10 luxusných jesenných výletov s deťmi. Zláka vás Jánska dolina, Spišská Sobota či vzácna praveká jaskyňa?

Gabriela Bachárová, Patricia Poprocká, 23. septembra 2022 o 04:37

Jeseň je ideálny čas na potulky. Ak premýšľate, kam sa cez víkend vybrať, ponúkame vám našich 10 tipov na atraktívne miesta Slovenska, kde sa nebudete nudiť vy ani vaše deti. Objavte s nami čarovnú prírodu, pamiatky, ale aj zábavné atrakcie!

Spišská Sobota má pôvabnú malomestskú atmosféru.

Foto: https://flog.pravda.sk/strasiacka-berta.flog

Jánska dolina

Meria asi 15 kilometrov a leží v Nízkych Tatrách. Prechádza ňou turistická značka vedúca z Liptovského Jána až na nízkotatranský hrebeň a k známej a obľúbenej chate Milana Rastislava Štefánika. Dolinou preteká pôvabný potok Štiavnica.

Hneď na začiatku Jánskej doliny nájdete park miniatúr Mini Slovensko, ktorý ponúka 23 zmenšenín slovenských kultúrnych pamiatok vrátane tradičného čičmianského domu, mestskej veže v Trnave, starobylej radnice v Levoči, dreveného krytého mostu v Kluknave či hradu Strečno. Park miniatúr je otvorený každý deň vrátane štátnych sviatkov a víkendov, môžete sem zavítať od deviatej hodiny ráno, zatvárajú o piatej.

V blízkosti Liptovského Jána je možnosť navštíviť i celoročne sprístupnenú Stanišovskú jaskyňu, návštevníci si pozrú 410 metrov podzemnej krásy, prehliadka trvá do jednej hodiny.







Zveropark v Žarnovici

Príležitosť poznať množstvo bežných, ale aj málo známych cudzokrajných zvierat ponúka návšteva zveroparku v Žarnovici. Malí aj veľkí návštevníci sa tu potešia pohľadom na králikov, kury, kozy, bažantov, miniovce, kunu, líšku, divú mačku, emu, veveričku, diviakov, pávy, kenguru a na veľa ďalších zvierat. Hviezdou zveroparku je los mokraďový.

Po zverofarme premáva vláčik ťahaný traktorom Zverokuk, ktorý záujemcov preváža popri jeleňoch, diviakoch a ak majú šťastie, uvidia aj divých, voľne sa pohybujúcich králikov.

Zveropark má ďalej v ponuke detské ihriská, skákacie centrum, trampolínu, ohnisko, bufety, rybolov, hasičský trenažér, lesné bludisko, streľbu z praku a aj fotopoint, kde si môžete urobiť peknú fotografiu. Otvorené majú počas víkendov a sviatkov od desiatej do šiestej.





Spišská Sobota

Leží tak trochu v tieni iných historických miest na Slovensku, ak sem však s deťmi zavítate, očarí vás pokojná malomestská atmosféra a významné architektonické pamiatky. Trojtisícová Spišská Sobota je dnes súčasťou Popradu, kedysi to však bolo preslávené spišské trhové centrum.

V mestečku nájdete pekne zachované historické centrum. Dominuje mu Sobotské námestie, kde možno obdivovať gotický kostol svätého Juraja, renesančnú zvonicu, mariánsky stĺp i radnicu. Námestie dotvárajú gotické, renesančné i barokové meštianske domy. Medzi nimi dom, v ktorom bývala manželka dobrodruha a kráľa Madagaskaru Mórica Beňovského Zuzana Anna Hönschová. Medzi renesančnými domami vedie od kostola pôvabná úzka ulička k historickému cintorínu.

Celoročne otvorené Podtatranské múzeum vás zoznámi s cechmi a remeslami, ktoré sa v Spišskej Sobote prevádzkovali, ďalej s dávnym meštianskym bývaním či s historickými osobnosťami, ktoré v mestečku žili a tvorili.







Oravská lesná železnica

Oravská lesná železnica kedysi slúžila na zvážanie dreva z lesov, dnes umožňuje turistom poznať nádherné zákutia Oravy. Je jednou z mála zachovaných úzkorozchodných úvraťových železníc na svete, radí sa tak k unikátnym technickým pamiatkam.

Vlaky Oravskej lesnej železnice odchádzajú na svoju vyhliadkovú jazdu z údolnej stanice Tanečník. Nachádza sa neďaleko obce Oravská Lesná. V stanici Tanečník sa nachádza bezplatné parkovisko a zázemie železnice – depo pre lokomotívy a vozne, predaj cestovných lístkov, suvenírov, expozícia dokumentujúca život lesnej dráhy, detské ihrisko a voliéra s pávmi.

Po zakúpení lístkov na vlak sa môžete usadiť do motorovej dreziny či panoramatických vozňov, ktoré ťahá motorová lokomotíva. Trať  v dĺžke tri kilometre na vrcholovú stanicu Sedlo Beskyd v nadmorskej výške 935 metrov vlak prekoná za približne 15 až 20 minút. Tu si urobí prestávku, počas ktorej môžete vystúpiť na vyhliadkovú vežu neďaleko stanice a pokochať sa krásnou panorámou oravskej prírody. Po prehliadke nasleduje jazda späť do údolia. Celá trasa aj s pobytom na stanici Sedlo Beskyd trvá približne hodinu a desať minút.

Vláčik Oravskej lesnej železnice premáva do konca októbra, máte teda ešte čas poznať jej tajomstvo. Premávať v tomto roku bude ešte pár dní v decembri. Lístky si prakticky zakúpite online.





Archeoskanzen Havránok

Je to jedno z najvýznamnejších keltských archeologických nálezísk na Slovensku. Archeológovia tu objavili a odkryli pozostatky sídliska z mladšej doby železnej označovanej aj ako laténska doba. Na Havránku nezostalo len pri tradičnom odkrytí a zakonzervovaní objektov, došlo aj k ich tvorivým rekonštrukciám a výstavbe replík.

Vďaka tomu sa z Havránka stal prvý slovenský archeologický park pod holým nebom, v ktorom môžete obdivovať zrekonštruované obytné stavby, pec na vypaľovanie keramiky, obetisko i valy s bránou. Archeoskanzen nájdete na unikátnom mieste, v bezprostrednej blízkosti vodnej nádrže Lipovská Mara, nad jej priehradným múrom. Nachádza sa v katastri obce Liptovská Sielnica v okrese Liptovský Mikuláš. Otvorené je denne od deviatej do štvrtej do konca októbra. Potom sa brány archeoparku otvoria znovu až v júni.





Nová Baňa a Drozdovo

Krásne banské mestečko so 600-ročnou tradíciou ťažby zlata a striebra uprostred kopcov ponúka množstvo aktivít a zaujímavých miest. Andezitové kamenné more, vyhliadku zo Sedlovej skaly, Starohutský vodopád, náučné chodníky po okolitej prírode i banícky chodník po štôlňach. Milovníci adrenalínu môžu vyskúšať trasy bike parku v neďalekom lyžiarskom stredisku Drozdovo, ktoré v lete slúži práve cyklistom.


Liptovský hrad a jazierko Kalameny

Výhoda je, že to máte po ceste. Jazierko s termálnou vodou, ktorá si celoročne uchováva teplotu 33 stupňov, leží na trase na najvyššie položenú hradnú zrúcaninu na Slovensku. Môžete tak spojiť túru s kúpaním, a ak sa chcete len okúpať, ani v chladnom počasí to nemáte ďaleko do tepla. Jazierko je blízko obce Kalameny, 13 kilometrov od Ružomberka a kúpanie v ňom je bezplatné. Voda vyviera z hĺbky 500 metrov, je slabo mineralizovaná, sfarbená do oranžova. Deti poteší aj malá fontánka, je tam aj ohnisko na opekanie. Hore na hrade vás zasa čakajú nádherné výhľady na okolie no a pocit, že ste navštívili najvyššie položený hrad.



Drienčany a praveká vzácna jaskyňa

Malá Drienčanská jaskyňa je súčasťou Drienčanského krasu v okrese Rimavská Sobota. Obývaná bola ešte v praveku a útočisko v nej našli aj ľudia počas druhej svetovej vojny, keď zo strachu pred Nemcami opúšťali svoje domovy. Meria necelých 80 metrov a je najdlhšou jaskyňou Drienčanského krasu. Nie je veľká, je však voľne prístupná a nájdete v nej aj dobovú inštaláciu z obdobia kyjatickej kultúry. Je súčasťou 7,5 kilometrového náučného chodníka, ktorý začína pri Centre Environmentálnej výchovy Drieňok a na jeho konci sú okrajové krasové jazierka. V okolí sú aj ďalšie zaujímavé miesta - zrúcanina Hradu Sobôtka či vodná nádrž Teplý Vrch.


Skanzen vo Svidníku

Skanzen ukrajinskej dediny je stálou expozíciou Múzea ukrajinskej kultúry na severovýchode Slovenska. Rozprestiera sa na ploche 11 hektárov v lokalite Kochanovský breh. Prezrieť si tu možno zhruba 50 tradičných obydlí a hospodárskych stavieb – sýpky, stodoly, senníky, tiež vodný mlyn z obce Bogliarka či vodnú pílu. Súčasťou skanzenu je i drevená zrubová škola z roku 1928 z obce Kurov, požiarna zbrojnica z prvej polovice 20. storočia z obce Nižné. V tradičnej furmanskej krčme s vozárňou zo začiatku 19. storočia sa dodnes poskytuje občerstvenie no a dominanta skanzenu – gréckokatolícky drevený Chrám sv. Paraskievy z roku 1766, ktorý pôvodne stál v obci Nová Polianka (Mergeška), stále slúži na svadby či krsty. Samozrejme, nejde o jedinú atrakciu vo Svidníku – neďaleko je pamätník bojov na Dukle, v okolitých lesoch partizánske zemľanky či delostrelecké palebné postavenie s bunkrami a delami.


Sokoliareň Devín

Aj v hlavnom meste sa možno nadchnúť prírodou, Sokoliareň a minizoo Devín je oddychový areál s bohatou expozíciou, kde sa deti i dospelí môžu pokochať pohľadom na dravcov a ich letové ukážky. Kontaktná minizoo zasa ponúka množstvo zvierat ako zajace, morčatá, medvedík čistotný, ovečky, kozy, emu, somár, poníky, líška, papagáje či holuby. Na rozdiel od zoologických záhrad, kde sa zvieratá nesmú kŕmiť ani inak kontaktovať, tu je to presne naopak. Kŕmenie, hladkanie, dokonca i branie do náručia je dovolené. Pre deti je tu ešte atraktívne ihrisko, skrátka, dá sa tu stráviť naozaj príjemný deň. A ak chcete, stále je k dispozícii aj známy hrad či prechádzky okolo sútoku Dunaja a Moravy či návšteva neďalekej Devínskej kobyly. Pozor, od októbra bude sokoliareň a minizoo sprístupnená len cez víkendy, cez pracovné dni po telefonickej dohode.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >