Ako žijú slovenské deti? Sladkosti každý deň a šport nanajvýš dvakrát do týždňa

Patricia Poprocká, 2. júna 2022 o 04:53

Dosť zlé, dokonca horšie než pred pár rokmi, také sú stravovacie návyky dnešných detí. Sladkosti každý deň u všetkých detí, sladené nápoje u pätiny a naopak – ovocie a zelenina ani nie u polovice. Výsledok? Pribúda obéznych detí aj zdravotných komplikácií ako srdcovo-cievne ochorenia, tráviace ťažkosti, depresie či cukrovka.

Čistá voda v pohári a veľa ovocia a zeleniny na tanieri, žiaľ, nie je to trend u slovenských školákov.

Foto: shutterstock.com

Nadváhou na Slovensku trpí pätina detí, ukázal to prieskum NMS Market Research na vzorke 23 320 žiakov tretieho až šiesteho ročníka základnej školy (8 – 11-ročných). Potvrdil aj nežiaduce trendy v stravovaní a životnom štýle, keď sa deti málo hýbu, nepravidelne raňajkujú a pijú veľa sladených nápojov.

Raňajky? Pre mnohých zbytočnosť

Tri hlavé zložky, ktoré vplývajú na zdravú hmotnosť, sú práve pohyb, pitie sladených nápojov a raňajkovanie. A tu slovenské deti majú značné rezervy. Pravidelný pohyb priznala v prieskume síce väčšina, 94 percent detí, ale len 26 percent vykazuje pohybovú aktivitu každý deň, čo je veľmi málo. Navyše, oveľa menej sa hýbu deti vo veľkých mestách než na vidieku, pravidelné športové činnosti tu vykonávalo len 12 percent detí, z malých obcí ich bolo 39 percent. Športová aktivita jeden-dvakrát týždenne, čo je najčastejší prípad detí v Bratislave a veľkých mestách, je žalostne málo.

Ešte horšie sú na tom deti vo vzťahu k raňajkám. Počet tých, ktorí doma pravidelne raňajkujú, klesá. Konzumácia raňajok pritom zohráva v prevencii nadváhy dôležitú úlohu. Deti, ktoré raňajkujú len raz či dvakrát týždenne, majú nadváhu častejšie ako deti, ktoré raňajkujú každý deň. V porovnaní s rokom 2017 klesol počet detí, ktoré raňajkujú každý deň, o 2 percentuálne body. Naopak, počet tých, čo neraňajkujú vôbec, stúpol o štyri. Výrazne častejšie raňajkujú každý deň žiaci tretích a štvrtých ročníkov základnej školy. Jedlo, ktoré žiakom rodičia doma pripravia, je pritom zvyčajne kvalitnejšie než kúpené v obchode.

Sladké je v kurze, ale ako čo

Aj keď sa donekonečna hovorí o tom, aké škodlivé sú sladené nápoje, pre deti, resp. ich rodičov je to neraz len informácia, ktorá ide jedným uchom dnu, druhým von. Každý deň pije sladené a ochutené nápoje viac než pätina detí (21 %). Deti s nadváhou vypijú výrazne častejšie 1,5 litra sladených nápojov týždenne ako deti bez nadváhy.

Podobne sú na tom aj vo vzťahu k sladkostiam. Tie jedia všetky deti, rozdiel je v množstvách. Každý opýtaný priznal, že má sladkosť aspoň raz, resp. dvakrát do týždňa. Každý deň si sladké dopraje 43 % detí a z toho až 22 % viac ako jednu porciu.

Naopak, zdravé maškrty ako ovocie či zeleninu konzumuje každý deň ani nie polovica detí, len 44 percent. Najčastejšie deti z Bratislavského kraja. Pre porovnanie, deti z východného Slovenska jedia ovocie a zeleninu najčastejšie tri- až štyrikrát do týždňa.

Je to na rodičoch

Na to, ako sa deti stravujú, majú najväčší vplyv rodičia. Tí rozhodujú, čo a kedy dostane dieťa na tanier, resp. či mu z nákupu prinesú sladký keksík alebo krabičku jahôd.

Prieskum ukázal známe trendy, a to, že deti solventnejších rodičov s vyšším vzdelaním sa stravujú vo všeobecnosti zdravšie, častejšie raňajkujú každý deň a v ich jedálničku má väčší podiel ovocie a zelenina. Na druhej strane však majú tieto deti menej pohybu a športových aktivít. V tomto smere sú na tom lepšie deti rodičov s nižšími príjmami i vzdelaním. Tie sa však zasa stravujú horšie – častejšie pijú sladené nápoje a konzumujú fast food, teda nezdravé vyprážané jedlá.

Fakty sú teda jasné, je na rodičoch, aby ich zmenili. S chuťou do toho!


ANKETA:

Myslíte si, že sa vaše deti stravujú zdravo?

23,1%



23,1%



53,8%



0,0%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >