Čo ukážu domáce testy? Tehotenstvo, ovuláciu, mužskú plodnosť a možno i pohlavie dieťatka

Gabriela Bachárová, 5. novembra 2018 o 13:41

V domácom prostredí môžete ľahko zistiť nielen to, či ste tehotná, ale aj to, kedy k tomu došlo, a či sa vám narodí chlapček alebo dievčatko. A ak ešte dieťa nečakáte, ovulačný test vám ukáže, kedy sa milovať, aby to už vyšlo. Test na mužskú plodnosť dá užitočnú informáciu, či má muž v ejakuláte dostatok spermií.

O svojom tehotenstve sa ženy najčastejšie dozvedajú doma.

Foto: Shutterstock.com

Môžem dnes otehotnieť?

Ovulačný test slúži na určenie najplodnejších dní v priebehu menštruačného cyklu. Jeho podstata spočíva v tom, že detekuje prudké zvýšenie hladiny takzvaného luteinizačného hormónu v moči. Jeho koncentrácia sa prudko zvyšuje asi 24 až 36 hodín pred vypustením vajíčka z vaječníka, teda pred ovuláciou.

Je v ejakuláte dosť spermií?

Domáci rýchlotest na mužskú plodnosť určuje koncentráciu spermií v ejakuláte. Svetová zdravotnícka organizácia určila, že v jednom mililitri ich má byť minimálne dvadsať miliónov. Dostatočný počet spermií samozrejme nie je jediným ukazovateľom mužskej plodnosti, záleží aj na tom, akú majú kvalitu, ako sa pohybujú a podobne. Ak sa vám však nedarí počať potomka, môžete si tento test urobiť na rýchlu orientáciu.

Som tehotná?

Domáce tehotenské testy merajú hladinu hormónu hCG (ľudský choriový gonandotropín). Na začiatku tehotenstva sa jeho koncentrácia zvyšuje v krvi každých 42 až 78 hodín. Ak chcete mať spoľahlivý výsledok, test si urobte po jednom týždni od vynechania menštruácie. Ak sa vám ukážu dve čiarky, blahoželáme k tehotenstvu.

Na trhu je v súčasnosti aj digitálny tehotenský test, ktorý jasne hlási, či ste alebo nie ste tehotná. Odpadá tým neistota pri pohľade na klasický tehotenský test, na ktorom dve čiarky nemusia byť dostatočne zreteľné. Digitálny tehotenský test je tiež schopný určiť, koľko týždňov už ste tehotná.

Dievčatko, alebo chlapček?

Po ukončenom desiatom týždni tehotenstva si žena môže urobiť špeciálny test, ktorú určuje pohlavia dieťatka. Výrobcovia sľubujú až 99-percentnú úspešnosť, ale prezradiť, na akom princípe test funguje, veľmi nechcú. Vraj je to chránený patent. Pohlavie sa zisťuje z prvého ranného moču. Ak sa zfarbí doružova, máte čakať dievčatko. Ak domodra, bude to chlapček.

Ultrazvukom je možné pohlavie zistiť najskôr od 12. týždňa v prípade chlapca, pretože jeho penis je na obrazovke vidieť. Ak je to dievčatko, informácia z ultrazvuku môže byť neistá až do pôrodu.

Čo ešte zistíte doma v obývačke?
Domáce diagnostické testy v súčasnosti zažívajú boom. Nemusíte k lekárovi, aby ste zistili, či trpíte alergiou na mačaciu srsť, peľ tráv či roztoče, potravinovou intoleranciou, neznášanlivosťou lepku, sexuálne prenosným ochorením chlamýdiami či zvýšenou hladinou cukru alebo cholesterolu. Ďalej môžete zistiť, či vás trápi črevná baktéria helicobacter pylori alebo skryté krvácanie z tráviaceho traktu.

Domáce CRP testy sú schopné ukázať pôvodcu infekcie, ktorú ste dostali. Je to baktéria alebo vírus? Podľa toho sa nasadia antibiotiká. Ďalší z testov zasa poukáže na to, či nemáte v moči nežiaduce látky (bielkoviny, biele, červené krvinky, cukor), čo svedčí o infekcii alebo inom ochorení. Doma môžete odhaliť aj to, či náhodou nemáte syfilis alebo HIV. A ak neviete svoju krvnú skupinu, aj to sa dozviete z domáceho testu.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarSonia225 6. novembra 2018 o 11:40

    Dobrý deň milé žienky,
    Práve som sa dostala k tomuto článku a ako tak čítam, čo čítam toho dosť :D, tento ma zaujal už len tým že sama som si tým prešla. Som prvorodička ale z tých čo sa o dieťa veľmi snažilo a počítala som dni kedy budem ovulovať aby to zas a znova vyšlo, ale márne...

    V jeden deň som navštívila stránku otehotnenie.sk a zase som len čítala a hľadala alternatívu ako to spraviť jednoduchšie a s presvedčením aby to tentokrát už vyšlo.

    V prvom rade som si zakúpila test ženskej a mužskej plodnosti aby som sa uistila či nie je problém teda vo mne alebo v manželovi. Test vyšiel pozitívne, som plodná. Manžel si ho samozrejme musel spraviť tiež, výsledok pozitívny.

    Pokračovali sme ďalej, ovulačný test 10 ks a k tomu tehotenský test 5ks.

    ....po snažení a rátani z ovulačného testu sa to nakoniec podarilo, tehotenský test pozitívny a radosti až až.

    Tak že žienky, týmto som chcela vyzdvihnúť a poďakovať otehotnenie.sk za skvelé produkty, ktoré pomohli nie len mne ale určite kopu ďalším a verím, že ešte pomôžu.
    ...aby toho nebolo málo, nakoniec sme zakúpili test pohlavia, zafarbilo sa to na ružovo a je to teda dievčatko :)

    Držím palce každej z Vás :-*
    Sonia
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >