Chrípka nie je banalita. Aké má komplikácie, čo pomáha?

Gabriela Bachárová, 30. januára 2019 o 10:41

Chrípková sezóna je v plnom prúde. Ako sa proti chorobe brániť a ako sa liečiť, keď už vypukne?

Najúčinnejší liek na chrípku? Posteľ.

Foto: Shutterstock.com
Ako poznať, že ide o chrípku? Nie je to tak ťažké. Veľmi typické je, že sa objavuje akoby z ničoho nič. Ešte pred chvíľou bolo dieťa zdravé a veselé, zrazu mrnčí, je veľmi unavené, pýta sa do postele. Je celé zničené. Má vysokú horúčku, ktorá sa môže blížiť až k hranici 40 stupňov Celzia, objavujú sa bolesti kĺbov, svalov. Prítomné sú niekedy aj bolesť brucha, hnačka, nevoľnosť či zvracanie.

Nádcha nebýva, ani kašeľ nie je charakteristickým znakom. Ak sa objaví, je spočiatku nevýrazný, suchý, neskôr sa môže zhoršovať. Pacientovi väčšinou nechutí jesť, preto ho nenúťte. Dôležitý je však dostatok tekutín, odporúča sa napríklad vlažný nesladený ovocný čaj.

Chrípka sa mylne považuje za vcelku banálne ochorenie, niektorí sa dokonca „chvália“, že ju prechodili, ale chrípku prechodiť nemožno. Človeka doslova pripúta k posteli a prvé dni má problém prejsť čo i len pár krokov. Nie je to veru žiadna „sranda“, lekári ju vlastne považujú za vážne ochorenie.

Chrípka môže byť až smrteľná, komplikácie sa týkajú hlavne malých detí, starších ľudí a tých, čo majú chronické choroby, napríklad srdcovo-cievne či dýchacie. Je preto nutné poriadne ju vyležať a dopriať si dostatočnú rekonvalescenciu. Určite nie je dobré pustiť dieťa po týždni do školy.

Doma by malo zostať aspoň ďalší týždeň, ak sa dá aj dva. Vynechá síce školu, ale bude zdravé a to je dôležitejšie. „Nekomplikované ochorenie trvá asi týždeň, únava môže pretrvávať dlhšie,“ uvádza pediatrička Monika Antošová v knihe Sprievodca detskými chorobami.

Antibiotiká nepomôžu

Na chrípku nezaberajú antibiotiká, pretože má vírusový pôvod. Antibiotiká sú len na bakteriálne infekcie. Najúčinnejším liekom je, dopriať si odpočinok na lôžku. Horúčku nad 38 či nad 38,5 stupňa Celzia môžete znižovať liekmi či zábalmi. Ako na to, si prečítate v našom článku. Lekári odporúčajú často vetrať a zvlhčovať vzduch v miestnosti, napríklad mokrými uterákmi na radiátoroch. Teplotu v miestnosti udržiavajte primeranú, odporúča sa neprekurovať ani nemať doma zimu.

Kedy k lekárovi? Ak sa nedarí znížiť počas troch dní horúčku ani s pomocou liekov, zábalov a vlažnej sprchy. Ak dieťa odmieta piť, prestáva močiť. „Ak sa vyskytne bolesť hlavy spojená s vracaním, dieťa je apatické. Ak má bolesti kĺbov, je dýchavičné. Ak má ochorenie dvojfázový priebeh: po prechodnom zlepšení a stave s normálnou teplotou sa opäť objaví horúčka. Ak neustupujú príznaky infekcie dýchacích ciest, prítomný je výrazný suchý kašeľ, sfarbený výtok z nosa, bolesť ucha,“ vyratúva pediatrička Monika Antošová.

Chrípka sa môže skomplikovať, časté sú zápal stredného ucha, prínosových dutín, priedušiek, pľúc. „Najzávažnejšou komplikáciou je zápal mozgových blán a zápal srdcového svalu,“ uvádza pediatrička. Vtedy je už nutné nasadiť antibiotiká.

Proti chrípke je možné očkovanie, ale jeho účinnosť sa odhaduje len asi na 60 percent. To znamená, že skoro polovica očkovaných nie je proti ochoreniu chránená. Zvážiť vakcináciu by mali hlavne rodičia detí, ktoré bývajú často choré alebo majú chronické ochorenie, napríklad astmu. V tejto chvíli sa však už očkovanie neodporúča, pretože účinkuje asi za 10 až 14 dní a chrípková epidémia je už v plnom prúde.

Ako sa chrániť pred chrípkou

Ak je to len trochu možné, snažte sa vyhýbať priestorom, kde sa stretáva veľa ľudí. To je však možné len obmedzene, cestovať MHD, vlakom či autobusom do práce je pre množstvo ľudí nutná realita, deti sú zase spolu v škôlkach, školách, jedálňach. Môžete však minimalizovať kontakt detí po skončení výuky, nechodiť do detských herničiek a podobne. Robiť aspoň niečo.

Čo najčastejšie si umývajte ruky. Chrípkový vírus sa prenáša nielen vzduchom, ale zostáva aj na predmetoch: na kľučkách, tlačidlách vo výťahu či na počítačovej klávesnici. Keď sa ich dotknete a ruku si potom priložíte k ústam, veľmi ľahko ochoriete.

Veľa ľudí užíva ako prevenciu chrípky vitamín C, ale vedci sú k jeho ochranným účinkom skeptickí. Prepuknutiu choroby nezabráni, maximálne môže skrátiť jej priebeh a zmierniť príznaky. Lepšou cestou je stravovať sa celkovo zdravo, obmedziť sladkosti, údeniny, mastné a smažené jedlá. Zdrojom vitamínov sú v zime napríklad kapusta, červené repa, mrkva, kvasená kapusta či iná kvasená zelenina, takzvané pickles.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >