Do hôr sa vybral sám. Po stratenom chlapcovi (16) pátrali záchranári

Gabriela Bachárová, 1. novembra 2022 o 04:00

Aby horskí záchranári pátrali po dieťati, ktoré sa samo vybralo na turistiku do vysokohorského prostredia, nie je veľmi časté. V noci z nedele na pondelok im vrásky na čele narobil 16-ročný turista, ktorý sa nevrátil domov z turistiky v Západných Tatrách. Matka zalarmovala záchranárov, pretože jeho mobil nebol dostupný.

Západné Tatry sú nádherné, no vedia byť aj nebezpečné.

Foto: https://flog.pravda.sk/orava1

V nedeľu v podvečerných hodinách požiadala ustráchaná matka horských záchranárov o pomoc. „Chlapec odišiel na túru sám a nevrátil sa z nej domov do zotmenia. Jeho mobilný telefón bol nedostupný. Podľa informácií, ktoré rodina v priebehu dňa od syna dostala, bolo zrejmé, že vystúpil na Sivý vrch,” informovali horskí záchranári. Sivý vrch leží v Západných Tatrách a je vysoký 1805 metrov nad morom.

„Hneď po nahlásení bola zorganizovaná rozsiahla pátracia akcia horských záchranárov Horskej záchrannej služby so služobnými psami, záchranári poľského TOPR-u pomáhali s dronom s termovíznou kamerou, v súčinnosti s políciou bola vykonaná lokalizácia mobilného telefónu hľadaného, do pohotovosti na ráno bola aktivovaná Letka Ministerstva vnútra Slovenskej republiky a v prípade, že by pre nízku oblačnosť nemohli vzlietnuť aj vrtuľník poľských záchranárov z TOPR-u,” popísali záchranári priebeh celej akcie.

Horskí záchranári počas noci prechádzali turistické chodníky vedúce na Sivý vrch zo všetkých strán. Poľskí záchranári pomocou drona s termovíziou prepátrali oblasť Červenca, Malej Veľkej Kopy a Suchú dolinu. Chlapca síce nenašli, no príbeh, ktorý mohol skončiť aj tragicky, mal šťastný koniec: „V ranných hodinách sa chlapec prihlásil z domu, že je v poriadku a noc prečkal v oblasti Sokol nad Jaloveckou dolinou.”

Nechoďte na turistiku sami

Chlapec urobil, žiaľ, hneď niekoľko chýb, ktoré vyústili v akciu horských záchranárov. Na výlet sa vybral sám, čo sa zvlášť vo vysokohorskom teréne dôrazne neodporúča.

Vždy je lepšie mať so sebou niekoho, kto pomôže, keď si napríklad turista vyvrtne členok alebo spadne, poprípade sa mu vybije mobil alebo stratí signál. Byť v horách odkázaný len sám na seba môže byť skutočne veľmi nebezpečné, a to zvlášť, keď sa zotmie, zhorší sa počasie alebo turista zblúdi, prípadne sa dostane do ťažkého terénu, ktorým sa nebude vedieť pohybovať. Silu hôr a počasia niektorí však stále podceňujú.

Ďalšou chlapcovou chybou bolo zrejme to, že sa na turistiku nevybral včas. V tomto ročnom období sa už skoršie stmieva a za tmy je orientácia v teréne veľmi náročná až nemožná. „Ak v lete stačilo do terénu vyraziť predpoludním, na tú istú trasu je teraz treba ísť minimálne o dve až tri hodiny skôr,“ odporúča riaditeľ Horskej záchrannej služby Marek Biskupič. Ako pripomenul, v horách sa stmieva ešte skôr ako inde.

Pred túrou nepodceňujte prípravu

Ak sa chystáte na turistiku v tomto období, vždy dajte niekomu vedieť, na akej trase sa budete pohybovať a aký je cieľ vašej výpravy. Toto urobte aj v prípade, ak sa do hôr vyberiete v skupine. Nikdy neviete, čo sa môže stať. Dbajte na dostatok jedla, pitia, majte baterku, čelovku, nepremokavé a náhradné veci na oblečenie (sveter, teplé ponožky), pršiplášť a nezabúdajte už ani na čiapku či rukavice. Viac o zásadách pohybu v horách nájdete v tomto našom článku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >