Ako sa voláte? Toto sú najčastejšie priezviská v jednotlivých štátoch Európy, to na Slovensku vás prekvapí

Patricia Poprocká, 3. decembra 2023 o 07:07

Nie, nie je to Novák, ani Bielik, ani Kováč. Najčastejšie používaným priezviskom na Slovensku je také, ktoré znie maďarsky a naznačuje chorvátsky pôvod.

Mená si môžeme vyberať, ako sa nám páči, priezviská nie.

Foto: shutterstock.com

Ak hádate Horváth, hádate správne. Práve toto je najčastejšie používané priezvisko na Slovensku, aspoň tak to ukazuje mapa, ktorú na sociálnej sieti zverejnila skupina odborníkov na dátovú analytiku Dáta bez pátosu. Ide o prebratú mapu znázorňujúcu najčastejšie používané priezviská v jednotlivých štátoch Európy.

Podľa nej je známe „slovenské“ priezvisko Novák používané najčastejšie u našich susedov, teda v Česku, v Poľsku (v upravenej podobe Nowak), a tiež v Slovinsku – Novak, bez dĺžňa.

Ak sa ešte vrátime k maďarsky znejúcemu priezvisku Horváth, to je podľa spomínanej mapy najbežnejšie používané okrem Slovenska aj v Chorvátsku.

No a ako sú na tom v Maďarsku? Tam je najčastejším priezviskom Nagy. V susednom Rakúsku Gruber, v Nemecku a Švajčiarsku zhodne Müller. Zaujímavé je najpoužívanejšie priezvisko vo Francúzsku – Martin. No a v Taliansku je zasa najčastejšie, a pre mnohých milovníkov motoristického športu zrejme aj najobľúbenejšie – Rossi. Rovnako sa volá slávny motorkár a mnohonásobný svetový šampión Valentino Rossi.

Samozrejme, ide viac-menej o zábavnú mapu, tak nech sa páči, príjemné pobavenie pri jej študovaní!






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >