Haló, na niečo ste zabudli! Najčastejšie chyby v stravovaní našej mládeže

pt, 8. októbra 2023 o 06:28

Niet sa čím chváliť: raňajky sú zbytočné, ovocie a zelenina na okraji záujmu, naopak, „in“ sú energetické nápoje a sladkosti. Také sú postoje dnešnej mládeže vo veku 11-15 rokov, ktoré vyplávajú z národnej správy o správaní školopovinných detí.

Hamburger do ruky je síce pohodlné a rýchle, nie však prospešné stravovanie.

Foto: shutterstock

Správa odhalila zásadné nedostatky v stravovacích návykoch, ktoré sa neskôr prejavujú na celkovom zdravotnom stave populácie. Raňajky, ktoré sa považujú za základ vyrovnanej životosprávy pre deti, ktoré sú ešte vo vývoji, si dožičí každý pracovný deň iba tretina dievčat vo veku 13 a 15 rokov, konkrétne 31 až 34 percent. Ešte znepokojujúcejšie je, že počas uplynulých štyroch rokov tu je klesajúci trend v pravidelnom raňajkovaní u 13-ročných školákov a školáčok. Aj keď, chlapci sú na tom o niečo lepšie – pred vyučovaním sa ich naje 43 až 45 percent. Vyplýva to zo štúdie Health Behaviour in School Aged Children Slovensko 2021/2022, ktorá sa zameriava na návyky týkajúce sa zdravia 11-15-ročných školákov.

Výsledky poukázali aj na nedostatky v zložení stravy, ktorú mladí školáci preferujú. U dievčat vo veku 13 rokov napríklad klesla konzumácia ovocia aj zeleniny, naopak, narástla spotreba energetických nápojov. V kurze nie sú ani ryby, keď iba tretina 11-ročných dievčat a chlapcov (29 až 32 percent) ich zahŕňa ryby do svojho jedálnička aspoň raz týždenne.

No a keďže nie je dôležité len to, čo človek je, ale aj ako, výskumníci sa zamerali aj na túto oblasť. Výsledky? Asi len polovica 13- a 15-ročných dievčat pravidelne stoluje s rodinou väčšinu dní. Spoločné rodinné stravovanie a príprava jedál sú tiež dôležité, výskumy ukázali, že ľudia, ktorí si jedlo pripravujú doma a spoločne ho konzumujú, sú šťastnejší, súdržnejší i zdravší. Ako sme už nedávno na ahojmama.sk písali, deti, ktoré častejšie jedia domáce jedlá, majú menšiu pravdepodobnosť nadváhy, konzumujú viac ovocia a zeleniny, majú lepšie výsledky v škole aj zdravšie vzťahy. Menej často neskôr pijú, fajčia alebo sa dostanú do problémov.

„V dnešnom svete mnohokrát nemáme čas si sadnúť a zdieľať prítomné okamihy s rodinou ani pri stole. Teenagerky opantáva svet krásy a materiálneho bohatstva v médiách, nie šúpanie zeleniny a príprava jedla v kuchyni. Uniká nám generačné poznanie, že aké hodnoty deťom odovzdáme, také sa nám v jeden deň vrátia," zhodnotila tento trend autorka projektu Zeleninkové šialenstvo Jarka Kreškóciová.


ANKETA:

Raňajkujú vaše deti?

76,0%



8,0%



16,0%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >