Ako sa rodilo u eskimákov, v Indii, Egypte či Peru, ukazujú unikátne maľby a sošky z dávnych čias

pt, 9. apríla 2022 o 04:40

Rodiť v inej polohe než na chrbte je prirodzené, nie je to žiaden výmysel modernej doby. Svoje deti tak privádzali na svet ženy celé stáročia, o čom svedčia zachované kresby, sošky, rytiny.

Pôrod v našich končinách, v obklopení pomocníčok, ale slobodne zvolenej polohe.

Foto: pinteres

Pozrite sa, ako zachytávali pôrod doboví umelci v Peru, Afrike, Grécku, Indii na Cypre alebo u eskimákov v Kanade. Znázorňujú ženy, ktoré rodia v sede, podrepe, na kolenách alebo postojačky s pomocou jednej alebo dvoch žien. Jedna podopiera ženu zozadu, druhá pomáha s bábätkom. Sú však aj umelecké diela, na ktorých žena rodí sama. Napokon – pozrite sa sami, viac fotografií uvidíte, ak kliknete na šípku, ktorá je na boku obrázku.

Ani jeden z obrázkov sa nezhoduje s tým, čo zažívajú ženy v drvivej väčšine našich pôrodníc dnes – pôrod v ľahu na chrbte, dokonca s priviazanými rukami či nohami.


O tom, aká poloha je pre pôrod tá „naj“, teda najlepšia, najbezpečnejšia, najprirodzenejšia, sa vedú diskusie už veľmi dlho. A hoci sú skupiny, preferujúce tú svoju, zhoda panuje v tom, že najmenej prirodzená je tá na chrbte. Pre zdravotnícky personál je síce najpohodlnejšia, väčšine žien však nevyhovuje. Nariadiť, ako by žena mala rodiť, sa nedá, každá uprednostňuje niečo iné.

„Celý čas som si myslela, že chcem rodiť do vody, na konci ma to však ťahalo von, porodila som mimo bazéna, v podrepe,“ spomína na pôrod doma spred šiestich rokov Monika. „Neviem si predstaviť, že by mi niekto kázal ľahnúť si na chrbát, v tej polohe som nezniesla ako tehotná ani spať, nedokázala som dýchať, ako by som rodila?!“

Naopak, Iveta, ktorá absolvovala všetky tri pôrody (prvý pred 18 rokmi) v bratislavskom Ružinove, si nesťažuje. „Mne ležať na chrbte vyhovovalo,“ smeje sa.

Podľa nedávno vydaných nových pôrodníckych štandardov by mali slovenské pôrodnice rešpektovať, akú polohu na pôrod si ženy zvolia. Uvádzajú, že poloha v aktívnej časti druhej doby pôrodnej sa riadi prianím rodičky, v rámci možností pôrodníckeho zariadenia. „Nie je medicínsky dôkaz pre preferenciu ktorejkoľvek pôrodnej polohy v závere druhej doby pôrodnej (litotomická, polosed, na boku, v drepe, alebo na pôrodníckej stoličke),“ konštatujú štandardy v súlade so stáročnými pôrodnickými praktikami naprieč celým svetom a v súlade s odkazom ženám: „Vy ste ten hlavný odborník na svoje telo.“


ANKETA:

V akej polohe ste rodili?

56,6%



14,2%



0,5%



1,1%



0,3%



0,3%



25,0%



1,0%



1,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >