Ako žiť bez plienok? Trocha logiky, trocha intuície, a ide to, radí Nikola Bezáková

Patricia Poprocká, 20. marca 2019 o 06:00

Patria plienky a deti nerozlučne k sebe? Rodičia vláčiaci balíky pampersiek z obchodov si pri tejto otázke asi klopú na čelo, sú však aj takí, ktorí to skúšajú inak. A úspešne.

Nikola Bezáková s dcérkou.

Foto: archív Nikoly Bezákovej

Isteže, nie sme prírodné národy, kde polonahé matky nosia nahé deti celý deň v náručí a pri vykonaní potreby svojho bábätka ho jednoducho odsunú. Ak to nestihnú, sú predmetom smiechu ostatných, upracú a ide sa ďalej.

Fungovať bez plienky je v našej kultúre pri našom spôsobe života ťažšie, no dá sa aj to. Alebo aspoň spotrebu plienok obmedziť. Pezinčanka Nikola Bezáková je príkladom, a dokonca organizuje workshopy, kde iný prístup ukazuje aj ostatným. Poradenstvo z facebooku chce rozšíriť na vlastný web, zameraný na látkové plienky a rastúce veci pre bábätká z prírodných materiálov.

Nikola kombinuje bezplienkovú metódu s látkovými plienkami. Snaží sa vytvárať čo najmenej odpadu.

Foto: archív Nikoly Bezákovej

Nikole záleží na našej planéte. Ako vysvetlila, má malú dcérku a nechce, aby jej dieťa už odmalička vytváralo nerozložiteľný odpad. Tak prešla na látkové plienky, ktoré strieda z bezplienkovou metódou.

„Ukazujem ekologickejší, lacnejší a hlavne zdravší spôsob prebaľovania pre bábätko. Rodičia, ktorým nie je ľahostajné životné prostredie, a chcú pre dieťa to najlepšie, rozumejú, že jednorazové plienky predstavujú trvalo neudržateľný prístup, ktorým sa tvorí nerozložiteľný odpad. Ten buď skončí na skládke alebo v spaľovni,“ vysvetľuje.

Začiatky pokus - omyl

Sama svojej dcére dáva látkové plienky a zároveň praktizuje aj bezplienkovanie. „Bezplienkovú metódu používame hlavne vtedy, keď má prísť veľká potreba. Väčšinou je to spojené aj s tou malou,“ usmieva sa Nikola.

Priznáva, že to nešlo vždy dokonale. „Na začiatku sú pokusy a omyly, no akonáhle sa vám to začne dariť, budete chcieť pokračovať a veriť si, že to s bábätkom zvládnete,“ približuje.

Ako vraví, dôležité je sledovať reakcie bábätka. „Podľa nich sa naučíme odhadnúť, kedy ide vykonať potrebu. Bábätko vyzliečeme a v bezpečnej polohe, v takzvanom klbku ho podržíme nad nočníkom, umývadlom, záchodom, a podobne,“ vysvetľuje.

Podľa čoho rozpoznať, že sa bábätko chystá na potrebu? Napríklad ak si dá počas dojčenia samé prestávku, mračí sa, mrví, robí rôzne grimasy. Dá sa tiež predpokladať, že ju urobí po prebudení, nadojčení. Tiež ak sa napríklad nevykakalo večer, s veľkou pravdepodobnosťou to urobí ráno.
„Začať sa dá položením bábätka na nepremokavú podložku a sledovaním reakcií, keď vykonáva potreby,“ radí Nikola Bezáková.

Sama sa v začiatkoch spoliehala na intuíciu. „Príliš nám to ale nešlo, tak som prešla som na časovanie a to nám pomohlo,“ opisuje.

Látkové plienky zabezpečia dostatočný komfort aj počas noci.

Foto: archív Nikoly Bezákovej

Prekonať pohodlnosť, o nič iné nejde

Mnohým rodičom sa bezplienkovanie zdá ako niečo neprirodzené a veľká „otročina“ - neustále sledovať dieťa a odhadovať, čo ide práve robiť nejakú potrebu. Argumentujú, že potom nestíhajú iné bežné činnosti. Nikola nesúhlasí. „Všetko sa dá, keď sa chce a určite ide aj o priority.“

Väčšinou je to predovšetkým pohodlnosť, ktorá rodičov drží pri jednorazových plienkach. Špinavú jednoducho vyhodiť, z kabelky vybrať novú, krásne poskladanú, ktorá nezaberá ani veľa miesta...

„Je to o pohodlí rodičov, jednorazová plienka je pohodlná pre nich,“ súhlasí Nikola Bezáková. Vraví však, že čo sa týka trvácnosti, vydržia jednorazová plienka aj látková rovnako. „Ak máte kvalitnú bambusovú vkladačku a flísovú separačku, látková plienka vie vydržať 2 až 3 hodiny, kým je bábätko v suchu. Dlhšie by nemalo byť ani v jednorazovej plienke,“ pripomína.

Riešenie je aj v noci: „Ak dáte nohavičkovú plienku s vlnenými nohavičkami, máte zabezpečený maximálne priedušný prebaľovací systém z prírodných materiálov,“ vysvetľuje.

Šetrí sa príroda aj peniaze

Áno, látkové plienky treba prať, človek však nevytvára odpad. Navyše, stále to vyjde lacnejšie než kúpa neekologických výrobkov.

„Je spočítané, že náklady na vodu, elektrinu, prášky sú stále nižšie ako na jednorazové plienky,“ vysvetľuje Nikola Bezáková. Okrem toho, prášky či gély si dnes ľahko možno vyrábať aj doma vlastné, čo predstavuje ďalšiu úsporu.

„Odporúčam prať v ekologických sypkých práškoch, ktoré sú ľahko odbúrateľné a nepredstavujú záťaž pre životné prostredie a sú podstatne lepšie pre plienky a biele prádlo ako prací gél. Bývajú zabalené v papierových vreckách, ktoré sa dajú recyklovať alebo niektoré dokonca aj kompostovať,“ vraví Nikola.

Nikolinej dcére látkové plienky umožňujú dostatok pohybu.

Foto: archív Nikoly Bezákovej

Látkovky pohyb neobmezujú

Niektorí rodičia sa obávajú, že v látkových plienkach má dieťa obmedzenú pohyblivosť, v dôsledku čoho môže zaostávať v motorickom vývoji.

Nie je to však o plienkach, ale o tom, koľko má dieťa pohybu, či trávi čas aj úplne rozbalené bez plienok a podobne.

„My chodíme spolu cvičiť a moja dcéra Olivka tam je spomedzi detí najpohyblivejšia a to máme látkovky,“ približuje Nikola vlastnú skúsenosť.
Bábätko treba nechávať rozbalené na podložke nielen kvôli pohyblivosti, ale aj nech sa prevetrá pokožka.

Ekoživot

Nikola Bezáková žije ekologicky aj v iných oblastiach. „K nášmu životnému štýlu patria aj bicykle. Bývame v meste, kde vieme vybaviť všetko, či už peši alebo na bicykli. Nákupy robíme tak, že kupujeme väčšie balenia, máme vlastné sáčky a tašky, preferujeme sklo pred plastom. Prešli sme na tuhú drogériu, prací prášok čapujeme do svojej nádoby. Snažíme sa podporovať lokálnych výrobcov. Absolvovali sme aj swapy oblečenia a dávame oblečeniu druhú šancu,“ vysvetľuje.

Ekovýbavička.

Foto: archív Nikoly Bezákovej





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >