Cukrovka sa nevyhýba ani deťom

TASR, 15. novembra 2020 o 03:22

Žiada si vaše dieťa stále piť a nadmerne močí? Spozornite, môže ísť o cukrovku.

Pri cukrovke je dôležitá zdravá strava.

Foto: shutterstock.com

Nebezpečenstvo choroby pripomenul Svetový deň cukrovky, ktorý každoročne prebieha 14. novembra. „Dnes hovoríme o diabete ako o epidémii tretieho tisícročia. Nevyhýba sa ani deťom. Pre zdravotné riziká, ktoré diabetes spôsobuje, je dôležitá jeho včasná diagnostika a následná liečba," pripomína lekárka diabetologickej ambulancie Nemocnice AGEL Košice-Šaca Kamila Babjaková s tým, že silnú úlohu pri výskyte diabetu zohráva genetika, najmä čo sa týka cukrovky prvého typu. Tá sa objavuje často u detí. Nepriaznivými faktormi pre rozvoj diabetu druhého typu sú nadváha, obezita, nezdravá strava, nedostatok pohybu, stres alebo stúpajúci vek.

Následkom nepodchytenej cukrovky je poškodenie ciev, ktoré sa môže prejaviť zhoršením zraku, poškodením funkcie obličiek a nervov, či nedokrvením končatín, srdca a mozgu. Ako Babjaková dopĺňa, typickými prejavmi diabetu sú nadmerný smäd, časté močenie, nevysvetliteľné chudnutie, únava a slabosť. „V takýchto prípadoch treba lekára vyhľadať čo najskôr," upozorňuje s tým, že ostražitými by mali byť aj pacienti s kardiovaskulárnymi ochoreniami. „Aby sa diabetes zachytil včas, je potrebné absolvovať pravidelné preventívne prehliadky u svojho praktického lekára, v rámci ktorých je aj vyšetrenie hladiny cukru v krvi," prízvukuje.

Podľa jej ďalších slov je však i pri zistenej zvýšenej hladine cukru v krvi možné nástup ochorenia znížiť alebo oddialiť. „Rozvoju diabetu druhého typu je možné zabrániť pestovaním zdravého životného štýlu vrátane zdravej výživy, pravidelného cvičenia a udržiavania optimálnej telesnej hmotnosti," radí, pričom poukazuje na skutočnosť, že v minulosti zastávaný názor, že diabetik potrebuje špeciálnu diabetickú diétu, je mýtus. „Všeobecne platí, ako pre diabetikov, tak aj pre zdravých ľudí, že by sme mali jesť stravu bohatú na vlákninu a veľa zeleniny. Naopak, ovocie by sa malo konzumovať v obmedzenom množstve. Konzumovať by sa malo málo potravín s vysokým obsahom tukov, soli a sacharidov," uzatvára.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >