Aj dojčenie štvorročných detí má význam, materským mliekom získavajú cenné kmeňové bunky

Patricia Poprocká, 5. októbra 2019 o 08:47

Nie je jedno, ako dlho dojčíte. Hoci lekári hovoria o zásadnom význame materského mlieka pre zdravie bábätka najčastejšie len do šiestich mesiacov jeho veku, vedecké štúdie dokázali, že aj dojčenie starších detí má veľký prínos pre ich zdravie.

Každá kvapka sa počíta. Materské mlieko je prospešné aj pre staršie deti, nielen novorodencov.

Foto: shutterstock.com

A to prostredníctvom kmeňových buniek, ktoré sú súčasťou materského mlieka. Dlhoročný výskum medicínskeho časopisu Lancet pred časom potvrdil, že materské mlieko nielenže obsahuje kmeňové bunky, ale že tie sa dojčením dostávajú do tela dieťaťa a prenikajú do všetkých jeho tkanív.

Zjednodušene povedané - čím dlhšie je dieťa dojčené, tým viac kmeňových buniek získa a bude ich môcť v prípade potreby využiť hoci aj v penzijnom veku.

Na tieto závery výskumu upozornilo už dávnejšie na svojej stránke občianske združenie Mamila, ktoré pomáha ženám pri problémoch s dojčením.

„Tkanivá dieťaťa sa počas celej dĺžky života napĺňajú čoraz väčším počtom kmeňových buniek. Tam ostávajú počas celého života a ich funkcia je úžasná: dokážu regenerovať akékoľvek tkanivo, v ktorom sa nachádzajú. Teda srdcový sval, bunky pankreasu, kostné tkanivo, cievy, pečeňové bunky, neuróny v mozgu. Kmeňová bunka sa dokáže zmeniť na akúkoľvek bunku v organizme a nahradiť tak bunku, ktorá bola v tomto tkanive poškodená. Počas celého života tak kmeňové bunky opravujú to, čo je v tkanive poškodené. Tieto kmeňové bunky sa môžu aktivovať a opraviť poškodené tkanivo aj o mnoho rokov neskôr, napríklad až v starobe človeka, ktorý bol v detstve dojčený,“ vysvetľuje poznatky vedcov Mamila.

Dojčenie starších detí teda nie je vôbec zbytočné. A popri priaznivom vplyve na psychiku dieťaťa má aj tento dôležitý rozmer. „Je rozdiel, či je dieťa dojčené pol roka, rok, dva roky, tri roky alebo štyri roky,“ zdôrazňuje Mamila.

Takže niet sa kam ponáhľať, dojčite, kým sa dá a kým si to dieťa žiada. Nikdy neviete, ako sa mu to môže zísť.


ANKETA:

Čo si myslíte o dojčení starších detí?

13,1%



61,1%



24,3%



1,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >