Dieťa nemusí byť na žiadnej sociálnej sieti a aj tak sa stane obeťou kyberšikany

TASR, 2. novembra 2022 o 03:44

Dieťa nemusí byť na žiadnej sociálnej sieti a aj tak môže byť obeťou kyberšikany, upozornil na to odborník na prevenciu šikany a kyberšikany Peter Lengyel. Podľa neho môžu spolužiaci obeť napríklad odfotiť, fotografiu nevhodne upraviť a výsledok následne nechať kolovať na internete ako virálny obrázok, na ktorý dieťa ani nemá vplyv.

Obeťou šikany sa môžu stať už malé deti.

Foto: Shutterstock.com

Dieťa sa tiež môže stať obeťou zosmiešnenia tým, že jeho rodičia zverejňovali od narodenia jeho prvé kroky, sedenie na nočníku, špinavé jedenie a podobne, vysvetlil odborník. Podľa neho kyberšikanu možno vidieť všade tam, kde je internet a signál mobilného operátora.

Peter Lengyel upozornil, že každá kyberšikana vychádza z rovnakých princípov ako šikanovanie, čiže je stále šikanovaním. Rozdiel je len vo forme a nástrojoch. „Kyberšikana je rozšírená najmä rozvojom sociálnych sietí, avšak toto rozdelenie vnímajú skôr dospelí ako deti,” poznamenal odborník.

Deti majú podľa neho školu a online priestor prepojené a často s nimi aj šikanu. „Spolužiak sa vyhráža napríklad v triede a potom aj na internete. Alebo naopak. Niekto niečo napíše na internete, ale bitku dostane priamo,” vysvetlil Lengyel.

Doplnil, že na rozdiel od šikany stačia na kyberšikanu ruky, klávesnica a myš. „Aj preto sa často v online priestore ukážu agresori, ktorí by bezprostredne neubližovali," ozrejmil. Ďalším významným rozdielom je podľa neho samotný dosah kyberšikany. „Ak vás niekto bije v šatni, vidí to desať ľudí. Ak vás niekto zosmiešni a použije ako podklad pre meme, spoznajú vás aj na dovolenke v Turecku,” dodal.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >