Čo treba urobiť doma, aby ste sa z vody nenakazili nebezpečnými baktériami legionelami

Gabriela Bachárová, 25. septembra 2023 o 06:15

Vzhľadom na výskyt prípadov legionárskej choroby v Poľsku, ktorá si vyžiadala desiatky obetí na životoch, je dobré vedieť, ako sa možno pred nebezpečnou chorobou z vody ochrániť.

Sprcha osvieži a očistí, avšak aerosól, ktorý pri sprchovaní vzniká, môže obsahovať nebezpečné baktérie.

Foto: shutterstock

Legionela je azda najnebezpečnejšou baktériou, ktorou sa možno nakaziť z vody, avšak nie vypitím, ale vdýchnutím aerosólu, ktorý vzniká najčastejšie pri sprchovaní. „Baktérie spôsobujú závažnú infekciu dýchacích ciest a Slovensko ako aj ostatné európske krajiny eviduje významný nárast počtu legionelóz najmä v súvislosti s teplou vodou. Liečba patrí k finančne aj časovo najnáročnejším spomedzi ochorení, ktorých faktorom prenosu je voda,” konštatuje Úrad verejného zdravotníctva. Závažný zápal pľúc, ktorý legionely spôsobujú, sa najskôr javí ako bežná respiračná infekcia, avšak jeho smrtnosť je až 25 percent.

Ako Úrad verejného zdravotníctva ďalej informuje, legionely sú baktérie, ktoré sa bežne vyskytujú vo vodných ekosystémoch v prírode: „V umelom prostredí sa môžu tieto baktérie rozmnožovať hlavne pri nesprávnej údržbe vodovodných rozvodných systémov, a teda môžu predstavovať zdravotný problém. Dnes je popísaných približne 61 rôznych druhov baktérií rodu Legionella. Z toho pri najmenej 26 druhoch sa zaznamenali kmene infikujúce ľudí. Najrizikovejšia je Legionella pneumophila.”

Udržiavajte sprchové hlavice a vodovodné kohútiky čisté

Ak chcete riziko možnej nákazy vo vašej domácnosti minimalizovať na minimum, je vhodné skontrolovať, či máte v dobrom stave vodovodné potrubie a vodovodné kohútiky a potom prípadne urobiť nápravu. Je napríklad dôležité mať izolované rozvody teplej vody, aby nedochádzalo k ohrievaniu studenej, teda pitnej vody.

Zo spŕch a kohútikov, ktoré dlhší čas nepoužívate, je vhodné odpúšťať vodu aspoň raz týždenne po dobu niekoľkých minút. Ďalej sprchové hlavice a vodovodné kohútiky je dôležité udržiavať čisté, bez povlakov a usadenín.

Voda vo všetkých rozvodoch teplej vody by mala mať určite nad 50 stupňov Celzia, pretože ak je to menej, nebezpečné baktérie sa môžu rozmnožovať. Novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorá začala platiť od tohto roka, stanovila rozsah teploty teplej vody od 50 do 55 stupňov. „Dlhodobo sa potvrdzuje, že prevádzkovatelia a vlastníci budov sa snažia znižovať teplotu teplej vody, ktorá tak vytvára ideálne prostredie pre množenie patogénnych baktérií, najmä baktérií rodu legionela. Čoraz viac prevádzkovateľov rôznych zariadení, aby ušetrili, tiež začína vyrábať teplú vodu z vlastného zdroja, ktorý nemá kvalitu pitnej vody,” vysvetľujú odborníci z Úradu verejného zdravotníctva.

Ako sa pred možnou nákazou legionelami chrániť, to si môžete prečítať v užitočnom letáčiku Úradu verejného zdravotníctva.

Hlavné princípy prevencie pred nákazou legionelami.

Foto: Úrad verejného zdravotníctva.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa