Babička nadovšetko! Sedem dôvodov, prečo sú starí rodičia nenahraditeľní

Patricia Poprocká, 9. októbra 2019 o 05:49

Starí rodičia hrajú v živote detí nezastupiteľnú úlohu. Nech sú akíkoľvek, je dobré, ak ich dieťa pozná a je s nimi v kontakte. Aj keď neraz zastávajú inú filozofiu než rodičia, pre dieťa sú prínosom.

Iný pohľad na svet, ktorý vnúčatám poskytujú starí rodičia, je pre deti veľmi obohacujúci.

Foto: shutterstock.com

Dieťa prostredníctvom starých rodičov získa do života množstvo dôležitých poznatkov, vnemov aj pocitov, ktoré mu potom uľahčujú ďalší život, riešenie problémov i vzťahy s inými ľuďmi.

Zažije iné prístupy

Či sa s dieťaťom nemaznajú, alebo naopak, vždy je to prospešné. Dieťa sa za svoj život stretne s mnohými ľuďmi a spôsobmi jednania, takže v tomto prípade sú starí rodičia a ich výchovné metódy len jednou z množstva skúseností. Rodičia sa nemusia báť, že ich dieťa pokazia, psychológovia zdôrazňujú, že pre deti budú vždy rodičia tým najdôležitejším, hlavným vzorom. Všetko ostatné je len súčasť poznávania. „Ak sa nejedná o nejaké hrubé porušovanie výchovných pravidiel, tak to dieťa nepoškodzuje. Má šancu zažiť iný prístup, môže sa stať ostrieľanejšie, nie je zaskočené, keď je niekto iný ako jeho rodičia a dokáže fungovať možno ľahšie v skupine rôznych ľudí,“ vymenúva pozitíva psychologička Dana Comas z Alma centra pre zdravý vývin.

Spozná svojich predkov

„Môžete žiť v Amerike, ale archív svojho rodu máte vo svojej hlave, vo svojich génoch - so všetkým, čo sa tam stalo. A sú to konkrétne zážitky, konkrétnych ľudí. Fyzicky môžete byť na inom konci sveta, ale vaša duša musí vedieť, kde patrí,“ konštatovala vlani pre ahojmama.sk klinická psychologička Lýdia Adamcová. Spresnila, že ona sama musela pochopiť a „docítiť“ bolesť mojej starej mamy, ktorej zomreli štyri deti. Napokon, deti milujú počúvať príbehy „Keď som bola malá...“ Poznať osudy, radosti i trápenia starých rodičov je nielen zaujímavé, ale v neskoršom veku im pomôže pochopiť správanie aj konanie jednotlivých členov rodiny, konflikty, výstrelky, dokonca i vlastné zmätočné pocity. V duchu porekadla: „Ak chceš chápať prítomnosť, musíš poznať minulosť.“

Cíti široké zázemie

Rodičia svoje dieťa milujú, rovnako aj starí rodičia. Každý lásku dáva najavo ináč, dieťa ju však potrebuje cítiť. Čím z viacerých strán prijaté sa cíti, tým lepšie. Niekedy ju rodičia nedokážu dať dostatočne najavo, vtedy je ešte dôležitejšie, aby tu boli starí rodičia. Vždy lepšie, ak sa človek uchýli k rodine, ako by hľadal útočisko vo virtuálnom svete či pochybných partiách.

Skúša si samostatnosť

Každý raz odíde z domu, a kde je najlepšie začať, ak nie u starých rodičov? Víkendové pobyty, prípadne týždeň prázdnin... Starí rodičia sú väčšinou pre deti druhými najbližšími osobami, hneď po rodičoch. Mnohí hovoria. „U babky som mal druhý domov,“ niektorými dokonca bola babička druhou matkou. Preto je úplne prirodzené a vhodné, ak dieťa skúša, aké je to byť bez rodičov, práve u babičiek.

Učí sa novým zručnostiam

Nie všetko, čo rodičia ovládajú, so svojimi deťmi aj robia. Niekedy pre nedostatok času, niekedy preto, že trávia deň inými činnosťami ako napríklad starí rodičia. Je to prirodzené. Nikto nemôže dieťa naučiť všetko, na to sú tu staré mamy, školy, krúžky... Dieťa si tu rozširuje vedomosti a zručnosti, ku ktorým by sa doma tak skoro nedostalo. Pečenie, štrikovanie, zber húb, v minulosti to bolo napríklad kŕmenie prasiatok či pozorovanie kuriatok. Alebo aj spoznávanie nových profesií. „Moja stará mama robila na bitúnku. Raz som u nej spala, a zobrala ma so sebou do práce. Bol to pre mňa neopísateľný zážitok, vstať ráno o štvrtej, prejsť sa ešte tmavým mestom a prísť do práce, kde babičku vítala skupinka vysmiatych kolegov. Vtedy som aj lepšie pochopila, akú ťažkú prácu má,“ spomína Františka.

Spoznáva nových ľudí

Či už sú to priatelia starých rodičov, alebo ich vnúčatá, alebo susedia cez ulicu. Dieťa si môže nájsť nových blízkych ľudí, ktorých by doma pri rodičoch nemalo šancu stretnúť. Je to veľká príležitosť na nové kamarátstva, dobrodružstvá aj spomienky na celý život.

Učí sa životné pravdy

Starí rodičia majú za sebou tú najlepšiu školu, život sám. Zažili viac, než ich deti a to „viac“ vedia aj posunúť svojim vnúčatám. Nech by sa už rodič akokoľvek snažil, niektoré veci človek pochopí, až keď ich zažije. A aj keď sú životné pravdy starých rodičov pre malé deti ešte často nepochopiteľné, majú ich odložené niekde vnútri a s pribúdajúcim vekom si na ne určite spomenú. Ak napríklad stará mama konštatuje: „Čo už, tak musí byť,“ mladému človeku sa to môže zdať ako porazenecké ustupovanie, časom však pochopí, aká múdrosť je v týchto piatich slovách.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >