Cigarety si na Slovensku kúpi aj žiak základnej školy, pravidelne fajčí štvrtina stredoškolákov

pt, 19. novembra 2022 o 05:08

Na Slovensku fajčí zhruba pätina dospelých, z nich drvivá väčšina, 90 percent, začala už v tínedžerskom veku. A hoci má fajčenie u nás klesajúcu tendenciu, v prípade mládeže sú štatistiky alarmujúce.

Fajčenie je pre mnohých mladých cool, zdravotné riziká neriešia.

Foto: shutterstock.com

Ako sa ukázalo, pravidelne fajčí viac než štvrtina stredoškolákov (26 percent) a z detí na základnej škole cigaretu vyskúšala takmer tretina! Cigarety získavajú mladiství od dospelých kamarátov alebo – si ich jednoducho kúpia. Potvrdila to aj kontrola Slovenskej obchodnej inšpekcie v rámci tzv. mystery shoppingov (utajený zákazník – kontrolór) v spolupráci s iniciatívou Na veku záleží. Figuranti rozdelení do dvoch kategórií, vo veku 11 – 14 rokov a vo veku 15 – 17 rokov, sa pod skrytým dohľadom kontrolórov snažili kúpiť cigarety v rôznych predajniach – trafiky a novinové stánky v exteriéri aj v interiéri nákupných centier, čerpacie stanice, predajne potravín, pohostinstvá. Výsledok? Uspeli dokonca aj figuranti, ktorí navštevujú ešte len základnú školu. Najľahšie v Trnavskom kraji, najťažšie v Žilinskom.

Inšpekcia vykonala v priebehu štyroch týždňov 604 kontrolných nákupov po celom Slovensku. „Výsledky ukázali, že každé piate dieťa, osoba mladšia ako 18 rokov, si dokáže sama kúpiť tabakové výrobky. K neoprávnenému predaju došlo v 131 prípadoch, čo predstavuje porušenie zákona v 21,69 % ,“ uviedla Ingrid Valachová z odboru ochrany spotrebiteľa a trhového dohľadu inšpekcie s tým, že vo väčšine prípadov (88,55 %) predávajúci bez problémov predali tabakové výrobky mladým od 15 rokov, ale v 11,45 % prípadoch nemali aj deťom od 11 do 14 rokov.

Napriek tomu Bohumila Tauchmannová z iniciatívy Na veku záleží hovorí o klesajúcom trende, keď v roku 2009 sa predali tabakové výrobky až 55 percentám maloletých, kým dnes 21,69 percenta. Sú tu však ešte problematické nikotínové vrecúška, ktorých predaj nebol regulovaný, a ktoré sa tešia medzi školákmi mimoriadnej obľube, o čom sme písali v tomto článku. Vrecká doteraz pod kontrolný dohľad nepatrili, čo sa ale mení a od 1. januára 2023 ich už nebude možné predávať neplnoletým.

Riziká fajčenia

Fajčenie je škodlivé pre dospelých i deti. Na mladý organizmus, ktorý je ešte vo vývoji, ešte o to viac, že im aj menej intenzívne fajčenie môže významne znížiť imunitu, obsah kyslíka v krvi, spôsobovať častejšie respiračné ochorenia, zvyšovať riziko vzniku cukrovky a kardiovaskulárnych chorôb, najmä zvýšený krvný tlak. Fajčenie sa podpisuje aj pod väčšiu únavu detí, pokles ich výkonu a častejšie bolesti hlavy. Deťom sa tiež rýchlejšie kazia zuby a tvoria sa predčasne vrásky.

Teenageri podľa prieskumov fajčenie ako problém nevnímajú, považujú ho za cool a je súčasťou života v partii. Závislosť na fajčení získava mladý organizmus omnoho rýchlejšie, a preto aj pri občasnom fajčení prestať s cigaretami je problém.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >