5 čarovných, no neznámych kútov Slovenska, kde strávite nevšednú dovolenku. Spoznajte unikátne gotické kostoly na Gemeri či región, o ktorom ste nikdy nepočuli

Gabriela Bachárová, 3. júna 2022 o 04:55

Chcete stráviť leto na Slovensku, no nemáte ešte vybranú lokalitu a všetky známe miesta ste už navštívili? Väčšina z nás si na výlety aj dlhšie pobyty vyberá chronicky známe regióny ako Vysoké či Nízke Tatry, Malú či Veľkú Fatru, Slovenský raj, Oravu alebo Kysuce. Menšie pohoria či oblasti s rovinatejším povrchom obchádzame zväčša oblúkom. A to je veľká škoda, veď rodná krajina sa má poznať celá. Vykročte tento rok na menej známe chodníčky. Spoznajte Cerovú vrchovinu, Záhorie, región Gron, vzácne gotické kostolíky Gemera a Malohontu i Tokajskú vinohradnícku oblasť.

Hrad Šomoška.

Foto: TASR

Gotická cesta v regióne Gemer-Malohont

Gemer a Malohont sú dnes nie veľmi bohaté oblasti na juhu Slovenska, pritom majú slávnu a bohatú minulosť odvodenú najmä od ťažby rúd. Železné srdce Uhorska, tak sa kraju kedysi hovorilo. V celej oblasti i v súčasnosti môžete nájsť fascinujúce pamiatky po bývalej baníckej činnosti, hoci mnohé už v stave chátrania.

Z doby najväčšieho rozkvetu tu však zostali prenádherné gotické kostolíky, viaceré s unikátnymi nástennými maľbami. Jedinečné maľby odborníci považujú za fresky talianskej školy. Niektoré výjavy sa nachádzajú len v kostoloch na Gemeri a v Taliansku. Nikde inde. Je to neobjavený poklad Slovenska, ktorý sa oplatí poznať viac.

Vydajte sa preto v lete na Gotickú cestu, čo je 276 kilometrov dlhý kultúrno-poznávací okruh, ktorý vás zavedie k najcennejším gotickým pokladom nielen Gemera a Malohonotu, ale aj Spiša. Prechádza 24 obcami a deviatimi mestami. My sa však v našom článku zameriame na Gemer.

Snáď najznámejším je evanjelický kostol v Štítniku z 13. storočia s prekrásnymi gotickými klenbami, ktorý sa od stredoveku neprestavoval a nebol ani poškodený. Románsko-gotický kostol Najsvätejšej Trojice v Rákoši je z polovice 13. storočia a nájdete v ňom súbor očarujúcich gotických fresiek z prelomu 14. a 15. storočia. Ranogotický opevnený evanjelický kostol v Kraskove z druhej polovice 13. storočia zasa predstavuje významný doklad stredovekého vidieckeho staviteľstva. Jeho interiér je preslávený freskovou výmaľbou s témou svätoladislavskej legendy. A tak by sme mohli pokračovať.

Štítnický okruh zahŕňa Štítnik, Ochtinú, Koceľovce a Plešivec. Jelšavský okruh zas Chyžné, Kameňany, Rákoš, Šivetice. Rimavský okruh Kraskovo, Kyjatice, Rimavskú Baňu a Rimavské Brezovo.

Kostoly nie sú bežne otvorené pre verejnosť. Otvárajú sa však pravidelne počas organizovaných podujatí. Niektoré majú počas letnej sezóny stanovené otváracie hodiny, zistite si preto informácie dopredu, aby ste nemuseli sklamaní stáť pred zatvorenými dvermi.

Kostol v Štítniku zvnútra.



A zvonka.



Kostol v Kraskove.



Kostol Zvestovania Panne Márii v Chyžnom, vzácna stredoveká pamiatka z druhej polovice 13. storočia. V interiéri sa nachádza gotická fresková výmaľba a oltár od Majstra Pavla z Levoče.



Kostol Rákoš.



Ukážka ľudovej architektúry Gemera v Ratkovej.



Región Gron

Že ste o ňom nikdy nepočuli? Región Gron nájdete tam, kde už na sile naberá rieka Hron a kopce zmenšujú svoju veľkosť. Rozprestiera sa v doline stredného toku rieky Hron. Pre región sú charakteristické rozľahlé lesy s početnými turistickými chodníkmi a cyklotrasami. Vo viacerých obciach nájdeme pozostatky po banskej činnosti. Ak milujete vidiecke osídlenie, na svoje si prídete na roztrúsených kopaničiarskych sídlach, takzvaných štaloch. Centrom oblasti je mesto Nová Baňa.

Najkrajšou historickou pamiatkou je celkom určite druhý najstarší kláštor na slovenskom území, bývalý benediktínsky kláštor spojený s katedrálou sv. Benedikta Opáta v Hronskom Beňadiku. Navštíviť treba aj hrad Revište neďaleko Hliníka nad Hronom. Jeho zrúcaniny sa nachádzajú na strmom brale vystupujúcom takmer sto metrov nad nivu Hrona. Pod hradom je nádherná lúka, ktorú s obľubou využívajú ako táborisko vodáci splavujúci rieku Hron. Ďalším hradom je zrúcanina Šášova na strmom bradle priamo nad tokom Hronu nad dedinou Šášovské Podhradie. Fabkov domček v Brehoch, to je malý dom so slamenou strechou, v ktorom je dnes malá expozícia keramiky, ktorou sa obec preslávila.

Katedrála v Hronskom Beňadiku.



Hrad Revište.



Hrad Šášov.



Nová Baňa.



Cerová vrchovina

Chránenú krajinnú oblasť Cerová vrchovina nájdete na juhu stredného Slovenska, hneď na hraniciach s Maďarskom. Najvyšším vrcholom je Karanč (728 metrov) s rozhľadňou. Odhaduje sa, že Cerová vrchovina je najmladšie pohorie u nás. Je to pohorie sopečného pôvodu, viaceré kopce majú tvar vyhoreného vulkánu.

Atraktívnymi turistickými cieľmi sú v oblasti hrady. Na bývalej sopke sa týči hrad Šomoška ležiaci v katastri obce Šiatorská Bukovinka. Zvyšky hradu Hajnáčka stoja na štíhlom čadičovom skalisku vypínajúcom sa nad rovnomennou obcou. Výhľady z hradu sú prenádherné. Fiľakovský hrad zasa nájdete priamo v meste Fiľakovo.

Milovníci turistiky ocenia výstup na Belinské skaly či Steblovú skalu, výhľady z rozhľadne na Mačacej alebo náhornú plošinu Pohanský hrad tvorenú skalnými vežami, bradlami či puklinami. V pohorí si užijete nielen lesy, ale aj skalné a trávnaté stepi, ktoré sú typické pre sopečné pohoria. A odkiaľ ten zvláštny názov Cerová vrchovina? Meno pohorie dostalo podľa odrody dubu, takzvaného ceru.

Šomoška.



Fiľakovský hrad.



Hajnáčka.



Cerová vrchovina.



Záhorie

A prečo nie? Oblasť Záhoria na západe Slovenska je síce rovinatá a na prvý pohľad menej turisticky atraktívna, je to však len zdanie. Na svoje si tu prídu najmä milovníci cykloturistiky a oblasť je veľmi vľúdna k rodinám s deťmi.

Baťov kanál je historická vodná cesta postavená v 30. rokoch minulého storočia. Spájala české obce Otrokovice a Sudoměřice a slúžila na prepravu tovaru aj ľudí. Hoci väčšia časť Baťovho kanála sa nachádza v Českej republike, užiť si ho môžete aj na našom území. V prístavisku štyri kilometra od mesta Skalica si môžete požičať motorový čln pre štyri až desať osôb a plaviť sa po kanáli. Prenájom je treba dohodnúť si vopred. Veľmi pekná je však i prechádzka popri rieke Morave. Pozdĺž celého kanála vedie cykloturistická cesta.

Výlet môžete spojiť s návštevou historickej Skalice. V meste určite nevynechajte najhodnotnejšiu stavebnú pamiatku, pôvabnú románsku rotundu sv. Juraja z 12. storočia. Stojí na malom návrší na okraji mesta a patrí medzi najkrajšie románske stavby na Slovensku.

Za návštevu stojí Holíč so svojimi megalitmi. Obradnými kameňmi opracovanými ľudskými rukami, ktoré boli náhodne objavené pri stavbe sídliska. Dnes ich nájdete neďaleko kaštieľa, do ktorého sa môžete ísť pozrieť. Jeho interiéry sú pekné, dúfajme, že obnoviť sa podaria aj exteriéry. Nad mestom nezabudnite navštíviť veterný mlyn.

Veľmi pekné sú habánske domčeky vo Veľkých Levároch či Bazilika Sedembolestnej Panny Márie na pútnickom mieste Šaštín-Stráže. Čo vidieť ďalej? Ponúkajú sa vodná nádrž Buková, Rohožnícke rybníky, Adamovské jazerá s Vtáčou rozhľadňou, zrúcaniny hradov Branč, Korlátko a Plavecký hrad a unikátna, no veľmi málo známa pamiatka - kostolík sv. Margity Antiochijskej z obdobia Veľkej Moravy pri Kopčanoch.

Baťov kanál Skalica.



Skalica.



Rotunda v Skalici.



Bazilika Šaštín-Stráže.



Kaštieľ v Holíči.



Hrad Branč.



Tokajská vinohradnícka oblasť

Vedeli by ste oblasť Tokaja presne zaradiť na mape Slovenska? Ak nie, netrápte sa, určite je takých viac. Tokaj je najmenšie vinohradnícka oblasť na Slovensku, rozprestiera sa na juhovýchodnom Slovensku, na hraniciach s Maďarskom. Na severe ju ohraničujú Zemplínske vrchy. Pestuje sa tu svetoznáme aromatické víno zlatej farby Tokaj, zmienky o vínnej réve pochádzajú už z 2. storočia nášho letopočtu.

Rozmach nastal v 13. storočí, keď uhorský kráľ Béla IV. požiadal talianskych vinárov, aby prišli obnoviť vojnou zničené vinice. Tí si vybrali nové odrody, z ktorých potom vznikalo dnešné typické tokajské víno. V 17. storočí bolo také slávne, že ho podávali až na dvore francúzskeho kráľa Ľudovíta XIV.

Ak sem prídete na dovolenku, čakajte malebné vinárske dedinky, tufové pivnice, kde ochutnáte miestny mok či prechádzky pôvabnými vinicami. V regióne si môžete pozrieť aj ukážky tradičnej i modernej výroby vína. Oblasť sa na turistiku začína zameriavať, problém teda nebude ani s ubytovaním. A čo ešte sa dá vidieť?

Napríklad najnižšie položené miesto na Slovensku, ktoré nájdete v katastri obce Klin nad Bodrogom. Má nadmorskú výšku 94,3 metra. Tokajskou oblasťou preteká rieka Bodrog, ktorá nikde nepremení, ale vzniká ako sútok riek Ondava a Latorica pri obci Zemplín. Aj toto miesto sa oplatí navštíviť. Národná prírodná rezervácia Tajba predstavuje mŕtve rameno Bodrogu s vysokým stupňom ochrany. Pravidelne sa to rozmnožuje kriticky ohrozená korytnačka močiarna. V blízkosti obce Borša zasa nájdete územie európskeho významu Lesík pri Borši, ktorý vytvárajú vodné plochy a vodné ramená rieky Bodrog so vzácnou vodnou faunou a flórou.

Tufové pivnice.



Tokajské vinohrady.



Ranogoticky kostol v Kline nad Bodrogom je najnižšie položenou sakrálnou stavbou na Slovensku, neďaleko od neho je na brehu Bodrogu osadený stĺp, ktorý označuje bod s najmenšou nadmorskou výšku na Slovensku.



Prajeme vám príjemnú netradičnú dovolenku na Slovensku!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >