Čo dávala pediatrička svojim deťom na podporu imunity?

Gabriela Bachárová, 16. novembra 2021 o 04:45

Chcete svoje deti ubrániť pred jesenným útokom vírusov a baktérií? Prečítajte si, čo na podporu imunity svojim deťom „ordinovala“ detská lekárka.

Imunitu možno podporiť, ale zázraky nečakajte.

Foto: Shutterstock.com

Pediatrička Martina Milkovičová vo svojej ambulancii dennodenne vidí, ako sú rodičia nešťastní z toho, že ich dieťa už znovu kašle a smrká: „Je to dôvod na hnev, ale nie je to dôvod na smútok. Imunita jednoducho rastie a dozrieva s vaším dieťaťom. Keď sa vám narodí bábätko, tiež mu hneď nedávate do ruky ceruzku, nech sa vám podpíše na rodný list. Dieťa sa písať a čítať naučí. Rovnako tak sa naučí „prečítať“ si patogén a „napísať“ dostatočné množstvo protilátok.“

Dieťa môže mať podľa nej až osem nekomplikovaných infekcií za rok. A nič sa nedeje a nie je to dôvod na zásah. „Nemusíte dieťa po tretej nádche či angíne hodiť do centrifúgy a imunologicky ho rozobrať na všetky molekuly. Áno, existujú ochorenia imunity. A sú vážne a život ohrozujúce. Ale tie sa nesnažia ukryť za nádchu a kašeľ. Zvyčajne sa prejavia v rannom detskom veku ťažkým priebehom infekcií,“ popisuje odborníčka. U zdravého dieťaťa sa medzi šiestym až desiatym rokom obranyschopnosť vyvinie natoľko, že v ambulancii detského lekára sa kvôli infekciám bude objavovať stále menej.

Podľa lekárky neexistuje žiadny zázračný prípravok z lekárne, ktorým by mohol imunitu výrazne posilniť. Odporúča však skúšať, čo by prospelo práve vášmu dieťaťu. „Možno z toho niečo pomôže. A možno to chce len čas a imunita vášho dieťaťa jednoducho dozreje. Ak však máte pocit, že chcete niečo skúsiť, urobte to. Každé dieťa je iné a môže prekvapujúco dobre reagovať na niečo, čo inému vôbec nepomohlo. A prosím, nenechávajte v tom majlant. Peniažky si pomaličky odkladajte a skúste dieťa radšej „vysoliť“ v lete pri mori alebo „vydýchať“ na horách,“ radí Martina Milkovičová na svojej facebookovej stránke.

Déčko, probiotiká a rybací tuk

Aj ona sama používala u detí prípravky na zlepšenie imunity. V prvom rada podávala svojim deťom vitamín D. Pravidelne a dlhodobo: „To znamená i pubertiakom. Už moja babička na mňa vždy volala: Poď si ku mne sadkať, budeme chytať slniečko, aby si mi bola v zime zdravučká.“

Druhé v poradí na podporu imunity sú probiotiká - živé baktérie. „Ale tie som len občas kúpila v lekárni, inak stačil kvalitný jogurt, kefír či iný zakysaný výrobok,“ konštatuje pediatrička s tým, že keď hovorí o jogurte, nemyslí tým presladené výrobky, ktoré sa síce schovávajú za pláštik zdravej výživy, ale v skutočnosti sú plné cukrov či rôznych zbytočných aditív.

A do tretice – rybací tuk. „No áno, už počujem – fuuuuj! Ale tie južanské bambini naozaj toľko nechorľavejú. A spomeniete si, kedy malo vaše dieťa rybu? Na Vianoce? Svojim deťom som dávala rybací tuk v rôznych ochutených kapsulách, pretože mali dávivý reflex, a dúfala som, že po nich budú nielen zdravé, ale aj nekonečne inteligentné – píše sa to predsa v príbalovom letáku,“ vraví lekárka s úsmevom.

Ako priznáva, sama nevie, či robila dobre alebo nie, ani svoje tipy nepovažuje za univerzálny návod vhodný pre každé dieťa. Aj jej deti boli vystavené najrôznejším infekciám a ich imunita si s nimi nakoniec musela poradiť sama.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >