Ako trávi mládež piatkový večer? 24 opitých v jednom bare, najmladší mal 13 rokov

pt, SITA, 19. februára 2019 o 05:30

Trinásťročný školák po polnoci v krčme pod parou, jeho o rok starší kamarát tak isto. A k tomu ďalších 22 teenagerov. Toto odhalila policajná kontrola v jednom bare v jednom meste - v Šaštíne Strážach v noci z piatka na sobotu. Koľko mladých v tom čase asi popíjalo po celom Slovensku?

Zábavu bez alkoholu si v piatkový večer v bare väčšina mladých nevie ani predstaviť. Ilustračné foto.

Foto: shutterstock.com

Zákon síce zakazuje podávanie alkoholických nápojov deťom do 18 rokov, veková hranica, kedy mladí prichádzajú do kontaktu s alkoholom, sa však posúva čoraz nižšie. Kým pred dvadsiatimi rokmi väčšina detí svoju prvú „opicu“ zažila na strednej škole, dnes už nie je zriedkavosťou, keď sa opije žiak základnej školy.

Ukázala to aj policajná akcia v Šaštíne Strážach. Medzi mladými, ktorí sa v piatok v noci zabávali, dvaja ešte nemali ani 15 rokov. V čase od pol jednej v noci do tretej bolo v bare dokopy 24 mladistvých pod vplyvom alkoholu.

Ako informovala trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová, policajti po kontrole a následných úkonoch maloleté a mladistvé osoby odovzdali zákonným zástupcom. Voči zákonu sa dopustili priestupkov, ktoré budú následne prerokované na príslušných obecných úradoch.

Nočné razie v baroch robievajú občas policajti po celom Slovensku. Na snímke skoršia akcia v jednom z bratislavských podnikov.

Foto: SITA/KR PZ

Na akcii sa podieľalo 14 policajtov, zo senického obvodného oddelenia a zo železničnej polície v Kútoch.

Určite by bolo zaujímavé vedieť, ako by dopadla podobná celoslovenská, alebo hoci len okresná akcia počas noci z piatka na sobotu. Koľko mladých bolo asi v tom čase opitých?

Prieskumy ukazujú, že ako prvý alkohol deti ochutnávajú pivo, nasleduje víno, a potom tvrdé. Prvú skúsenosť s ním uviedli opýtaní pre Úrad verejného zdravotníctva už v necelých jedenástich rokoch. Popritom skúšajú aj cigarety, pochopiteľne.

Ako vo všetkom, aj v prípade pitia mladých zohrávajú kľúčovú úlohu rodičia. Je dôležité, aký príklad svojim deťom dávajú, ako aj to, ako o alkohole doma hovoria. Ak spájajú oslavu s pitím, prípadne ak si hľadajú na pitie rôzne zámienky, prenáša sa to aj na deti. Mnohí tak alkohol stavajú ako niečo akceptovateľné, pričom s deťmi nehovoria o škodlivých účinkoch alkoholu ani možných závislostiach.

Odborníci upozorňujú, že alkohol je pre mladých ľudí nebezpečný. Poškodzuje vývoj mozgu a zvyšuje riziko závislosti vo vyššom veku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >