Ako u detí liečiť múčnivku v ústočkách? Hlavne nepoužívajte krémy určené na pokožku

Gabriela Bachárová, 7. októbra 2020 o 04:02

Múčnivka je pomerne častý zdravotný problém u novorodencov a malých dojčiat. Za biely povlak na jazyku, ktorý po zotretí niekedy krváca, môže kvasinka Candida albicans.

Múčnivka dokáže dieťa potrápiť.

Foto: simplemost.com

Múčnivka, odborne povedané soor, sa vyskytuje predovšetkým u malých detí do šiestich mesiacov veku, niektoré zdroje uvádzajú do jedného roka. Okrem jazyka sa prejavuje aj na vnútornej strane líc a pier. Deti niekedy v dôsledku choroby bolia ústočká, čo vedie k odmietaniu potravy. Môže spôsobovať problémy pri prehĺtaní či saní a často sa objavuje po antibiotickej liečbe.

Ak u dieťaťa objavíte múčnivku, je to signál, že jeho imunita nepracuje na sto percent. Kvasinky sa v ľudskom organizme bežne vyskytujú, v tráviacom i pohlavnom ústrojenstve. Ak však obranyschopnosť nie je na dobrej úrovni, premnožia sa a spôsobujú zdravotné problémy. U detí sú viac ohrozené tie, čo sa narodili predčasne alebo s nízkou pôrodnou hmotnosťou.

Čo môžete urobiť doma? Radí detská lekárka Monika Antošová, autorka knihy Sprievodca detskými chorobami:

1. Hneď na začiatku niekoľkokrát denne vytrite jazyk prevarenou vodou.
2. Vhodné sú probiotiká, dávkujte ich podľa príbalového letáka.
3. U detí kŕmených z fľaše je nutná dôsledná očista cumľa a fľaše.

Múčnivka môže spontánne zmiznúť po pár dňoch. Ak sa však stav nemení, podľa lekárky je potrebné navštíviť lekára, hoci špecifický liek na chorobu neexistuje. „Lekár zvyčajne predpíše liek proti kvasinkám, ktorý sa môže aplikovať na sliznicu," uvádza lekárka. Používajú sa antimykotiká, ako je roztok genciánovej violeti. Pediatrička varuje, že rodičia by určite nemali skúšať lieky na kvasinkovú infekciu, ktoré sú určené len na kožu.

U dojčených detí je nutné liečiť aj bradavku matky antimykotickým krémom, hoci nemá žiadne príznaky, čím sa predchádza návratu múčnivky.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >