Deti ľúbime, vieme im to dať aj najavo?

Patricia Poprocká, 28. januára 2019 o 11:00

Kým mi mama nepovedala, že ma má rada, nevedela som to, opisuje štyridsiatnička Anna. „Mala som asi štyri-päť rokov, vyčítala mi neupratanú skrinku a pritom povedala, že ma má rada, preto na mňa kričí. Dodnes si pamätám svoje naširoko otvorené oči a prekvapujúce príjemné zistenie: Ona ma má rada?!“ Každý rodič ľúbi svoje deti, lásku im však musíme dávať najavo spôsobom, ktorému rozumejú.

Láske rodiča musí dieťa rozumieť, inak sa milované necíti.

Foto: shutterstock.com

Povedzte to

Úplne najjednoduchšie je povedať „ľúbim ťa“, kedykoľvek to cítite. Niekedy stačí len prejaviť svoju radosť z prítomnosti dieťaťa alebo pri nejakej spoločnej činnosti skonštatovať „ako mi je teraz s tebou dobre“. Dieťa cíti lásku rodičov aj pri spomienkach na minulosť, keď mu napríklad rozprávajú, ako sa potešili, keď prišlo na svet, ako si ho veľmi priali, alebo akú radosť mali pri pozitívnom tehotenskom teste. Keď mu poviete, že ho ľúbite až počas hádky v teenagerskom veku, nemusí vám už uveriť. A povedzte mu „ľúbim ťa“, aj keď vám príde dieťa povedať „prepáč“ – pre jeho detskú dušu to môže byť úžasný prínos.

Plňte potreby dieťaťa

Chce sa k vám pritúliť, spať s vami v posteli, alebo žobroní o pusu, aj keď ste práve na návšteve či v kaviarni? Bez ohľadu na to, či má päť alebo desať rokov, mu vyhovejte. Nie je nič ľahšie a krajšie ako pritúliť si dieťa. A ani cennejšie. Majte tiež na pamäti, že o pár rokov, keď si pôjde svojou cestou, budete za niečím podobným len nostalgicky vzdychať. A prípadné pohoršené pohľady okolia, že to je teda rozmaznané, také veľké dieťa, s prehľadom ignorujte. Budujete mu práve jeho osobnosť.

Nebuďte zbytočne prísni

Samozrejme, chcete, aby bolo poriadkumilové, múdre a samostatné. Viac však dosiahnete vlastným príkladom než prísnosťou. Netreba, aby sa dieťa po príchode rodiča postavilo do pozoru. Krik, vyhadzovanie vecí, milión povinností, zákazy a tresty veľa radosti nikdy nikomu nepriniesli. Ani príjemných spomienok na detstvo. Raz v dospelosti zväčša pochopia, že ste to s nimi mysleli dobre, môže však byť už neskoro. A stratené roky nikto nevráti.

Rešpektujte deti

Ak chcete, aby deti počúvali vás, počúvajte aj vy ich. Ak sa dá, rešpektuje ich vôľu. Je veľa drobných rozhodnutí, ktoré môžete nechať na nich – napríklad aké tričko si obliecť, koľko jedla naložiť na tanier, ale aj či chcú chodiť na nejaký krúžok prípadne ak si budú chcieť namiesto hrania s deťmi radšej samé kresliť. Samozrejme, neznamená to, že dieťaťu musíte plniť všetky rozmary či kúpiť každú hlúposť, na ktorú ukáže. Ale zasa ani to, že pod stromček dostane sveter, keď túži po gitare.

Dajte dieťaťu najavo, že je najdôležitejšie

Začína sa to už v ranom detstve. Keď bábätko zaplače, malo by byť prioritou. Čím je staršie, tým dlhšie dokáže počkať, samozrejme, nie večne. Odložte prácu, ak dieťa chce, aby ste s ním strávili nejaký čas hrou, učením, čítaním, rozhovorom... Rovnako si prispôsobte program, ak má napríklad na krúžku nejaké vystúpenie alebo súťaž. Nech cíti, že ste tu preňho, má vo vás istotu.

Prijmite kritiku

Aj dieťa má právo na vlastné pocity a nesúhlas s tým, čo hovoríte vy. Dokonca sa môže aj nahnevať a vykričať sa, ak sa cíti ukrivdené. Nechajte ho prejaviť svoje pocity. Ocení to. Aj v danej chvíli, aj v dospelosti.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >