Ďalšia daň covidovej pandémie: Alkoholizmus mládeže trhá rekordy

Patricia Poprocká, 10. novembra 2022 o 04:37

Slovenská mládež nie je na tom dobre, čo sa týka psychického stavu. Popri výraznom náraste prípadov vyhorenia, depresií, sebapoškodzovania či pokusov o samovraždu teraz odborníci zaznamenávajú ďalší fenomén – nadmerné pitie alkoholu. Nemalý podiel má na tom pandémia COVID-19, ale nielen ona.

Zákazy pitia pre mladistvých u nás síce platí, často však len formálne.

Foto: shutterstock.com

Za uplynulý rok vzrástol u nás počet psychiatrických hospitalizácií mládeže, konkrétne v skupine 15- až 19-ročných, o viac než desatinu. Konkrétne o 13,8 percenta v porovnaní s rokom 2020, pričom najčastejšou príčinou boli poruchy správania práve v dôsledku užívania alkoholu. „Počet hospitalizácií v psychiatrickej starostlivosti stúpol, a to najmä v mladších vekových skupinách, najviac hospitalizácií na psychiatrii má na svedomí alkohol,“ konštatovalo Národné centrum zdravotníckych informácií. Nárast zdravotníci zaznamenali aj v skupine 20- až 29-ročných, o 7,9 percenta, vo vekovej skupine 30 až 44 rokov o 5,4 percenta.

Príčin nárastu problémov s alkoholom je viacero – dlhodobé negatívne trendy v životnom štýle, keď majú ľudia nedostatok pohybu a sociálnych kontaktov, príliš časté trávenie času na internete a sociálnych sieťach, nesprávne návyky už od skorého detstva. Na ďalšom zhoršení sa podpísala ešte pandémia koronavírusu a nezmyselné opatrenia vlády, v dôsledku ktorých boli školáci vystavení dlhodobej izolácii (zatvorené školy, zrušené krúžky, zákazy stretávania sa).

„Deti a adolescenti pocítili strach z koronavírusu ako neznámeho ochorenia, čo so zavádzaním lockdownov vytvorilo tvrdý stres. Došlo k negatívnemu ovplyvneniu ich režimu – nechodili do školy, na krúžky, prestali športovať. Pandémia priniesla zreteľný nárast počtu detských pacientov v psychiatrických ambulanciách o viac ako o tretinu. Zvýšil sa počet samovrážd aj pokusov o samovraždu. Rovnako aj počet prípadov porúch psychiky a správania,“ konštatoval nedávno pre ahojmama.sk jeden zo zakladateľov detskej psychiatrie na Slovensku docent Igor Škodáček.

Už pred pandémiou zaznamenávali psychiatri negatívne trendy, najmä v dôsledku nadmerného trávenia času mládeže nad mobilnými telefónmi. Pandémia to ešte zhoršila, školáci boli nútení tráviť čas nad monitormi, keďže sa vyučovalo online, no a nahrádzali si tak aj priame sociálne kontakty, ktoré neboli možné.

Nahromadené napätie si potom riešil každý po svojom – niektorí spomínaným alkoholom. Národné centrum zdravotníckych informácií pripomína, že Slovensko má bez ohľadu na COVID-19 problém s nadmernou konzumáciou alkoholu, ktorý ale pandémia ešte zvýraznila. „Alkohol je na Slovensku dlhodobo problém, ktorý priamo súvisí so samovraždami, smrteľnými dopravnými nehodami či s rodinnými tragédiami. Spotreba alkoholu počas pandémie celosvetovo stúpla, pričom Slovensko so spotrebou 11.1 litra na obyvateľa predčilo nielen európsky priemer, ale takmer dvojnásobne aj svetový,“ zdôrazňujú analytici z centra.

Najviac hospitalizovaných mužov pre poruchy súvisiace s užívaním alkoholu bolo vlani v Košickom a Trenčianskom kraji, najviac žien z Trenčianskeho a Žilinského kraja. Najčastejšie šlo o slobodných a nezamestnaných ľudí.

Tohtoročná letná policajná kontrola na šaštínskej dikotéke odhalila viacero prípadov nelegálneho popíjania alkoholu mladistvých.

Foto: facebook Polícia SR





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >