Diana zanechala sľubnú kariéru v banke, dnes pomáha ženám s bábätkami

Patricia Poprocká, 28. septembra 2022 o 04:49

Diana vyštudovala bankovníctvo na Vysokej škole ekonomickej v Prahe, narodenie dcéry a problémy s dojčením však jej životnú dráhu otočili úplne iným smerom. Ako laktačná poradkyňa začala pomáhať iným ženám s malými deťmi, pre ktoré teraz napísala aj knihu.

Diana Kleštincová s dcérami Nataškou a Lesankou.

Foto: archív Diany Kleštincovej

„Bolo to bezkonkurenčne jedno z najlepších rozhodnutí v živote,“ hodnotí Diana Kleštincová fakt, že zavesila bankovníctvo na klinec a začala pomáhať rodinám. Ako vraví, škola ju veľmi bavila, aj následná práca v banke na oddelení riadenia rizík bola zaujímavá a naznačovala sľubnú kariéru. Keď však Diana po roku prešla po svadbe na materskú, priority sa jej zmenili.

Prednosť dostala starostlivosť o malú Natašku a všetko, čo s tým súviselo. Ako veľa žien, ani ona sa nevyhla problémom s dojčením. Nevzdala to však, naopak. Keď sa jej podarilo dcérku úspešne dojčiť, urobila si kurz laktačného poradenstva a začala pomáhať ostatným.

„Systémová podpora dojčenia u nás chýba, napriek tomu viacerí odborníci a odborníčky zo sveta označujú Slovensko za svetový unikát v podpore dojčenia, a to najmä vďaka aktivitám združenia MAMILA, ktoré pomáha ženám s prípravou na dojčenie už v tehotenstve, tiež po narodení bábätka a venuje sa i vzdelávaniu zdravotníkov v tejto oblasti, vďaka čomu sa podmienky zlepšujú,“ hovorí. Ona sama je príkladom, ako pomoc funguje – kým po pôrode s pomocou laktačnej poradkyne riešila, aby dcéra neskončila na umelom mlieku, dnes dojčí dve deti naraz. K trojročnej Nataške totiž pred rokom pribudla Lesanka, čo pre Dianu nebol dôvod na odstavenie staršieho dievčatka. Naopak. „Tandemové dojčenie, teda dojčenie dvoch detičiek naraz, nám mimoriadne uľahčilo obdobie po pôrode. Výrazne mi zjednodušilo starostlivosť o vtedy trojročnú Natašku, myslím, že aj pre ňu bol príchod Lesanky menej prekvapivý a menej stresujúci,“ vysvetľuje Diana.

Spoločné spanie všetkých v jednej posteli je v ich rodine samozrejmosťou, no a tiež nosenie, ktoré mali v obľube obe dievčatá. „Dojčenie, spoločné spanie a nosenie nazývam triatlon, pretože idú ruka v ruke, navzájom sa podporujú a dopĺňajú. My ho žijeme už roky,“ konštatuje.

Aby povzbudila aj ďalšie matky, napísala o týchto záležitostiach knihu. Je to vlastne veršovaná knižka pre deti, ktorá má ale čo povedať aj dospelým. Malý cvrček v nej cez rozprávanie dievčatka Lesanky, zisťuje, čo všetko v živote malého dieťatka znamená istota maminho prsníka, mlieka, dotyku, pritúlenia a blízkosti. „Jednoduchý príbeh s hlbšími myšlienkami. Rada by som totiž aj ženám priniesla mojimi veršami trochu nádeje a svetla, množstvo pochopenia a kopec ocenenia a podpory,“ vysvetľuje Diana Kleštincová dvojadresnosť svojho dielka, na ktorého vydanie teraz organizuje zbierku.

Ako vraví, keby jej niekto pred rokom povedal, že bude vydávať detskú knihu na podporu dojčenia, schuti by sa zasmiala. Aj keď ako školáčka vyhrala nejednu literárnu súťaž, nerátala s tým, že by sa k písaniu niekedy vrátila. Ale... Aj v tridsiatke je čas. „Jeden večer mi začali len tak kvitnúť v hlave verše a do toho ma kontaktovala jedna mamička, ktorá chcela poradiť ohľadne dojčenia. Nakoniec som zistila, že Alexandra je ilustrátorka a všetko do seba zapadlo. S jej podporou, vo forme nádherných ilustrácií, zanedlho vznikla kniha Ďakujem ti za čas, mama.“

Knihou chce Diana podporiť ženy v dlhodobom dojčení, nosení a spoločnom spaní. „Aj keď iba takouto kvapkou. No more je tvorené z kvapiek...,“ uzatvára.

Ukážka z knihy.

Foto: Diana Kleštincová






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >