Chladnokrvný ako šaolinský mních. Naučte sa pokojne reagovať na výstrelky vášho dieťaťa v troch krokoch, radí znalec šaolinu

Patricia Poprocká, 7. novembra 2022 o 05:07

Šaolinskí mnísi sú známi po celom svete tým, že dokážu z pohľadu obyčajného človeka priam nemožné, akoby boli z inej planéty. Predsa len sú to ľudia z mäsa a kostí, ktorí svoje schopnosti nadobudli dlhodobým poctivým tréningom. Určite minimálne jedna z nich je snom azda každého rodiča – schopnosť zachovať si chladnokrvnosť v každej situácii, najmä keď vás váš potomok vytáča do nepríčetnosti.

Nádych, výdych... Upokojiť sa a debata môže začať.

Foto: shutterstock

Nie je to nemožné, a ako to dosiahnuť, radí človek, ktorý mal možnosť pozorovať život šaolinských mníchov v Číne a dodnes s nimi spolupracuje pri ich návštevách Európy.

„Ak vás pôjde najbližšie rozhodiť od hnevu, alebo si budete myslieť, že okamžite potrebujete niečo urobiť, sústreďte sa na svoj dych,“ radí Bernard Moestl vo svojej knihe „Šaolin. Nemusíš bojovať, aby si zvíťazil“. Vzápätí by ste mali začať počítať do desať. „Za ten čas vám nič neutečie. Pomaly sa nadychujte a zasa vydychujte,“ uisťuje expert.

Nutkanie vybuchnúť potlačíte ešte tým, že si predstavíte, ako buchnete rukou po stole a poviete si: „A dosť!“ Takto sa váš zámer podľa Bernarda Moestla stane zvykom a neskôr samozrejmosťou.

Tretím krokom nadobudnutia pokoja je začať sa sústrediť na svoje telo. Uvedomte si, čo práve robíte, kde máte položené ruky, precíťte končeky prstov, sústreďte sa na svoj dych, kontakt nôh s podložkou. Precíťte spojenie so zemou, získate pocit, že vami nemôže nič otriasť, a pocit hlbokého pokoja, znie odporúčanie v spomínanej knihe.

Potom môžete začať riešiť situáciu, už z nadhľadu a pokojne. Prajeme veľa úspechov a trpezlivosti.

Kláštor Šaolin

Nachádza v Číne, zhruba v polovici cesty medzi Pekigom a Hongkongom. Vznikol v roku 495. O niekoľko desaťročí mních Bódhidharma, ktorý ovládal boj zblízka, vypracoval „meditáciu pohybom“, čo bol vlastne tréning bojových umení prepojený s duchovným vnímaním každého pohybu. Najväčšieho rozkvetu kláštor dosiahol v 14.-17. storočí, mal pobočky dokonca v Japonsku. Niekoľkokrát bol kláštor zničený a znovu vybudovaný. Počas tzv. kultúrnej revolúcie za vlády Mao Ce-tunga v roku 1966 bol kláštor zničený, oživenia sa dočkal v roku 1982, kedy ho čínska vláda znovu povolila. Dodnes tam trénujú mnísi, ktorí o. i. cestujú aj po svete (vrátane Slovenska) so svojimi exhibičnými vystúpeniami. Je tiež turistickou atrakciou.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >