Ako sa starať o posteľnú bielizeň. Prečo vraj nemáme ustielať?

Gabriela Bachárová, 18. októbra 2022 o 05:00

Na koľko stupňov prať obliečky a prečo im škodí aviváž, ako často posteľnú bielizeň meniť? Odpovede na tieto a ďalšie otázky hľadajte v našom článku.

O posteľnú bielizeň sa treba riadne starať.

Foto: Shutterstock.com

Perte podľa odporúčania výrobcu

Obliečky a plachty nie je potrebné vyvárať, hrozí, že by sa skoro opotrebovali. Perte ich však na dostatočne vysokú teplotu. Niektorí výrobcovia odporúčajú na štyridsiatku, iní na šesťdesiatku. Prvé vypranie ešte pred použitím si zväčša vyžaduje 60 stupňov, len flanel a krep perte prvýkrát na menej stupňov. V každom prípade sa však držte odporúčania výrobcu a stanovenú maximálnu teplotu pri praní neprekračujte, mohli by ste textíliu poškodiť . Perte vždy naruby, ochránite tak látku, gombíky.

Nepreháňajte to s pracím práškom, ktorý môže na posteľnej bielizni uľpievať. Znížte aj spotrebu aviváže, je to zbytočná chémia, ktorá zaťažuje životné prostredie. Navyše aviváž obalí vlákna textílie, čo znižuje schopnosť absorpcie vlhkosti a priedušnosti..

Po osušení je dobré posteľnú bielizeň vyžehliť, tak zničíte všetky choroboplodné zárodky, ktoré nezvládla eliminovať práčka. Samotné periny a vankúše si zaslúžia oprať aspoň raz ročne presne podľa pokynov výrobcu.

Ako často meniť posteľnú bielizeň

Raz mesačne je málo, v súčasnej obe sa odporúča dvakrát za mesiac, pokojne aj každý týždeň. Počas spánku totiž človek vypotí od pol litra do 1,5 litra tekutín a navyše sa v posteľnej bielizni dobre darí roztočom a baktériám. Ak chcete podporiť svoje zdravie, dôležité je nielen to, ako dlho spíte, ale aj to, v čom spíte. Ak máte doma alergika či astmatika alebo týmito zdravotnými problémami trpíte sami, mali by ste posteľnú bielizeň meniť celkom určite raz za týždeň aj za kratšiu dobu.

Tip: Zaostrené na vankúše
Vankúš je najcitlivejšia časť posteľnej bielizne, veď na ňom máte priemerne osem hodín položenú tvár. A to značí, že práve na vankúši zostáva kožný maz, pot, sliny, lupiny, kožné bunky... Ten mix pri každom ďalšom spaní uľpieva na pokožke a môže zhoršovať jej kvalitu. Obliečky na vankúše preto pokojne meňte aj raz za pár dní.

Periny sa nebojte vyhodiť na vzduch aj v zime

Aspoň raz do týždňa doprajte perinám vzdušný kúpeľ. Chladnejšie počasie nie je prekážkou, postačí však vetrať kratšie, pol hodinku. Vetranie aj za chladnejšieho, pokojne aj mrazivého počasia je tiež istou prevenciou rozmnoženia roztočov, ktoré chlad nemajú radi. Najlepšie sa im darí pri teplotách 22 až 26 stupňov, nižšie teploty naopak pomáhajú pri ich likvidácii.

Ako vybieliť zažltnutú posteľnú bielizeň?
K praciemu prášku môžete pridať trochu obyčajnej sódy bikarbóny, soľ alebo vínný ocot, ktoré majú bieliace účinky. Prípadne si v drogérii môžete kúpiť aj bielidlá.

Radšej neustielať

V poslednej dobe sa presadzuje názor, že stlať posteľ sa nemá, pretože tak sa v nej udržiava vlhkosť a teplo. V týchto podmienkach sa výborne darí roztočom, čo môže viesť k rozvoju alergie či dokonca astmy. Každé ráno však paplóny či vankúše nezabudnite poriadne ponatriasať a plachtu zbaviť všetkých nečistôt. V boji proti roztočom to samozrejme nestačí, je treba udržiavať v čistote a bez prachu celú domácnosť a pravidelne umývať zem. V spálni to má zvlášť veľký význam.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >