Do investícií s cieľom vytvoriť finančný balík pre deti sa púšťa len zlomok rodičov

TASR, 15. septembra 2023 o 06:15

Väčšina rodičov sa snaží deťom odkladať peniaze, pričom využívajú najmä sporiace účty alebo stavebné sporenie. Do investícií s cieľom vytvoriť finančný balík pre deti, keď vyrastú, sa však púšťa len zlomok rodičov.

Investovať peniaze rodičia veľmi nechcú.

Foto: Shutterstock.com

Akcie využíva približne 13 % rodičov, termínované vklady, dlhopisy či ETF fondy využívajú jednotky percent rodičov. Vychádza to z augustového prieskumu, ktorý pre investičnú platformu Fondee pripravila agentúra Ipsos.

Z prieskumu vyplýva, že až 77 % rodičov svojim deťom odkladá peniaze na budúcnosť. Okrem nasporenia balíka financií chcú však rodičia deťom zaistiť predovšetkým podporu v súvislosti so vzdelávaním. Na otázku, či budú deti pre úspešný vstup do dospelosti potrebovať viac peňazí ako ich rodičia, odpovedalo „áno“ až 81 %. Podľa 37 % opýtaných rodičov by malo deťom stačiť na úspešné osamostatnenie sa niekoľko tisícok eur. Väčšina rodičov však hovorila o vyšších sumách. Viac ako 20-tisíc eur uviedlo 24 %, cez 40-tisíc eur 16 % a hranicu okolo 100-tisíc eur uviedlo 5 % rodičov.

Otázkou však podľa spoluzakladateľky Fondee Evy Hlavsovej zostáva, koľkým z nich sa podarí tieto sumy pre svoje dieťa či deti zabezpečiť. V prieskume totiž rodičia odpovedali aj na to, koľko mesačne dávajú pre každé dieťa bokom. Dve z piatich rodín uviedli, že len niekoľko eur a jedna z piatich odkladá pár desiatok eur. „Ak to dávajú na sporiace účty, ako prieskum naznačuje, tak sa k hodnote 20-tisíc eur buď nedostanú, alebo sa násobne viac nadrú,” dodáva Eva Hlavsová.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >