Ešte ste sa nerozhodli? 11 skvelých tipov, ako vybrať ten správny krúžok pre dieťa

Gabriela Bachárová, 6. septembra 2022 o 04:00

Častá téma rodinných debát v týchto dňoch? Predsa aký krúžok pre dieťa zvoliť. Pomôžeme vám zorientovať sa a zvoliť správne.

Vhodným krúžkom pre deti môže byť napríklad skauting.

Foto: Pavol Ondrej

1. Vyberajte podľa záujmov dieťaťa

Ak dieťa prejavuje o nejakú oblasť záujem, voľba je jednoduchá. Rado objavuje rôzne technické vychytávky? Krúžok Malý technik bude to pravé orechové. Dcérka zasa rada tancuje? S krúžkom mažoretiek alebo street dance chybu neurobíte. Horšie je, ak dieťa takto vyhranené nie je. V tom prípade treba trochu pátrať a cielene sa pýtať, čo by ho zaujímalo.

Pre deti, ktoré ešte nevedia, čo by ich bavilo, je vhodné vyberať krúžky, ktoré nie sú úzko špecializované. Namiesto atletiky či tenisu tak môžete zvoliť všeobecnú športovú prípravu a uvidíte, či pohyb dieťa zaujme.

2. Zohľadnite povahu potomka

Do úvahy pri hľadaní optimálneho krúžku vezmite aj povahu dieťaťu. Introvertné dieťa sa asi nebude komfortne cítiť na krúžku loptových hier, kde bude musieť kooperovať s ostatnými a kde sú časté aj fyzické kontakty. Viac mu bude určite vyhovovať napríklad umeleckejšie zamerané aktivita, ktorá mu umožní byť samo za seba.

3. Dbajte na rôznorodosť

Krúžky by nemali byť monotónne. Ak dieťa sedí šesť sedem hodín v škole a potom navštevuje ešte kurz angličtiny či ručných prác, kde tiež dlhšiu dobu sedí, môže trpieť jeho pohybové ústrojenstvo. Vhodné bude v tom prípade pridať nejaký športový krúžok či pobyt na čerstvom vzduchu, aký ponúka napríklad skauting.

4. Myslite na všetko

Typ aj počet krúžkov vyberajte aj podľa životných okolností. Koľko času dieťa trávi v škole? Koľko mu zaberie domáce učenie a príprava domácich úloh? Bude mať vôbec nejaký čas na odpočinok? Ako jeho krúžky zasiahnu do organizácie nášho rodinného života? Stretneme sa vôbec všetci večer pri večeri? To všetko zohľadnite.

5. Rodičovské ambície dajte na bok

Chodil otec dieťaťa ako malý na futbal a núti svojho syna, aby si rovnaký šport zvolil aj on? Možno dieťa vyhovie, aby otcovi urobilo radosť, avšak tento kolektívny šport ho nemusí baviť. Prenášať rodičovské ambície na dieťa je chybou nielen vo výbere školy či povolania, ale aj „obyčajného“ krúžku. Dieťa je samostatná bytosť, ktorú sa vyplatí rešpektovať. Na krúžok by predsa nemalo chodiť s odporom, ale s radosťou.

6. Vyberte sa na deň otvorených dverí

Veľa zariadení ponúka na začiatku školského roka deň otvorených dverí, kde predstavuje aktivity rôznych svojich krúžkov. Vyplatí sa túto akciu navštíviť, dieťa si tak bude môcť vyskúšať, čo by ho najviac bavilo, prípadne čo mu blízke veľmi nebude. Tieto akcie sú zväčša príjemné a zábavné, ich plusom je aj to, že rodičia i dieťa sa budú môcť v predstihu zoznámiť s osobnosťou vedúceho krúžku a rozhodnúť sa aj podľa sympatií.

7. Kde hľadať lacné krúžky

Predovšetkým v samotnej škôlke či škole alebo v centrách voľného času, ktoré majú v ponuke finančne dostupné krúžky. Troška horšie to býva napríklad v jazykových školách, športových kluboch alebo iných zariadeniach, ktoré ponúkajú aktivity pre deti. V dnešnej dobe vysokej inflácie je cena krúžku dosť zásadnou otázkou. Detské záľuby môžu liezť poriadne do peňazí, najmä ak ide o vrcholový šport alebo umelecké aktivity (taká kúpa klavíra niečo stojí). Avšak keď máte doma viac detí a každé má zo dva tri krúžky, výsledný účet vás môže prekvapiť, aj keď zvolíte relatívne lacné krúžky.

8. Myslite aj na seba

Nezdá sa to, ale záľuba dieťaťa môže výrazne zasiahnuť do chodu celej rodiny. Ak zvolíte šport, ktorý je časovo náročný a jeho súčasťou sú víkendové súťaže, budete skutočne ochotní obetovať svoj drahocenný čas a rodinný život na časté rozvážanie? Najmä ak máte v rodine detí viac. Nebude jednoduché zosúladiť voľnočasový program všetkých.

9. Zvážte počet krúžkov, menej je viac

Sú deti, ktoré majú krúžky každý deň, niekedy aj dva denne. Nemajú potom dosť času odpočinúť si od škôlky či školy a venovať sa aj sladkému ničnerobeniu. Veľa detí má dnes svoje dni nalinkované na minúty a to je určite škoda. Dva, maximálne tri krúžky sa javia ako optimálny počet voľnočasových aktivít. Záleží samozrejme aj na povahe či energii dieťaťa. Niektoré sa doma nudia, iné milujú zatvoriť sa v svojej izbičke a venovať sa svojim „záležitostiam“.

10. Je normálne krúžky striedať

Nikde dlho nevydrží, sťažujú sa niekedy rodičia, keď dieťa už znovu začína „žobrať“, že na krúžok chodiť nebude a vymenovať desať dôvodov svojho nezáujmu. Medzi nimi môže byť absencia kamarátov, prípadne prítomnosť detí, s ktorými si nerozumie, nudný obsah krúžku a podobne. Nevyčítajte dieťaťu, že krúžok odmieta, je to normálne. Aj my zmeníme prácu, ak sme v tej predchádzajúcej neboli spokojní. Rovnako sa mení aj okruh našich záujmov. Čo nás už nebaví, to opúšťame a hľadáme niečo nové.

11. Výchova k vytrvalosti

Je samozrejme extrém, ak dieťa každý krúžok odmieta už po dvoch návštevách. Malo by mu dať šancu, to je však aj výchovná úloha rodičov, viesť dieťa k vytrvalosti. Niekedy si dieťa krúžok obľúbi skutočne až po dlhšej dobe. Ak však dlhodobo proti jeho návšteve protestuje, zvážte jeho ukončenie, dieťa by mala voľnočasová aktivita baviť.

Čo mi preplatí zdravotná poisťovňa?
Zdravotné poisťovne môžu niekedy preplácať aj krúžky detí, najmä tie, v ktorých ide o rozvíjanie zdravia. To môže byť napríklad zdravotné cvičenie. Informujte sa, na čo všetky máte nárok a využite všetky možnosti, ktoré sa ponúkajú.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >