Eysan, Ozan, Izmael či Aurora. Slovenskí rodičia pri výbere detských mien fantázii medze nekladú

pt, 13. januára 2023 o 04:29

Rodí sa viac chlapcov než dievčat, najčastejšie v septembri, najmenej v marci. Ubúda cisárskych rezov a v niektorých prípadoch sa matkami stávajú len 13-ročné dievčatká. Ukazujú to štatistiky pôrodov, ktoré zverejnili jednotlivé pôrodnice za uplynulý rok.

Bábätká v súčasnosti dostávajú mená od výmyslu sveta.

Foto: Shutterstock.com

Rozdiely sú veľké, najmä čo sa týka veku rodičiek. Na východe Slovenska pôrodnice evidujú medzi ženami viac 30-ročné vekové rozdiely. Napríklad v Nemocnici AGEL Krompachy sa vlani najmladšou mamičkou stala len 14-ročná dievčina, ešte o rok menej, iba 13, malo dievča, ktoré porodilo v Kežmarku. „Z celkového počtu 880 pôrodov bolo 6,4 percenta pôrodov u maloletých rodičiek,“ konštatovala vedúca sestra gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v Kežmarku Katarína Živčáková. Zaujímavosťou je, že takmer tretina žien, ktoré u nich rodili, sú slobodné matky.

Ďalší z trendov, ktorý naznačujú vlaňajšie štatistiky je aj materstvo v neskoršom veku, a to po 40. V spomínaných Krompachoch bola najstaršou rodičkou 44-ročná žena, v Kežmarku zasa 42-ročná.

Bábätká prichádzajú na svet čoraz častejšie prirodzeným spôsobom, počet cisárskych rezov mierne klesá, predstavuje zhruba pätinu zo všetkých pôrodov, čo je dobrá správa. Najviac ich prichádza na svet v septembri, najčastejšou váhovou kategóriou je rozpätie troch až štyroch kilogramov. Aj keď, samozrejme, i tu sú výnimky. „V lete prišlo na svet najťažšie dieťatko v roku 2022 s váhou 5000 gramov. Naopak, najľahšie dieťatko sa narodilo s váhou 1100 gramov,“ uviedla vedúca sestra novorodeneckého oddelenia krompašskej pôrodnice Klaudia Tatarková.

Mená, ktoré rodičia dávajú deťom, sú rozmanité, niekedy naozaj exotické. Naše zákony dnes už umožňujú pomenovať svoje deti v podstate ľubovoľne – stačí, ak rodičia preukážu, že sa vybrané meno používa v niektorom štáte sveta.

Tak vlani na Slovensku pribudli nositelia exotických mien, napríklad Ozan, Kemal, Brajen, Joachim, Serafín, Eliot, Rayen, Sajmon, Jason, Tristan, Veles, Izmael, Derek či Maurisio. Z dievčenských mien medzi netradičné patrili Eysan, Heidi, Nara, Melissa, Esmeralda, Eliana, Leonela, Kimberly, Aurora, Floriana, Ashley, Yasmin, Tanya, Rania, Marybela, Amy, Melody či Violeta.

Z tradičných mien prevládajú dlhodobo najobľúbenejšie – Jakub, Matúš, Ján, Samuel, Adam, Lukáš, Michal, Filip, Patrik či Matej. Z dievčenských Ema, Hana, Timea, Nela, Mária, Zuzana, Anna, Eliška Sofia či Rebeka.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >