Dnešný svet mladých: Internet plný nenávisti, šikany, návodov na ubližovanie, na ktorom sa stávajú závislými

pt, 7. februára 2024 o 05:57

Nárast nenávistných správ, kyberšikanovanie, sebapoškodzovanie, dokonca návody na spáchanie samovraždy, toto všetko sú veci, ktorými žije dnešná mládež na internete. Vyplýva to z výskumu Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch medzi deťmi vo veku 9 až 17 rokov.

Nezdravý životný štýl, pranierovanie tých, čo sú odlišní a narastajúca závislosť na internete, aj to je svet dnešnej mládeže.

Foto: shutterstock.com

Žiaľ, to nie je všetko. Okrem hrozieb kyberšikanovania a sebapoškodzovania sa mladí v dotazníkoch priznali aj k nezdravému životnému štýlu. Až 56 % uviedlo, že má priamu skúsenosť s požívaním energetických nápojov, pričom až desatina ich konzumuje denne. Čerstvým rizikom, ktoré sa objavuje medzi dospievajúcimi je aj žuvací tabak . Ten denne požíva 5 % z opýtaných teenagerov.

Deti tiež priznali, že v situáciách, ktoré nevedia samé vyhodnotiť, nepociťujú dôveru voči svojmu okoliu natoľko, aby sa zdôverili blízkej osobe. Odpovede preto hľadajú práve na internete. Ten však takmer všetci označili ako zdroj nenávistných správ napádajúcich určité skupiny alebo jednotlivcov kvôli individuálnej odlišnosti. Ako informovalo ministerstvo práce, v porovnaní s minulým rokom sa priama interakcia s podobným obsahom zvýšila až na 8 %, čo je oproti vlaňajšku o 2 % viac.

Druhou najviac diskutovanou témou spomedzi skúmaných nebezpečných obsahov sú stránky propagujúce anorexiu, bulímiu a návody, ako za krátky čas rapídne schudnúť . Takéto obsahy prijíma denne 5 % mladých.

Rovnako znepokojujúce je aj to, že až 4 % detí na internete denne vyhľadáva obsahy s tematikou telesného poškodzovania a ubližovania si. V témach týkajúcich sa spôsobov spáchania samovraždy vedú dievčatá.

U dievčat je častejšie aj šikanovanie či kyberšikanovanie, s ktorým má priamu osobnú skúsenosť minimálne raz týždenne 9 % detí. V prípade kyberšikanovania (zasielanie nepríjemných správ) je to 6 %. Zo zistení vyplýva, že dievčatá boli obeťou kyberšikanovania častejšie ako chlapci. Najčastejšou formou kyberšikanovania je zasielanie hnusných a nepríjemných správ.

A hoci je práve pri takýchto negatívnych skúsenostiach viac ako žiaduce, aby o nich dieťa s niekým hovorilo, viac ako tretina obetí online šikanovania sa s touto skúsenosťou nezdôveruje. Tí, ktorí prelomia túto bariéru, komunikujú so svojím rovesníkom (40 %) alebo s jedným z rodičov (20 %).

Napriek všetkým negatívam sa intenzívne používanie internetu stáva novodobou závislosťou. Výskum ukázal, že až každý štvrtý mladý človek spĺňa aspoň jedno kritérium nadmerného používania internetu, ktoré smeruje k rozvoju závislosti.

Výskum Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch realizovali výskumníci z Katolíckej univerzity v Ružomberku. Ich analýzu obsahu v digitálnom priestore, vnímaného očami detí a dospievajúcich zohľadní ministerstvo práce v stratégii Detstvo bez násilia pre všetky deti.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >