10 tipov na zaujímavú desiatu do školy

Gabriela Bachárová, 9. septembra 2019 o 05:00

Príprava originálnejšej desiaty, ako je obligátny chlieb so salámou, nemusí byť vôbec časovo náročná. Odmenou vám bude prázdny desiatový box po návrate dieťaťa zo školy. Tu je desať našich tipov na zaujímavé desiate.

Desiata do školy nemusí byť nudná.

Foto: Shutterstock.com

1. Namiesto klasického chleba s údeninou a syrom môžete pre deti pripraviť nátierky. Možnosti sú prakticky nekonečné: rybičková, tvarohová, zeleninová, strukovinová, vajíčková, syrová nátierka… Každý deň iná a každý deň chutná.

2. Ak chcete zvýšiť pravdepodobnosť, že dieťa nátierku naozaj zje, dajte ju do malej misky ako dip. Zeleninu a chlieb či pečivo nakrájajte na malé kúsky, ktoré si deti budú v dipe máčať.

3. Aspoň občas môžete dieťaťu na desiatu pripraviť studený šalát, jeho príprava je super rýchla. Na výber máte cestovinový, strukovinový či obilninový šalát so zeleninou, prípadne mäsom. Minimalistickým tipom je cestovinový šalát s jogurtom a nakrájanou paradajkou a paprikou, ktorý ochutíte bylinkami.

4. Keď nechcete stále dávať deťom na desiatu klasický chlieb, skúste občas použiť pita chlieb. Môžete ho pripraviť s kuracou či morčacou šunkou, paprikou, cibuľkou a zakysanou smetanou.

5. Ďalšou zaujímavou alternatívou chleba je wrap, ktorý môžete naplniť napríklad tuniakovou pomazánkou, šalátom, paprikou či paradajkou.

6. Namiesto údeniny a syra dajte na chlieb zaujímavejšie kombinácie, napríkld:
údený losos, lučina a šalát
vajíčko, paprika, paradajka
sardinky či tuniak s cibuľkou

7. Desiata nemusí byť len slaná. Pripravte dieťaťu jogurt či tvaroh s ovocím a vločkami alebo granolou. Dochutiť to môžete medom či marmeládou.

8. Veľmi atraktívne vyzerá zmes ovocia vloženého do sklenenej fľaštičky. Nakrájajte jablká, hrušky, banán, hrozno či slivky a a šup tam s nimi. Ovocie môžete pripraviť aj inak, vo forme špízov. Na špajdľu napichajte ananás, kiwi, jablko, čučoriedky...

9. Veľmi jednoduché na pípravu sú muffiny. Stačí len zmiešať suroviny a dať piecť. Deti určite poteší kombinácia jabĺk, škorice a hrozienok. Alebo čokolády a banánu.

10. Na pitie je najlepší nesladený ovocný čaj či voda, ktorú môžete ochutiť ovocím, citrónom alebo mätou.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >