuje na Slovensku dva zaujímavé projekty na zlepšenie nepriaznivej situácie.

Škola inkluzionistov je projekt, ktorý pomáha slovenským školám s prijatím hendikepovaných žiakov. Prihlásilo sa doň 77 škôl, vybrali dvadsiatku. V nich od začiatku školského roku prebieha s pomocou šiestich regionálnych odborných konzultantiek program, ktorý ich naučí, ako sa k hendikepovaným žiakom postaviť.

Druhým projektom je internetová stránka www.ktochyba.sk určená rodičom hendikepovaných detí a odborným pracovníkom. Rodičia si na webe prečítajú dobré rady, ako svoje dieťa umiestniť do normálnej školy, ale tiež inšpiratívne príbehy rodín, ktoré to už dokázali.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Hendikepy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >