Ako vnímajú študenti holokaust či jeho popieranie, môžu vyjadriť v esejách

SITA, pt, 28. januára 2019 o 09:59

Nezabúdajme na holokaust, poučme sa z neho. Podporiť záujem mladých ľudí o moderné dejiny a posilniť ich kritické myslenie má nová autorská súťaž. Konšpirácie – holokaust – súčasnosť, je témou, na ktorú môžu študenti písať svoje eseje o problematike.

Múzeum holokaustu v Seredi uchováva osobné predmety Židov, odvlečených do koncentračných táborov.

Foto: PRAVDA, Ivan Majerský

Ide o jej štvrtý ročník, vyhlasuje sa pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu, ktorý bol v nedeľu, v deň výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz v Poľsku.

Súťaž Susedia, na ktorých sme nezabudli vyhlasujú Prípravný výbor iniciatívy Čítanie mien obetí holokaustu, ICEJ Slovensko a Dokumentačné stredisko holokaustu. Ako informovala Michala Lônčíková z Dokumentačného strediska holokaustu, ambíciou súťaže je podpora záujmu mladých ľudí o moderné dejiny vlastného štátu a posilňovanie ich kritického myslenia, formovanie ich postojov k histórii Slovenska, k problematike ľudských práv v minulosti a súčasnosti.

Do súťaže sa môžu zapojiť študenti od 14 do 19 rokov. Maximálny rozsah je 9 000 znakov (päť normostrán). Podpísanú súťažnú esej so svojou poštovou adresou, e-mailom a telefónnym číslom v elektronickej verzii má autor poslať najneskôr do 30. júna na e-mailovú adresu: loncikova@dsh.sk.

Hodnotiaca komisia bude zložená zo zástupcov Dokumentačného strediska holokaustu, ICEJ Slovensko, Židovskej náboženskej obce v Bratislave a iných odborníkov zaoberajúcich sa dejinami Židov na Slovensku a témou holokaustu. Ocenené budú tri najlepšie súťažné príspevky. Autori víťazných prác budú pozvaní a vyhlásení na pietnom akte Čítania mien obetí holokaustu, ktorý sa pravidelne organizuje v Bratislave začiatkom septembra pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia.

V Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu si svet pripomína utrpenie šiestich miliónov Židov, ktorí boli obeťami holokaustu počas druhej svetovej vojny.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >