Ako do 15 minút uspať dieťa, aby sa opäť nezobudilo. Skúste tento spôsob, je overený

Gabriela Bachárová, 16. septembra 2022 o 04:15

Že maličké dieťa nezaspí na povel a po uložení do postieľky sa často s plačom budí, je známa vec. Japonskí a talianski vedci tvrdia, že prišli s riešením odvekého rodičovského problému, ako bábätko uspať bez rizika, že o pár minút bude znovu hore. Za pokus nič nedáte, vyskúšate?

Vyskúšate vedecké odporúčanie?

Foto: Shutterstock.com

Ak sa vám dieťa v noci zobudí, treba podľa výskumníkov zostať pokojnými a urobiť nasledujúce kroky. Ako prvé bábätko vezmite z postele a začnite s ním chodiť. Vedci odporúčajú pochodovať celkom päť minút. Pozor, je dôležité, aby ste pri chôdzi nemenili smer ani sa zbytočne nezastavovali, to by mohlo celé uspávanie zhatiť. Ideálne vraj je krúžiť okolo postieľky alebo nejakého nábytku, napríklad stolu.

Po uplynutí piatich minút dieťa hneď neuložte späť do postele, ale sadnite si s ním na stoličku či gauč a v úzkom fyzickom kontakte zotrvajte päť až osem minút. Zachovať tento postup je podľa výskumníkov veľmi dôležité, nič netreba unáhliť. Až potom bábo položte do postieľky.

Dieťa potrebuje fyzický kontakt

Rodičia bábätiek to veľmi dobre poznajú: dieťa síce utíšia a zdá sa, že spí, ale po uložení na lôžko sa v priebehu krátkeho času znovu prebudí a začne plakať. V priebehu noci sa to môže zopakovať pokojne aj niekoľkokrát, a to je už poriadny nápor na rodičovské nervy.

Dôvodom je, že dieťatko už necíti blízkosť rodiča, tlkot jeho srdca, vôňu a teplo jeho kože. Ak si s ním však pred uložením do postele na pár minút v tichosti sadnete, umožní mu to dostatočne sa upokojiť a ponoriť sa do hlbšieho spánku, z ktorého sa potom už len tak ľahko nepreberie.

Výskumníci upozornili na fakt, že keď dieťa necíti fyzickú prítomnosť rodiča, stres, ktorý mu to spôsobuje, môže viesť k výraznému zvýšeniu jeho srdcovej frekvencie. A práve tá ho prebudí zo spánku. Môžete ho pokladať do postieľky tak jemne, ako len dokážete, aj tak sa o chvíľu prebudí plačom, pretože nie ste vedľa neho.

Položenie do postieľky nefunguje

Ako vedci vôbec prišli na to, čo pri uspávaní zaberá? Ako informuje britský spravodajský server theguardian.com, uskutočnili sériu pokusov, kde rodičia dieťa uspávali rôznymi spôsobmi: chodili s nimi, hojdali ich v kočiariku alebo ich len jednoducho položili do postieľky a odišli. Porovnávali pritom, čo funguje a čo je naopak slepá ulička. Ako najlepšie zaberajúci sa ukázal pohyb, naopak, celkom neprekvapivo úplne prepadlo položenie do postele.

Keď vedci dali všetky získané fakty dohromady, vyšlo im, že najúčinnejšie je spojenie rytmickej chôdze a následného pokojného sedu.

„Nadmerný plač, najmä v noci, sa ukazuje ako hlavný zdroj rodičovského stresu. Táto zhruba 15-minútová metóda stojí za vyskúšanie,“ odporúča jedna z vedkýň, doktorka Kumi Kuroda z Riken centra pre vedu o mozgu v japonskom meste Saitama.

Za vyskúšanie vedeckých zistení určite nič nedáte, faktom však zostáva, že každé dieťatko je iné. Na niektoré možno bude odporúčanie vedcov fungovať a na iné zasa nie. Azda najdôležitejšie zo všetkého je zostať pokojný a zbytočne sa nenervovať, pretože pocity rodičov sa prenášajú na dieťa a vzniká začarovaný kruh. Rodič je v strese, že dieťa nespí, bábätko to vníma a o to horšie spí. Môže vás však utešiť, že aj toto náročné obdobie raz pominie. Prajeme vám pevné nervy a čo najlepší spánok vášho bábätka.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >