Eva sa už nepreberie, lekári sa snažia udržať pri živote jej nenarodené dieťa

Gabriela Bachárová, 6. júna 2019 o 23:27

Keď sa toho osudného dňa vrátil český policajt Vojtěch Votava nad ránom domov zo služby, počul plakať svojho synčeka. Nevenoval však tomu veľkú pozornosť, veď je pri ňom jeho dvadsaťsedemročná žena Eva. Po krátkej chvíli však pochopil, že plač je akýsi iný. Utekal hore za rodinou. Tehotnú manželku našiel na zemi v bezvedomí.

Lekári veria, že dieťa udržia pri živote.

Foto: Shutterstock.com

Jeho žena sa už nikde nepreberie, prebehla u nej mozgová smrť. Lekári sa však snažia s pomocou prístrojov udržať jej telo kvôli dieťaťu, čo sa darí už celý mesiac. Cieľom je dosiahnuť 24. týždeň tehotenstva, ktorý sa považuje za hranicu prežitia. Dieťa potom bude možné z matkinho tela vybrať a zachrániť mu tak život. V súčasnosti je žena v 16. týždni gravidity, zostáva tak ešte nekonečných osem týždňov.

Vojtěch Votava sa s manželkou zoznámil ešte na strednej škole, začali spolu chodiť a po piatich rokoch vzťahu sa stali manželmi. Eva otehotnela dva roky po svadbe. V priebehu gravidity však dostala epileptický záchvat.

Podstúpila niekoľko vyšetrení, ktoré odhalili takzvanú arteriovenóznu malformáciu v mozgu. Po komplikovanom pôrode priviedla na svet zdravého chlapčeka Matěja a začala s liečbou, podstúpila radiačnú terapiu gama nožom, ktorá mala byť úspešná. Nasledovali pravidelné kontroly a žena užívala lieky na epilepsiu. Po dvoch rokoch od pôrodu všetko vyzeralo byť v úplnom poriadku a lekári žene povedali, že sa môže pokúsiť o ďalšieho potomka. „Bola nadšená, pretože si vždy priala veľkú rodinu. Otehotnela a spoločne sme sa tešili z rastúceho bruška,“ hovorí muž.

Keď ju manžel v to ráno našiel, ešte dýchala. Na také situácie bol pripravený, epileptické záchvaty u Evy už zažil. Keď ju stabilizoval, čakal, kým sa preberie. To sa však nedialo, zavolal preto záchranku.

Príďte, je to zlé

„Záchranári naložili Evičku do sanitky a chceli ju previezť do třebíčskej nemocnice, kde Evičku sledovali na neurológii. Už v sanitke sa však začal jej stav vážne zhoršovať, privolali preto vrtuľník, ktorý Evičku prepravil do brnenskej nemocnice, kde ju lekári dlhé hodiny vyšetrovali,“ popisuje nešťastný muž.

Okolo obeda mu zavolala lekárka, aby prišiel do Brna. Správa, ktorú dostal, bola najhoršia v jeho živote. „Evičke malformácia praskla a spôsobila tak masívne krvácanie do mozgu, že už pri prevoze sanitkou bola prakticky mozgovo mŕtva. Nie je ani jej nebolo už pomoci.“

Nenarodené dieťatko je však životaschopné a v poriadku. V 16. týždni tehotenstva ale ešte nemôže prísť na svet. „Jedna maličká nádej tu predsa len je, a to udržiavať telo Evičky na prístrojoch a pokúsiť sa o zázrak. Udržať telo do 24. týždňa tehotenstva, kedy sú už lekári schopní dieťatko vypiplať,“ uvádza muž.

„Pacientka leží na Klinike anesteziológie, resuscitácie a intenzívnej medicíny. Lekári udržujú všetky jej životné funkcie, aby sa plod mohol vyvíjať," uviedol na spravodajskom portáli www.idnes.cz hovorca brnenskej Fakultnej nemocnice Pavel Žára. Ak by sa dieťa podarilo zachrániť, bol by to takmer zázrak, ale tie sa niekedy dejú. Držíme veľmi päste dieťatku, aby dostalo šancu na život!

Čo je arteriovenózna malformácia v mozgu
Vrodené ochorenie mozgových ciev. Na poškodenom mieste chýbajú kapiláry, čo sú tenké cievy, z ktorých kyslík prichádza do mozgu. Krv namiesto do kapilár tečie z tepien rovno do žíl. Tie však majú v mozgu tenké steny, nemusia vydržať tlak krvi a prasknú. Dôsledkom je krvácanie do mozgu. K tomu príde počas života až u polovice pacientov, úmrtnosť nie je vysoká, čo však žiaľ nie je prípad pani Evy. Časť pacientov trpí epileptickými záchvatmi.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >