Bonding alebo kontakt koža na kožu. Ktorý z pojmov je správny, viete?

Patricia Poprocká, 29. augusta 2021 o 04:51

Bonding alebo kontakt koža na kožu? Aj keď sa zdá, že je to to isté, nie je. V oboch prípadoch má ísť o vyjadrenie okamžitého a neprerušovaného kontaktu novorodenca s matkou hneď po príchode na svet a i v ďalších dňoch či hodinách, podstatu však vystihuje iba jeden. Ktorý?

Prvé chvíle na tomto svete na maminej koži. Neobmedzene dlho, ako treba. Takto to má byť.

Foto: shutterstock

Odborníci sa jednoznačne prikláňajú k pôvodnému termínu „kontakt koža na kožu“, čo je doslovne preložené spojenie z angličtiny „skin to skin contact“. Bonding je tiež z angličtiny, slovíčko vyjadrujúce spojítko, tmelenie, zbližovanie, ktorým sa zvykne aj v našich pôrodníckych a pediatrických kruhoch kontakt koža na kožu nahrádzať, nie je to však vhodné, pretože nevystihuje podstatu celého úkonu.

Termín „kontakt koža na kožu“ je medzinárodný vedecky schválený pojem, ktorý používa okrem iných aj Svetová zdravotnícka organizácia či UNICEF v materiáloch pre Iniciatívu nemocníc priateľských k deťom (Baby-friendly Hospital Initiative). Práve ten podľa expertov vystihuje spôsob, akým prebieha popôrodná adaptácia dieťaťa, teda že bábätko je nahé okamžite po narodení umiestnené na matkin nahý hrudník a zostáva takto najmenej hodinu i dlhšie, kým sa prisaje k prsníku, aby sa nadojčilo a následne zaspalo. „Ide o odstránenie separácie – teda toho, aby dieťa po pôrode bolo bez matky alebo v zavinovačke v postieľke vedľa matky,“ vysvetľuje združenie MAMILA.

Naopak, „bonding“ vznikol nesprávnou aplikáciou nesprávneho anglického termínu. Práve pre nejasnosť tohto slovka a nepresnosť sa často deformuje i prax, ako pripomína MAMILA, vedie napríklad k tomu, že sa úloha ponechať matku a dieťa v kontakte koža na kožu interpretuje ako pár minút „maznania sa matky a bábätka“ po pôrode, po ktorých nasleduje separácia. Pritom práve tej sa snaží kontakt koža na kožu zabrániť.

Dlhodobý a neprerušovaný kontakt koža na kožu je nesmierne dôležitý, spúšťa množstvo procesov v tele bábätka i matky, umožňuje termoreguláciu, dokáže bábätko zahriať i znížiť teplotu, reguluje jeho dýchanie i srdcovú činnosť. Vytvára štart na dojčenie, vzájomné puto, porozumenie, u matky spúšťa hormonálne reakcie zmierňujúce bolesť i vytvárajúce podmienky pre následnú ľahšiu starostlivosť o bábätko.

Ako vysvetlil psychiater Jozef Hašto: „Kontakt koža na kožu, prvé dojčenie, pohľad tvárou v tvár je iniciálnou súčasťou zamilovanosti medzi matkou a dieťaťom. Vplýva na ňu hormón blízkosti − oxytocín, ktorý pôsobí priamo v mozgu dieťaťa aj matky a nastavuje ich na sociálny kontakt, lásku.“ Naopak, ak je dieťa pár hodín po pôrode od matky oddelené, separácia môže skomplikovať rozvinutie ich vzťahu a komunikácie.

Ak nie je žene s dieťaťom umožnený kontakt koža na kožu bezprostredne po pôrode, odporúča sa nahrádzať si ho aj neskôr. Vždy lepšie neskoro než vôbec.


ANKETA:

Ktorý termín preferujete?

96,2%



3,8%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >